Lukas Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Czy można dodać gęstwę z tygodniowym opóźnieniem? Tzn. Dodałem suche do brzeczki a za tydzień chcę dołożyć jeszcze gęstwy. Głupie rozwiązanie, ale tak się złożyło że będąc w domu uwarzyłem koźlaka i zaprawiłem suchymi tylko, bo słój ze starterem został tam gdzie pracuję. Spisałem te zymofermy na strate, a tymczasem dzis przyjezdzam, patrze a one maja sie dobrze. Tak sobie myslę, że może w piątek zabiore je do domu i dodam do fermentora... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 jak tamto piwo pracuje to na tych drożdżach zrobiłbym nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 (edytowane) Tylko pytanie po co ? skoro tamte pracują to dodawanie jest bez sensu, nie lepiej raz dwa zrobić nową wareczkę ? Edytowane 19 Grudnia 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Wczorajszy Koźlaczek już bulgocze w najlepsze Dałem 2 saszetki suchych. Niektorzy doradzali zeby dac tez starter bo moze byc mało... Stąd moje pytanie. Ale może faktycznie uwarzę coś wigilijnego w sobote Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Niespecjalnie jest sens, drożdże niechętnie podejmują pracę w brzeczce na wpół przeżutej przez kogoś innego, najprawdopodobniej po prostu opadną na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Ja się zastanawiałem, czy do 21 Blg nie dolać w połowie burzliwej świeżej dawki gęstwy, ale to chyba nie jest dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Ja się zastanawiałem, czy do 21 Blg nie dolać w połowie burzliwej świeżej dawki gęstwy, ale to chyba nie jest dobry pomysł. Możesz zastosować przy rozlewie w butelki, wtedy drożdże będą bardziej pomocne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Ja się zastanawiałem' date=' czy do 21 Blg nie dolać w połowie burzliwej świeżej dawki gęstwy, ale to chyba nie jest dobry pomysł.[/quote'] Możesz zastosować przy rozlewie w butelki, wtedy drożdże będą bardziej pomocne. Ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Ja się zastanawiałem' date=' czy do 21 Blg nie dolać w połowie burzliwej świeżej dawki gęstwy' date=' ale to chyba nie jest dobry pomysł.[/quote''] Możesz zastosować przy rozlewie w butelki, wtedy drożdże będą bardziej pomocne. Ile? Komórek nie mam zwyczaju liczyć , ale w zeszłym roku stosowałem tą metodę, dozowałem strzykawką ok.1,5-2ml przepłukanej /rozcieńczonej gęstwy/ na butelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 (edytowane) Możesz zastosować przy rozlewie w butelki' date=' wtedy drożdże będą bardziej pomocne.[/quote'] Ile? Komórek nie mam zwyczaju liczyć , ale w zeszłym roku stosowałem tą metodę, dozowałem strzykawką ok.1,5-2ml przepłukanej /rozcieńczonej gęstwy/ na butelkę. Dzięki za info, mam zamiar nie długo rozlać jednego z barleywine-ów i się zastanawiam, zadawać gęstwe czy nie... Edytowane 19 Grudnia 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Dzięki za info, mam zamiar nie długo rozlać jednego z barleywine-ów i się zastanawiam, zadawać gęstwe czy nie... Drożdży do refermentacji należy dodać ok. 1/10 tego co do fermentacji. Rozlewałem niedawno dwa barley wine. Do jednego dodałem świeże drożdże i nie nagazował się dobrze. Dopiero jak do drugiego dodałem brzeczkę zaszczepioną drożdżami w fazie wysokiej piany, to nagazował się i to bardzo szybko, w 3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Tylko czy o szybkość tutaj chodzi? Tego rodzaju piwo leżakuje i rok. W tym czasie nagazuje się nawet bez dodwania drożdży. A osadów i innych nieporządanych składników szybkiej fermentacji będzie mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Z mojego doświadczenia wynika, że jak piwo się nie nagazuje w parę tygodni, to nie nagazuje się nigdy. A posmaki wnoszone przez refermentujące drożdże są zaniedbywalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Dzięki Coder. Myślę, że zrobię sobie starter i dodam go przy butelkowaniu. Chyba najrozsądniej będzie wlać na dno fermentora wespół z cukrem do refermentacji i zalać go zielonym piwem? Bo bawienie się strzykawką raczej nie będzie miało sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Z mojego doświadczenia wynika, że jak piwo się nie nagazuje w parę tygodni, to nie nagazuje się nigdy. A posmaki wnoszone przez refermentujące drożdże są zaniedbywalne. Ja mialem tak z wee heavy. Leżalo przez ponad rok nienagazowane. Dodalem op 1,5 cm/butelką gęstwy drożdży lagerowych po burzliwej i piwo zmartwychwstało. Nagazowało się w przeciągu tygodnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się