Afghan Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) Mam chyba problem z warką 13, Bitterem. Na drożdżach S-04 z 11°Blg zeszło tylko do 5°Blg. Zamieszać fermentatorem? Fermentacja w 21-22°C. Jeśli zamieszać, to jak mocno? Tak jak przy napowietrzaniu? Czy wystarczy zakręcić lekko fermentatorem? A może przelać już na cichą i już może na cichej reszta dofermentuje? Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 6 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 (edytowane) W sobotę postanowiłem zrobić Irish Red Ale Warka #14 Irish Red Ale 13oBlg 27 L Słody: 3,3 kg - Pilzneński Strzegom (4,5 EBC) 2 kg - Monachijski Strzegom (14 EBC) 350 g - Karmelowy 30 (39 EBC) 150 g - Karmelowy 600 (600 EBC) 50 g - Jęczmień palony (1300 EBC) Chmiel: 15 g - Target [11,00 %], 60,0 min 10 g - Fuggles [5,10 %], 20 min 10 g - Fuggles [5,10 %], 10 min Drożdże: Gęstwa SafAle S-04 Zacieranie: 55o przez 10 min 63o przez 30 min 72o przez 30 min po negatywnej próbie jodowej, dodanie jęczmienia palonego 76o przez 10 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa Edytowane 10 Września 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 7 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 W saisonie - warka #12 dałem sporo skórki otartej z pomarańcza. Jest tydzień po butelkowaniu i pomyślałem, że spróbuje jak młode piwko smakuje. Jest fajne, ale pomarańcza nie czuć w ogóle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 27 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 (edytowane) Warka #15 Stout Owsiany 14oBlg 25 L Słody: 3 kg - Pilzneński Strzegom (4,5 EBC) 1 kg - Monachijski Strzegom (14 EBC) 1 kg - Płatki owsiane błyskawiczne 400 g - Karmelowy 30 (39 EBC) 250 g - Czekoladowy (900 EBC) 150 g - Jęczmień palony (1300 EBC) 100 g - Słód barwiący (1500 EBC) Chmiel: 35 g - East Kent Goldings [6,50 %], 60,0 min 10 g - East Kent Goldings [6,50 %], 10,0 min Drożdże: Gęstwa SafAle S-04 Zacieranie: 55o przez 10 min 63o przez 30 min 72o przez 30 min po negatywnej próbie jodowej, dodanie jęczmienia i słodów palonych 76o przez 10 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa Edytowane 30 Września 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 21 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 (edytowane) Warka #16 Belgian Pale Ale 12oBlg 27 L Słody: 3,4 kg - Pale Strzegom (6 EBC) 1,4 kg - Monachijski Strzegom (14 EBC) 500 g - Abbey Malt (45 EBC) 200 g - Carabelge (30 EBC) Chmiel: 25 g - Brewer's Gold [7,00 %], 55 min 35 g - Fuggles [5,10 %], 15 min Drożdże: Gęstwa Wyeast Labs 3522 Belgian Ardennes Dzięki Havran Zacieranie: 63o przez 20 min 72o przez 45 min po negatywnej próbie jodowej 76o przez 15 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa Edytowane 1 Stycznia 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 (edytowane) Jest gęstwa 3522 Belgian Ardennes to trzeba to wykorzystać. Jutro z rańca startuje z drugim BPA. Pomyślałem, że tym razem zastosuję to samo chmielenie co w warce #16 Belgian Pale Ale ale z innym zasypem. Pierwszy raz będę używał Karmelowego 150(coś w stylu CARAMUNICH Weyermanna) i nie będzie Abbey Malt. Ciekawy jestem czy będzie jakaś znacząca różnica w smaku. Warka #17 Belgian Pale Ale 12oBlg #2 27 L Słody: 4 kg - Pale Strzegom (6 EBC) 1kg - Monachijski Strzegom (14 EBC) 400 g - Karmelowy 150 (136 EBC) 300 g - Carabelge (30 EBC) Chmiel: 25 g - Brewer's Gold [7,00 %], 55 min 35 g - Fuggles [5,10 %], 15 min Drożdże: Gęstwa Wyeast Labs 3522 Belgian Ardennes Zacieranie: 63o przez 20 min 72o przez 45 min po negatywnej próbie jodowej 76o przez 15 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa Edytowane 10 Listopada 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 (edytowane) Warka #18 Pszeniczne Jasne 13°Blg 27L Słody: 3 kg - Pszeniczny (3,8 EBC) 2,5 kg - Pilzneński (4,5 EBC) 300 g - Karmelowy 150 (136 EBC) 100 g - Melanoidynowy (70 EBC) Chmiel: 15g - Hellertauer Tradition [5,40%], 60 min 10g - Hellertauer Hersbrucker [4,30%], 30 min 15g - Hellertauer Hersbrucker [4,30%], 10 min Drożdże: Safbrew WB-06 Zacieranie: 44o przez 40 min 72o przez 50 min i po negatywnej próbie jodowej 76o przez 10 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa Edytowane 22 Listopada 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 30 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 (edytowane) Warka #19 Belgian Dubbel 17°Blg 26 L Słody: 4,7 kg - Pale Strzegom (6 EBC) 1 kg - Monachijski Strzegom (14 EBC) 500 g - Pszeniczny Strzegom (3,8 EBC) 250 g - Bursztynowy Strzegom (50,0 EBC) 250 g - Caraaroma (256,1 EBC) 100 g - Czekoladowy Jasny (400,0 EBC) Dodatki: 500 g - Cukier kandyzowany - Gotowanie 10 min Chmiel: 60 min - 20 g Target [11,00 %] 30 min - 10 g Challenger [6,60 %] 10 min - 8 g - Fuggles [5,10 %] + 2 g Challenger [6,6 %] Drożdże: Gęstwa Wyeast Labs 3522 Belgian Ardennes Zacieranie: 68o przez 70 min po negatywnej próbie jodowej dodanie czekoladowego jasnego 76o przez 15 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Edytowane 1 Grudnia 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 W końcu się doczekałem pewnej automatyzacji w moim browarze. Śrutownik z wirników od silników i silnika od pralki. Jest REWELACYJNY. Wcześniej śrutowałem takim małym ręcznym młynkiem produkcji CCCP Śrutowanie na warkę trwało 3-4 godziny, teraz 5 minut Kamilo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 (edytowane) Kurde ładnie się prezentuje teraz to wybicie musisz zwiększyć chyba do 100 litrów Znowu Ojciec budował czy sam zrobiłeś? Kosz zasypowy spawany samemu czy gdzieś zdobyczny? Ma regulacje wałków? Masz jakieś zdjęcia z budowy? Edytowane 2 Grudnia 2012 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zwiększył bym ale niestety gar mam tylko 40 L, a i miejsca w mieszkaniu już nie mam Tak, ojciec budował, ja tylko nadzór techniczny Kosz zasypowy to blacha po nitowana. Regulacja wałków oczywiście jest. Fotkę z budowy mam tylko jedną, bo byłem przy budowie tylko na samym początku. Na fotce widać już założone wirniki, ale silnik jest inny, niestety okazał się za mały i teraz już jest założony większy z pralki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Warka #18 Pszeniczne jasne http://www.piwo.org/topic/6025-browar-ricardo/page__st__40#entry174078 jakoś mało pszeniczne. Czytając forum znalazłem sporo informacji, że pszeniczne lepsze wychodzi gdy fermentuję się je poniżej 20°C i fermentowałem je w okolicach 18°C. Mam jakieś wrażenie, że ten mało pszeniczny smak to właśnie przez tą temperaturę fermentacji. Z warką #19 Belgian Dubbel to w ogóle dziwna historia. Warzyłem je półtora tygodnia temu, drugiego dnia piana aż wyłaziła mi przez rurkę, a później zaczęła powoli opadać ale całkiem nie opadła i cały czas powoli bulkało. Wczoraj wieczorem postanowiłem zamieszać fermentatorem, a dziś ku mojemu zdziwieniu drugi raz podniosła się piana i drożdże drugi raz zaczęły wyłazić przez rurkę. Historia jest z tych niesamowitych, ale prawdziwa. Aaaa wczoraj po zamieszaniu fermentatorem jak piana zmieszała się z brzeczką to włożyłem zdezynfekowany cukromierz i pokazało 6°Blg. Tłumaczę sobie to wszystko tym, że pewnie drożdże trochę przysnęły i po zamieszaniu znowu ruszyły. Mieliście tak kiedyś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 A to różnie, zależy od drożdży. Około 18°C będzie mniej estrów, a WB-06 jakoś specjalnie w banany bogate nie są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Masz rację że nie są, ale jak robiłem wcześniej na nich i fermentowałem w okolicach 23°C było więcej