Lukas Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Pytanie techniczne: Mamy brzeczkę (o różnej zawartości cukru) w dwóch osobnych pojemnikach. Czy jest sposób na skalkulowanie jaka bedzie docelowa gęstość brzeczki po zmieszaniu obydwu??? Pewnie było w podstawówce, ale to tak dawno temu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Dokładnie to tak: (m1*°Blg1/100+m2*°Blg2/100)/(m1+m2) lub (V1*ro1*°Blg1/100+V2*ro2*°Blg2/100)/(V1*ro1+V2*ro2) ale dużego błędu nie popełnisz zakładając, że ro1=ro2 wówczas upraszcza się do postaci: (V1*°Blg1/100+V2*°Blg2/100)/(V1+V2) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Beer Smith - Dilution tool - tym ja się posiłkuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 (edytowane) Dzięki wielkie. Pomocne przy warzeniu wiekszych warek, kiedy wysładzasz i filtrujesz do dwóch pojemników, z racji braku jednego duzego wolnego (mój przypadek). W jednym masz gęstszą brzeczkę, w drugim logicznie lurę zlewana pd koniec wysładzania. I wtedy trzeba kalkulowac co bedzie jak połącze jedno z drugim. Jeszcze raz thanx Podpowiedzcie tylko co znaczą symbole "m" i "ro" Edytowane 9 Grudnia 2011 przez Lukas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Dokładnie to tak: (m1*°Blg1/100+m2*°Blg2/100)/(m1+m2) lub (V1*ro1*°Blg1/100+V2*ro2*°Blg2/100)/(V1*ro1+V2*ro2) ale dużego błędu nie popełnisz zakładając, że ro1=ro2 wówczas upraszcza się do postaci: (V1*°Blg1/100+V2*°Blg2/100)/(V1+V2) Jezeli jedna brzeczka ma 10 blg a druga 12 blg to po wymieszaniu masz 11 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Jezeli jedna brzeczka ma 10 blg a druga 12 blg to po wymieszaniu masz 11 blg. Tak, ale pod warunkiem że obie brzeczki mają taką samą objętość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Dzięki wielkie. Pomocne przy warzeniu wiekszych warek, kiedy wysładzasz i filtrujesz do dwóch pojemników, z racji braku jednego duzego wolnego (mój przypadek). W jednym masz gęstszą brzeczkę, w drugim logicznie lurę zlewana pd koniec wysładzania. I wtedy trzeba kalkulowac co bedzie jak połącze jedno z drugim. Jeszcze raz thanx Podpowiedzcie tylko co znaczą symbole "m" i "ro" m to masa brzeczki, V jej objętość. ro to gęstość brzeczki (względna SG lub bezwzględna) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Dokładnie to tak: (m1*°Blg1/100+m2*°Blg2/100)/(m1+m2) lub (V1*ro1*°Blg1/100+V2*ro2*°Blg2/100)/(V1*ro1+V2*ro2) ale dużego błędu nie popełnisz zakładając, że ro1=ro2 wówczas upraszcza się do postaci: (V1*°Blg1/100+V2*°Blg2/100)/(V1+V2) czy wzór przypadkiem nie powinien być zapisany w takiej postaci?: (V1*°Blg1+V2*°Blg2)/(V1+V2) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 (V1*°Blg1+V2*°Blg2)/(V1+V2) Nie. °Blg to procentowa zawartość ekstraktu więc trzeba podzielić przez 100, żeby uzyskać udział masowy ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 No ale jak dzielę przez 100 to wychodzi mi wynik po przecinku i tak muszę wtedy pomnożyć przez 100 żeby otrzymać liczbę całkowitą(°Blg ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 No ale jak dzielę przez 100 to wychodzi mi wynik po przecinku i tak muszę wtedy pomnożyć przez 100 żeby otrzymać liczbę całkowitą(°Blg ) Ach, no też prawda Jakieś zaćmienie, koniecznie chciałem mieć udział ekstraktu a nie Balling. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 (edytowane) czy wzór przypadkiem nie powinien być zapisany w takiej postaci?: (V1*°Blg1+V2*°Blg2)/(V1+V2) Z tym bym się zgodził, to jest proste i logiczne. Pomnóż Blg pierwszej brzeczki razy ilość litrów, plus Blg drugiej brzeczki razy jej litry (+ trzeciej itp), podziel wszystko przez ilość końcową w litrach. Kiedy masz 10L brzeczki o 20 Blg, 6L o 10 Blg i 4L 5 Blg, po wymieszaniu masz 20L 14 Blg. Edytowane 9 Grudnia 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Trochę mnie jkocurek tym wzorem skołował , już myślałem że coś nie tak z moją logiką . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Aha. Innymi słowy, po prostu wyliczasz średnie Blg/litr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Aha. Innymi słowy, po prostu wyliczasz średnie Blg/litr. Średnią ważoną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 dzieki za lekcję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 skala ballinga jest masowa a nie objętościowa!! nie można jej stosować do litrów tylko do kilgramów. Po zmieszaniu równych objętości wody i brzeczki nie będzie równo w połowie: 20 blg * 10 litrów * 1,080 = 2,16 kg ekstraktu i 8,64 kg wody. Po zmieszaniu z 10 kg wody otrzymamy: Ekstrakt: 2,16/(10,8+10) = 10,4 °Blg a objętość = 19,96 litra. A potem są krzyki, że jak to się stało że się się zesrało że wyszło nie tyle co miało wyjść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 skala ballinga jest masowa a nie objętościowa!! nie można jej stosować do litrów tylko do kilgramów. Po zmieszaniu równych objętości wody i brzeczki nie będzie równo w połowie:20 blg * 10 litrów * 1,080 = 2,16 kg ekstraktu i 8,64 kg wody. Po zmieszaniu z 10 kg wody otrzymamy: Ekstrakt: 2,16/(10,8+10) = 10,4 °Blg a objętość = 19,96 litra. A potem są krzyki, że jak to się stało że się się zesrało że wyszło nie tyle co miało wyjść. Wiktor uspokój się, nie używaj wyrazów i zwróć uwagę na mój pierwszy post oraz czego się tyczy cały wątek. Wiadomo, że mieszanie brzeczki 20°Blg i wody da już zauważalny błąd (aż 4% ) jednak zmieszanie brzeczki np. 14°Blg i 8°Blg da już zapewne błąd mniejszy od 1%. Pomiary objętości brzeczki w fermentorach są obarczone znacznie większym błędem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 skala ballinga jest masowa a nie objętościowa!! nie można jej stosować do litrów tylko do kilgramów. Po zmieszaniu równych objętości wody i brzeczki nie będzie równo w połowie:20 blg * 10 litrów * 1,080 = 2,16 kg ekstraktu i 8,64 kg wody. Po zmieszaniu z 10 kg wody otrzymamy: Ekstrakt: 2,16/(10,8+10) = 10,4 °Blg a objętość = 19,96 litra. A potem są krzyki, że jak to się stało że się się zesrało że wyszło nie tyle co miało wyjść. Tzn jak zmieszasz 10L brzeczki i 10L wody to otrzymasz mniej niz 20L? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 skala ballinga jest masowa a nie objętościowa!! nie można jej stosować do litrów tylko do kilgramów. Po zmieszaniu równych objętości wody i brzeczki nie będzie równo w połowie:20 blg * 10 litrów * 1' date='080 = 2,16 kg ekstraktu i 8,64 kg wody. Po zmieszaniu z 10 kg wody otrzymamy: Ekstrakt: 2,16/(10,8+10) = 10,4 °Blg a objętość = 19,96 litra. A potem są krzyki, że jak to się stało że się się zesrało że wyszło nie tyle co miało wyjść.[/quote'] Tzn jak zmieszasz 10L brzeczki i 10L wody to otrzymasz mniej niz 20L? Klasyczny błąd zaokrąglenia. Wiktor policzył objętość brzeczki z jej masy zamiast dodać 10 do 10. Zawartość ekstraktu, mieszanie brzeczek i ich gęstości to chyba temat na artykuł . Wiele tu nieporozumień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się