yemu Posted November 15, 2008 Share Posted November 15, 2008 Witam, ostatnio spróbowałem piwa Ciechan Wyborne i jak na polskie warunki byłem zachwycony ;-) głównie aromatem i akcentami słodowymi, ale także kolorem i klarownością. piwko jest dosc mocne, ale wcale tego nie czuc. fajnie byloby uwarzyć podobne piwko, nie wiem jednak nawet jaki to gatunek.na pierwszy rzut oka moglby to byc bohemian pilsener. moze ktos z szanownych koleżanek/kolegów ma pomysl, jak zabrac sie do zrobienia piwa podobnego do Ciechan? y Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted November 15, 2008 Share Posted November 15, 2008 Witam,ostatnio spróbowałem piwa Ciechan Wyborne i jak na polskie warunki byłem zachwycony ;-) głównie aromatem i akcentami słodowymi, ale także kolorem i klarownością. A czym tu się zachwycać? 99% piw sprzedawanych w polskich sklepach jest superklarowne. No i martwi mnie to określenie "jak na polskie warunki", bo to by sugerowało, że piwo jest cienkie, ale inne są jeszcze gorsze. Przestańmy się już litować, albo piwo jest dobre, albo nie. A nie "jak na polskie warunki", "jak na to co można kupić w Warszawie", "jak na piwo lane w knajpie" itd. Więc albo ten Ciechan był nomen omen wyborny, albo nie ma sobie czym zawracać głowy. fajnie byloby uwarzyć podobne piwko, nie wiem jednak nawet jaki to gatunek.na pierwszy rzut oka moglby to byc bohemian pilsener. Choć bardzo lubię ten browar, to Ciechana Wybornego nie sposób określić mianem pilznera. To może być Helles, jasny lager, ale na pewno nie pilzner. Jest zbyt słabo chmielony, nad czym niezmiernie boleję. Moja rada weź przepis na pilsa i zredukuj ilość chmielu o 30-50%. Powinno wyjść ci coś w tym stylu, tylko... lepsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted November 15, 2008 Author Share Posted November 15, 2008 "jak na polskie warunki" oznacza tyle, że w Polsce ciężko znaleźć dobre piwo, a za takie uznaję Ciechana (piłem go dopiero raz, więc jeszcze zdanie może mi się zmienić ;-) faktycznie, klarowność to nie jest cecha wyróżniająca to piwo, natomiast w mojej ocenie na pewno jest nią kolor (złotawy, błyszczący? - wiem że to dziwnie brzmi). a w miarę małe nachmielenie to właśnie to co mi się w nim podoba :-) doczytałem opis Makarona na temat Munich Helles i faktycznie, wyglada na to, że się zgadza (zarówno złotawy kolor, małe nachmielenie i smak słodowy). chyba się przymierzę do czegoś w tym stylu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted November 15, 2008 Share Posted November 15, 2008 Problem z Ciechanem jest taki że, często jego charakter sie troszkę zmienia. Ostatnio (pity 2 dni temu) miał jakąś estrową nutkę na końcu jakby nieprzymierzając belg. Ale to co go wyróżnia zawsze to ta charakterystyczna nutka piwniczna. Ciechan jest fermentowany w otwartych kadziach i tak sobie myślę że, to też ma wpływ na jego charakter. Ostatnio mam kompletnie pusta piwniczkę i chciał nie chciał powróciłem do konsumpcji piw "kupnych", i tu (na złość Kopyrowi ) myślę że to jest najlepsze piwo, "jak na polskie warunki", "jak na to co można kupić w Warszawie". Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted November 15, 2008 Share Posted November 15, 2008 i tu (na złość Kopyrowi ) myślę że to jest najlepsze piwo, "jak na polskie warunki", "jak na to co można kupić w Warszawie". A dlaczego nie "najlepsze polskie jasne piwo"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted November 15, 2008 Author Share Posted November 15, 2008 Problem z Ciechanem jest taki że, często jego charakter sie troszkę zmienia. Ostatnio (pity 2 dni temu) miał jakąś estrową nutkę na końcu jakby nieprzymierzając belg. kurcze to niesamowite, bo dokładnie 2 dni temu piłem Ciechana, a bezpośrednio po nim belgijskie blonde i gdzieś przez myśl mi przeszło, że coś w nich jest podobnego ;-) niestety moje niewytrenowane podniebienie nie było w stanie stwierdzić, że to mogą być estry Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted November 16, 2008 Share Posted November 16, 2008 i tu (na złość Kopyrowi ) myślę że to jest najlepsze piwo' date=' "jak na polskie warunki", "jak na to co można kupić w Warszawie". [/quote'] A dlaczego nie "najlepsze polskie jasne piwo"? Bo kilku polskich piw nigdy nie piłem np. Janów, Bartek. Kiedyś piłem Brackie i było bardzo dobre ale to było jakiś czas temu, teraz nie wiem jak smakuje, nie piłem Mazura a całkiem pasuje mi Olsztyńskie - tyle na temat "jak na to co można kupić w Warszawie". Ciechan miewa wpadki z nagazowaniem, czasami zmienia smak ale i tak jest wg. mnie o kilka poziomów wyżej niż z innych niezależnych browarów (Lubuskie, Śp. Grudziądz, Piotrków), o koncernowych nie wspomnę - to a poparcie "jak na polskie warunki". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted November 16, 2008 Share Posted November 16, 2008 Problem z Ciechanem jest taki że' date=' często jego charakter sie troszkę zmienia. Ostatnio (pity 2 dni temu) miał jakąś estrową nutkę na końcu jakby nieprzymierzając belg.