Afghan Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 (edytowane) Witam wszystkich. Po ponad miesiącu jak wpadłem na informację w necie, że piwo można robić samemu w domu :rolleyes: , przeczytaniu sporo materiału na tym forum i z kompletowaniu potrzebnego sprzętu w niedziele zrobiłem swoją pierwszą warkę. Oczywiście jak na pierwszy raz było trochę przy długo i z komplikacjami ale jakoś dałem radę Warka #1 Pale Ale Słody: 4kg - Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 300 g - Carahell ® 20-30 EBC Weyermann Chmiel: Marynka granulat - 20g, 60 min. Lubelski granulat- 25g, 10 min. Drożdże: Safale US-05 Zacieranie: 67-68 st przez 60min 76 st i filtracja Wysładzanie ciągłe Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa (ale jakoś długo to trwało bo chyba ponad godzinę, ale wychodzi na to że winę ponosi za ciepła woda w kranie(dobrze, że udało mi się zrobić chłodnicę, bo jak bym chłodził w wannie to by pewnie z 5 godzin to trwało)) :rolleyes: Po zlaniu do fermentatora wychodzi że jest 22,5 l, 12 Blg. Drożdże dodane po 30 minutowej rehydratacji, zadane do fermentatora w 27 st. C. Fermentator chłodzony w skrzynce styropianowej butelkami z zamrożoną wodą. Temperatura 18-20 st. C. (trochę coś mi ta temperatura skacze) 31.12.2011r przelane na cichą, przy 3oBlg 15.01.2012r zlane do butelek. Dodane 120 g cukru do refermentacji. Blg się nie zmieniło, jest nadal 3oBlg. Wyszło 36 butelek 0,5l i 6 butelek 0,33l. Edytowane 15 Stycznia 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Czy to Twoja pierwsza jedyna warka? Jeśli tak to na nowym forum masz + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 20 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Czy to Twoja pierwsza jedyna warka? Jeśli tak to na nowym forum masz + Tak, moja dziewicza, pierwsza, jedyna i najważniejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Mam nadzieję że jedna, a nie jedyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 20 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Mam nadzieję że jedna, a nie jedyna Na razie jedyna, zabutelkuję tą i trzeba będzie robić następną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Szkoda czasu zacieraj następną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Szkoda czasu zacieraj następną Pewnie że bym zacierał ale będę mial zblokowane fermentatory a poza tym nie mam tyle miejsca żeby drugi stał, mieszkam w bloku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Też mieszkam w bloku... niestety, ale przy odrobinie organizacji można wszystko ogarnąć. U mnie wygląda to tak, że u ojca (też w bloku) warzymy dolniaki zawsze są 2 na burzliwej i co najmniej 2 na cichej (balkon spora skrzynia itp). u mnie w domu robimy górniaki 1-2 na burzliwej i zawsze coś na cichej. Trzeba tylko logistycznie sobie wszystko zaplanować i wykorzystać każdy kont . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Czas na drugą warkę. Padło na Hefe-Weizen. Może uda się w tą niedziele zatrzeć. Warka #2 Hefe-Weizen Słody: 2,7 kg - Pszeniczny 2 kg - Pilzneński 200 g - Carahell Chmiel: Marynka granulat - 10g, 60 min. Hellertauer Tradition - 10g, 30 min Hellertauer Tradition - 10g, 10 min. Drożdże: Safbrew WB-06 Zacieranie: 40o przez 40 min 72o przez 50 min i po negatywnej próbie jodowej 76o przez 10 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa Czytałem, że te drożdże są mocno żarłoczne, a że chciałbym bardziej treściwe piwo to zastosuję takie przerwy jak wyżej. Mile widziane wszystkie komentarze. Edit: Po poniższej dyskusji jednak zmieniam sposób zacierania. Będzie bez maltozowej. Edit2: Blg zeszło do 3. Do refermentacji dodany syrop z 200 g cukru. Zabutelkowane 04.02.2012. Wyszło 23L piwa. Właśnie też odkryłem, że mój termometr zawyża temperaturę o 4-5oC także nie wyszło tak jak chciałem. Edit3: Piwko wyszło wyśmienite. Po 4 dniach