bananów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 I właśnie mija rok mojego piwowarzenia i na jubileusz, jubileuszowa 20-ta warka Trzeba coś wypić Warka #20 Pszeniczne Ciemne 12°Blg 26L Słody: 2,5 kg - Pszeniczny (3,8 EBC) 1 kg - Pilzneński (4,5 EBC) 1 kg - Monachijski (14 EBC) 300 g - Karmelowy 30 (39 EBC) 250 g - Pszeniczny Czekoladowy (900 EBC) Chmiel: 22g - Hellertauer Tradition [5,40%], 60 min 10g - Hellertauer Hersbrucker [4,30%], 30 min Drożdże: Safbrew WB-06 (gęstwa) Zacieranie: 40o przez 30 min 72o przez 70 min i po negatywnej próbie jodowej dodanie pszenicznego czekoladowego 76o przez 10 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 (edytowane) Przyszedł czas na pierwszego lagera. Zobaczymy jak wyjdzie utrzymywanie 12°C w styropianowej skrzynce, zamrożonymi PETami ale wydaje mi się, że dwoma ewentualnie trzema zamrożonymi butelkami powinienem dać radę. W sumie nie będzie to do końca lager, bo niestety nie mam gdzie lagerować, także po cichej w butelki i do piwnicy w której w tym momencie jest 14°C. Trochę przy dużo ale cóż zrobić, takie warunki. Warka #21 Schwarzbier 11,5°Blg 22L Słody: 2 kg - Pilzneński (4,5 EBC) 0,5 kg - Pszeniczny (3,8 EBC) 1 kg - Monachijski (14 EBC) 275 g - Karmelowy 150 (136 EBC) 200 g - Karmelowy 300 (380 EBC) 200 g - Czekoladowy Jasny (400 EBC) 50 g - Słód barwiący (1500 EBC) Chmiel: 25g - Brewer's Gold [7,0%], 60 min 20g - Hellertauer Hersbrucker [4,30%], 15 min Drożdże: Fermentis Saflager W-34/70 Zacieranie: 64o przez 15 min 72o przez 50 min i po negatywnej próbie jodowej dodanie czekoladowego i barwiącego 76o przez 10 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Edytowane 1 Stycznia 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 19 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Warka #22 Bitter 11,5oBlg 27 L Słody: 4,2 kg - Pale Strzegom (6,0 EBC) 400 g - Karmelowy 150 (136 EBC) 200 g - Słód Brown (180,0 EBC) 200 g - Pszeniczny Strzegom (3,8 EBC) 20 g - Słód czekoladowy (900 EBC) Dodatki: 3 g - gips Chmiel: 25 g - Challenger [6,60 %],60,0 min 25 g - East Kent Goldings [6,50 %], 30,0 min 15 g - East Kent Goldings [6,50 %], 15,0 min 30 g - Challenger [6,60 %], Na zimno, 7 dni Drożdże: SafAle S-04 Zacieranie: 64oC przez 40 min 72oC przez 20 min po negatywnej próbie jodowej 76o przez 10 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 (edytowane) Warka #23 Na jutro był w planie koźlak, już nawet ogarnąłem sobie garnek do dekokcji, lecz jak policzyłem ile potrzeba drożdży, a ile mam, plany się posypały i muszę cokolwiek zrobić, żeby uzyskać więcej drożdży na koźlaka. Trochę więcej mam słodu Pale także będzie piwo dolnej fermentacji na słodzie Pale. 11oBlg 22 L Słody: 3 kg - Pale Strzegom (6,0 EBC) 300 g - Pszeniczny Strzegom (3,8 EBC) 200 g - Karmelowy 30 (39 EBC) 200 g - Karmelowy czerwony (60,0 EBC) 200 g - Karmelowy 300 (380 EBC) Chmiel: 20 g - Marynka [9,1 %],60,0 min 20 g - Saaz [4,0 %], 30,0 min 20 g - Saaz [4,0 %], 0,0 min Drożdże: Gęstwa W-34/70 Zacieranie: 68oC przez 70 min po negatywnej próbie jodowej 76o przez 10 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa EDIT: Trwają pracę nad mieszadłem magnetycznym, także nie długo browar wzbogaci się o nowy sprzęt Edytowane 15 Lutego 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 (edytowane) Aaa i tak jak wyżej pisałem, miałem obawy co do chłodzenia fermentującego piwa dolnej fermentacji w skrzynce styropianowej, te obawy były nie potrzebne. Dwoma PET`ami utrzymywałem 12°C, a jak wrzucałem 3 zamrożone PET`y to bez problemu dało się utrzymać 10°C w skrzyni. Edytowane 16 Lutego 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 (edytowane) Warka #24 Irish Red Ale 12oBlg 25 L Słody: 3,6 kg - Pale Strzegom (6,0 EBC) 150 g - Karmelowy 150 (136 EBC) 300 g - Karmelowy Czerwony (60,0 