[/quote']kurcze to niesamowite, bo dokładnie 2 dni temu piłem Ciechana, a bezpośrednio po nim belgijskie blonde i gdzieś przez myśl mi przeszło, że coś w nich jest podobnego ;-) niestety moje niewytrenowane podniebienie nie było w stanie stwierdzić, że to mogą być estry No właśnie tylko że, w belgach to cecha pożądana a w Ciechanie ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted November 19, 2008 Author Share Posted November 19, 2008 tu masz 100% racji, w ciechanie raczej niepożadane... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pozo23 Posted February 14, 2010 Share Posted February 14, 2010 witam chcemy wyprodukować piwo ciechan Ciemny Posiadamy w dyspozycji szczere chęci piwnice chłodna woda ze studni głębinowej bez ograniczeń Uprzejmie dziękujemy za porady z niecierpliwością czekamy Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 14, 2010 Share Posted February 14, 2010 Ale po co chcecie je produkować? Chcecie je podrabiać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pozo23 Posted February 14, 2010 Share Posted February 14, 2010 chcemy wyprodukować coś na wlasne potrzeby mieszkamy na wsi mamy juz kope lat a emerytura kiepska może coś sie uda zrobić samemu zawsze własnej roboty bardziej cieszy pozdrawiamy Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 14, 2010 Share Posted February 14, 2010 Poczytajcie forum i zróbcie lepsze ciemne piwo. Po co się zaniżać do Ciechana? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted February 14, 2010 Share Posted February 14, 2010 A Ciechan ciemny to który? bo z tego co kojarzę to są dwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek73 Posted February 14, 2010 Share Posted February 14, 2010 poco robić Ciechana jak można go w sklepie kupić a tak zrobić samemu w domu ile to roboty Link to comment Share on other sites More sharing options...
pozo23 Posted February 28, 2010 Share Posted February 28, 2010 witam pstraga wedzonego tez mozna zrobić a własnej roboty jest dużo lepszy jeśli ktoś ma recepturę na PIWO CIECHAN to podrzucie pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 28, 2010 Share Posted February 28, 2010 -słód pilzneński - 3,5kg -słód monachijski typ I - 0,3kg -słód Carapils 0,2kg zacieranie 53°C - 15min 63°C - 50min 73°C - 15 min 78°C - end. Gotowanie 60 min Marynka - 30g Tettnanger - 30g Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted February 28, 2010 Share Posted February 28, 2010 -słód pilzneński - 3,5kg-słód monachijski typ I - 0,3kg -słód Carapils 0,2kg zacieranie 53°C - 15min 63°C - 50min 73°C - 15 min 78°C - end. Gotowanie 60 min Marynka - 30g Tettnanger - 30g A jakie drożdże ??? :rolleyes: Obawiam się, że do wyprodukowania piwa jak Ciechan większy wpływ ma metoda produkcji niż receptura. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted February 28, 2010 Share Posted February 28, 2010 A jakie drożdże ??? :rolleyes: Obawiam się, że do wyprodukowania piwa jak Ciechan większy wpływ ma metoda produkcji niż receptura. Obstawiam W40/70, aczkolwiek lepsze będzie na Munichach. Bo ten przepis co jacer rzucił to jest na Hellesa na moje oko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 28, 2010 Share Posted February 28, 2010 Przepis dałem, żeby nie zamęczali pytaniami. Piwo jasne dolnej fermentacji, prawie jak Ciechan a nawet lepsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hexen Posted June 8, 2011 Share Posted June 8, 2011 Ciechan wyborne to moje ulubione piwo obok Żywego. Pije to piwo od około roku ale,niestety w miarę jak to piwo zdobywało coraz większą popularność rosła też jego cena. Gdy po raz pierwszy kupowałem to piwo, kosztowało 2,20 + butelka. Dziś jego cena to już 3,80 + butelka. To jakaś paranoja. Piwo Żywe od paru lat utrzymuje cena na poziomie 3.70- 4.00. W tej sytuacji niestety Ciechan zaczyna bardzo tracić na swojej atrakcyjności. Czy ktoś może mi wytłumaczyć czym się sugeruje pan Marek Jakubiak podnosząc cenę o prawie 100% ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted June 8, 2011 Share Posted June 8, 2011 może tym że słód zdrożał i potrzebuje kasy na inwestycje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted June 8, 2011 Share Posted June 8, 2011 Cenę piwa ustala rynek. Skoro schodzi po 3.80, to po co sprzedawać po 2.20? Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted June 8, 2011 Share Posted June 8, 2011 Hmmm... to zależy od sklepu. Wiele wyłapało dobry biznes na Ciechanie i teraz sprzedaje go wysoko. Ja w swoim sklepie ciągle mam coś koło 3 zł za butelkę (bez kaucji). Ale nawiązując do tematu: jest jeszcze wiele dobrych piw z małych browarów, które można ze smakiem wypić. Noteckie, Lwówek, znajdzie się też kilka innych. Crosis Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted June 8, 2011 Share Posted June 8, 2011 U mnie było po 2,99, teraz jest po 3,29zł czy jakoś tak. Był wzrost ceny, ale nie aż taki jak piszesz. Albo podniósł sklep, względnie hurtownia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now