od zabutelkowania dobre już do picia. Zacierane na słodko dało dość słodkawy smak. Edit4: Jednak ten słodki smak który pisałem dość szybko uciekł, czyli ta słodkością był pewnie jeszcze nie przefermentowany cukier dodany na refermentację i po jakichś dwóch tygodniach piwko zrobiło się bardziej wytrawne, ale i tak jest bardzo dobre Będzie trzeba pomyśleć na przyszłość żeby użyć jakichś płynnych drożdży do weizena, które mniej odfermentowują. Edytowane 21 Lutego 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Czytałem, że te drożdże są mocno żarłoczne, a że chciałbym bardziej treściwe piwo to zastosuję takie przerwy jak wyżej. Mile widziane wszystkie komentarze. To pewnie niewiele da Tak jak napisałeś -> te potwory zagryzą wszystko. Mi dodatkowo przysnęły przy 3,5°Blg, a ja głupi zabutelkowałem to piwo (tyle, że żytnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 (edytowane) To pewnie niewiele da Tak jak napisałeś -> te potwory zagryzą wszystko. Mi dodatkowo przysnęły przy 3,5°Blg, a ja głupi zabutelkowałem to piwo (tyle, że żytnie) A jakbym maltozowej w ogóle nie robił tylko po ferulikowej podnosił bym powoli temperaturę aż do dekstrynującej? Będzie lepiej? Edytowane 12 Stycznia 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 A jakbym maltozowej w ogóle nie robił tylko po ferulikowej podnosił bym powoli temperaturę aż do dekstrynującej? Będzie lepiej? Robił ktoś w ten sposób? Do ilu może od fermentowac piwo na tych drożdżach, zacierając w ten sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zależy od wielu rzeczy: słodu, wydajności palnika, fazy księżyca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 (edytowane) Dziś udało mi się uwarzyć swoją drugą warkę Hefeweizena. Powiem, że chyba dziś popełniłem więcej błędów jak przy pierwszej warce. Zapomniałem, umyć chłodnicę, ogólnie była czysta, myłem ją po pierwszej warce i 10 - 15 minut przed końcem gotowania ją włożyłem, także może nic nie będzie. Zapomniałem o napowietrzeniu brzeczki przed zadaniem drożdży, także napowietrzyłem zaraz po zadaniu. Drożdże tkj. wyżej pisałem to WB-06. Zastosowałem rehadrytację, ale jakoś dziwnie w kubku one wyglądały. Przy pierwszej warce używałem US-05 i te po 30 min rehydratacji w kubku się spieniły, a dzisiaj WB-06 nie zrobiły żadnej pianki, hmm, nie wiem. Przy próbie jodowej, próbka zacieru była negatywna, ale gdy rozgniotłem trochę ziarno to próbki wynik w miejscu gdzie rozgniotłem ziarno był pozytywny, no ale wydajność wyszła w miarę. Przy dekantacji zastosowałem whirpool. Wężyk prawie od początku dekantacji był przy samym dnie, przy ściance. Liczyłem, że tak jak ostatnio przy ściance nie będzie żadnych osadów. Gdy już prawie całe z dekantowałem dopiero zobaczyłem że, osady są też przy samej ściance i pewnie sporo ich zaciągnąłem. Chłodzę piwo w styropianowej skrzynce bo mam 25 oC lub nawet trochę więcej. Zacząć już teraz chłodzić piwo czy poczekać z chłodzeniem, np. do jutra? 1. Jak myślicie z tą chłodnicą, będzie OK? 2. Jak myślicie z tym opóźnionym napowietrzaniem? 3. Powinna być pianka przy tych drożdżach po rehydratacji? 4. Czy u was gdy rozgnieciecie ziarno też zrobi się wynik pozytywny? 5. Ciekawe czy te osady nie będą miały wpływu na smak piwa? Edytowane 22 Stycznia 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Ad. 1. Chłodnicą bym się nie przejmował - włożyłeś ją do wrzącej brzeczki. Ad. 2. WB-06 zeżrą wszystko i bez napowietrzania. Ad. 3 Moim zdaniem nie ma znaczenia. Ad. 4. U mnie generalnie nie ma czego rozgniatać, śrutuje dość drobno. Ad. 5. Może i będą ale .... będzie Pan zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Chłodzę piwo w styropianowej skrzynce bo mam 25 oC lub nawet trochę więcej. Zacząć już teraz chłodzić piwo czy poczekać z chłodzeniem, np. do jutra? A jak myślicie z tym chłodzeniem? Dzisiaj już schładzać czy dać