EBC) 250 g - Bursztynowy Strzegom (50,0 EBC) 100 g - Pszeniczny Czekoladowy (900 EBC ale wydaje mi się, że jest coś oszukany bo o wiele ciemniejsze piwa na nim wychodzą niż powinny, daje 1500 EBC ) Chmiel: 15 g - Marynka [9,10 %],60,0 min 15 g - East Kent Goldings [6,50 %], 20,0 min Drożdże: Gęstwa Irish Ale 1084 dzięki WiHuRa Zacieranie: 68oC przez 60 min po negatywnej próbie jodowej 76o przez 10 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa Edytowane 25 Lutego 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 (edytowane) No i mój browar w końcu wzbogacił się o mieszadło magnetyczne Trochę prowizorka, ale działa bez zarzutu, a z czasem się wprowadzi poprawki Póki co testowałem na prowizorycznym mieszadełku zrobionym z magnesu. Edytowane 25 Lutego 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) Warka #25 Irish Red Ale 13,5oBlg 28 L Słody: 4,5 kg - Pale Strzegom (6,0 EBC) 1 kg - Pilzneński Strzegom (4,5 EBC) 300 g - Karmelowy Czerwony (60,0 EBC) 200 g - Karmelowy 30 (39,0 EBC) 80 g - Jęczmień Palony (1300,0 EBC) 50 g - Czekoladowy Jasny (400 EBC) Chmiel: 22 g - Marynka [9,10 %],60,0 min 20 g - Challenger [6,60 %], 20,0 min Drożdże: Gęstwa Irish Ale 1084 Zacieranie: 63oC przez 90 min 72o przez 40 min po negatywnej próbie jodowej 76o przez 10 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa Dzisiaj, przy tej warce miałem nie zły Sajgon Zaraz po wsypaniu słodów na przerwę maltozową przegrzałem zacier lekko ponad 70°C. Obniżyłem temperaturę do 62°C ale już było za późno, b-amylazy już nie było Nie chcąc zacierać tylko w dekstrynującej dodałem 1 kg słodu pilzneńskiego i to pomogło. Pomimo tej sytuacji wydajność wyszła niesamowita 87% według BeerSmitha. Musiałem, aż 3 litry brzeczki zlać w słoiki . Dobrze wyszło, bo miałem już i tak sobie trochę brzeczki na startery po wekować Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka #26 12oBlg 27 L Słody: 4 kg - Pale Strzegom (6,0 EBC) 500 g - Pszeniczny Strzegom (3,8 EBC) 250 g - Brown (180,0 EBC) 250 g - Karmelowy 30 (39,0 EBC) 150 g - Caraaroma (250,0 EBC) Chmiel: 15 g - Brewer's Gold [7,00 %],60,0 min 15 g - East Kent Goldings [6,50 %], 30,0 min 15 g - East Kent Goldings [6,50 %], 10,0 min Drożdże: Gęstwa Irish Ale 1084 Zacieranie: 67oC przez 70 min po negatywnej próbie jodowej 76o przez 10 min i filtracja Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zapasy się kończą, chmiele starzeją, także moje warzenie jest pod znakiem bezstylowców Co do chmieli to stwierdziłem, że jednak wolę piwa z delikatnym chmieleniem i zużywanie ich idzie mi bardzo wolno Ciepło się robi i już zaczynam mieć problemy z chłodzeniem. Woda w kranie co raz cieplejsza i brzeczka poniżej 35°C już marnie się chłodzi. Chyba spróbuje odzyskać z butelek Belgian Ardenes będą sobie lepiej radzić w tych temperaturach. Warka #27 11oBlg 27 L Słody: 2 kg - Pale Strzegom (6,0 EBC) 2 kg - Pilzneński Strzegom (4,5 EBC) 500 g - Pszeniczny Strzegom (3,8 EBC) - pszeniczne piwa mi się przejadły i aby zużyć słód pszeniczny pakuję go po trochu do wszystkiego 150 g - Karmelowy 30 (39,0 EBC) 150 g - Karmelowy 150 (136,0 EBC) 50 g - Brown (180,0 EBC) Chmiel: 15 g - Target [11,00 %],60,0 min 10 g - Saaz [4,00 %], 30,0 min 12 g - Saaz [4,00 %], 5,0 min - miało być 20 g ale okazało się, że po chmieleniu na smak zostało tylko tyle. Drożdże: Gęstwa Irish Ale 1084 Zacieranie: 63oC przez 30 min 72°C przez 40 min po negatywnej próbie jodowej 76o przez 10 min i filtracja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Spróbuj tak, że wieczorem schładzasz ile się da wodą i wystaw garnek na balkon na całą noc. Oczywiście, wszystko pod przykryciem. Rano poza okresem największych upałów będziesz miał 19-20°C i można dawać drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się