BaronVonZuk Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Już sie nie denrwuje Natomiast poelcam prowadzić tak ożywione dyskusje np. na gadu,pisze ostatnimi czasy z Makaronem i nikt nie jest zmuszony czytac naszych "przepychanek" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 No wiesz...po tajniaku na gg Człowiek się wiele uczy. Ja bynajmniej przez forum wiele nowych rzeczy dzięki szanownemu kolektywowi załapałem. Jaka to przepychanka... . Przez Ciebie to PH będzie mi się po nocy śniło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Ja z kolei weryfikuje swoją wiedze teoretyczną i praktyczną po 21 warkach z praktyką i wiedzą bardziej doświadczonych koleżanek i kolegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Baron ale tak już bez jaj...pytam uczciwie :-) a może okazać się iż z naszego kotła AL przedostają się do brzeczki jakieś elementy utleniania aluminium mające wpływ na późniejszą fermentacje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 No to jest do sprawdzenia zapytam w przyszłym tygodniu kogoś mądrzejszego,ale moim zdaniem nie są to jakieś bardzo znaczące i szkodliwe ilości. Sprawdze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 A jak wygląda z trzymaniem temperatury podczas przerw w takim kotle aluminiowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 (edytowane) Nie mam porównania żadnego. Nie używałem nigdy innego. Czasami jak przerwa jest 30minutowa to z dwa razy muszę uruchomić na moment palnik. Na pewno bardzo szybko nabiera temperatury w trakcie gotowania. Edytowane 8 Grudnia 2008 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 To pewnie też szybciej się chłodzi, jeżeli taki gar wsadza się do wanny z zimną wodą Z tym podgrzewaniem w 30 minutach to podobnie jak w emaliowanym. Ja też przeważnie przy tej przerwie 72-75 °C musze podgrzac z raz albo dwa. Ale to szybsze podgrzewanie i chłodzenie to duża zaleta grarnków z AL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 Jeżeli jest szybkie chłodzenie to i jest szybkie podgrzewanie. Materiał tu AL przenosi swoje właściwości w obydwie strony jednakowo. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raffe Opublikowano 10 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Rozwineliscie temat nieziemsko, w tej chwili posiadam juz 2 gary jeden z nierdzewki i aluminiowy-mysle jednak ze uzyje tego nierdzewnego(to bedzie moje pierwsze prawdziwe piwo od poczatku) ,ale to dopiero podczas urlopu swiatecznego -postaram sie rowniez to uwiecznic oraz pokazac starszym kolegom. Osobiscie jednak mysle ,ze alu wkoncu wielce nie moze przeszkodzic ani piwu,ani zdrowiu -co pewnie jeszcze sie okaze. pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 Osobiscie jednak mysle ,ze alu wkoncu wielce nie moze przeszkodzic ani piwu,ani zdrowiu Piwu nie szkodzi na pewno. Osobiście znam dwa piwa które wygrały w Żywcu a były robione (zacierane i chmielone) w aluminiowym garnku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raffe Opublikowano 12 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Osobiscie jednak mysle ' date='ze alu wkoncu wielce nie moze przeszkodzic ani piwu,ani zdrowiu[/quote']Piwu nie szkodzi na pewno. Osobiście znam dwa piwa które wygrały w Żywcu a były robione (zacierane i chmielone) w aluminiowym garnku. Czyli wniosek jest prosty garnuszek aluminiowy jak najbardziej sie nadaje!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Jedynie co mi się wydaje gorzej schodzą z niego różne przywary. Należy bardziej poszorować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się