powiedzmy do jutra wieczora im czas żeby w cieplejszym postały? W skrzyni trzymam tak około 18-20 o C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Schładzaj od razu. Początek fermentacji jest bardzo ważny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Co do napowietrzania to zaraz po zadaniu drożdży to jest dobry moment, drożdże po uwodnieniu nie dają piany - nie zaczynają pracować bo nie mają pożywienia(cukrów) - tak na chłopski rozum. Chłodnicę jeżeli dokładnie umyłeś po wcześniejszej warce powinno być ok - najwyżej trochę kurzu będzie w piwie ja bym się nie przejmował na Twoim miejscu. Co do osadów to zlej na cichą znad osadów. Ziarna i skrobia - ja też śrutuje drobniej ale kiedyś jak miałem śrutowane przez sklep to bywało tak jak u Ciebie- czasem po prostu trzymałem trochę dłużej w ostatniej przerwie niż mówił przepis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 (edytowane) Przychodzi czas na trzecią. Będzie Kolońskie. Warka #3 Kolońskie Słody: 0,55 kg - Pszeniczny 4,6 kg - Pilzneński Chmiel: Marynka granulat - 30 g, 60 min. Lubelski - 25 g, 10 min. Drożdże: Safbrew S-33 Zacieranie: 62o przez 30 min 72o przez 40 min i po negatywnej próbie jodowej 76o przez 10 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa Mile widziane wszystkie komentarze. Edit: Blg zeszło do 4. Do refermentacji dodany syrop z 225 g cukru. Zabutelkowane 23.02.2012. Wyszło 26L piwa. Edytowane 23 Lutego 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 (edytowane) Czwarta warka. Padło znowu na Hefe-Weizena. Wyszedł bardzo dobry, także będzie powtórka z takim samym składem Przy zacieraniu pierwszego Hefe-Weizena, termometr zawyżał o 5 stopni , ciekawe jak teraz wyjdzie. Warka #4 Hefe-Weizen Słody: 2,7 kg - Pszeniczny 2 kg - Pilzneński 200 g - Carahell Chmiel: Marynka granulat - 10g, 60 min. Hellertauer Tradition - 10g, 30 min Hellertauer Tradition - 10g, 10 min. Drożdże: Safbrew WB-06 Zacieranie: 40o przez 40 min 72o przez 50 min i po negatywnej próbie jodowej 76o przez 10 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa Edytowane 22 Lutego 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 (edytowane) Na weekend w planie Altbier Warka #5 Altbier Słody: 3,5 kg - Monachijski 1,5 kg - Pilzneński 150 g - Caraaroma Chmiel: Marynka granulat - 38 g, 60 min. Hellertauer Tradition - 10 g, 20 min Hellertauer Tradition - 20 g, 10 min Drożdże: Safbrew S-33 gęstwa Zacieranie: 50o przez 10 min 62o przez 30 min 72o przez 30 min i po negatywnej próbie jodowej 76o przez 10 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa Mam takie pytanie. Jak zadajecie gęstwę? Odmierzacie jakoś dokładnie ilość gęstwy, czy może odmierzacie w jakimś naczyniu z podziałką? Ile wcześniej trzeba wyjąć gęstwę z lodówki ze 2 godziny wystarczy? Edytowane 10 Marca 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 (edytowane) Szósta warka. Napaliłem się na Dunkelweizena. To moja pierwsza receptura na ciemne piwo, także zerknijcie na nią czy wszystko OK. Warka #6 Dunkelweizen Słody: 2,7 kg - Pszeniczny jasny 1,35 kg - Pilzneński 1,35 kg - Monachijski 0,13 kg - Czekoladowy pszeniczny 90 g - Carared Chmiel: Marynka granulat - 15 g, 60 min. Lubelski - 20 g, 10 min Drożdże: Safbrew WB-06 (gęstwa) Zacieranie: 44o przez 40 min 55o przez 10 min 64o przez 15 min 72o przez 50 min i po negatywnej próbie jodowej dodanie czekoladowego pszenicznego, 76o przez 10 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa Edytowane 15 Marca 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Jak lubisz palone, to będzie ok. Ja nie lubię i bym czekoladowego dał najwyżej 80g, a resztę koloru wziął z ciemnego karmelowego jakiegoś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Dodaję słody palone dopiero do filtracji , kolor dają a palonego w smaku mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się