dori Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Zacieranie: 40o przez 40 min 50o przez 10 min 62o przez 15 min 72o przez 50 min i po negatywnej próbie jodowej dodanie czekoladowego pszenicznego, 76o przez 10 min i filtracja Ja zmieniłabym trochę temperatury zacierania - przerwa ferulikowa w 44C, przerwa białkowa w 55C, przerwa maltozowa w 64C, dektrynująca jest OK. Słód czekoladowy pszeniczny możesz dodać z całym zasypem, nie wnosi on zbyt wielu nut palonych, bo nie ma łuski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 (edytowane) Ja zmieniłabym trochę temperatury zacierania - przerwa ferulikowa w 44C, przerwa białkowa w 55C, przerwa maltozowa w 64C, dektrynująca jest OK. Mogła byś dori jakoś to rozwinąć. Ciekawi mnie dlaczego zacierała byś z przerwami w takich temperaturach? I jak się zmieni piwo zacierając z takimi przerwami w porównania do zacierania takiego jak ja za planowałem. Słód czekoladowy pszeniczny możesz dodać z całym zasypem, nie wnosi on zbyt wielu nut palonych, bo nie ma łuski. Hmmm kolega zgoda radził zmniejszyć ilość słodu czekoladowego Ty mówisz, że można go dodać z całym zasypem Mi chodzi o to żeby osiągnąć lekko czekoladowy smak, ale też żeby smaku palonego nie było za dużo czuć. Edytowane 15 Marca 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 W wielkim skrócie - dane enzymy w tych temperaturach mają swoje optymalne temperatury działania, oczywiście jeśli temperatura będzie odbiegać o 2-3C od optimum to tragedii nie ma, ale lepiej celować w optymalne temperatury, bo jeśli dodatkowo termometr nas okłamuje, temperatura w garze, ze względu na niewystarczającą intensywność mieszania różnie się rozkłada, to może pojawić się problem z właściwą pracą enzymów. Jeśli chodzi o przerwę białkową to podałam Ci taką temperaturę gdzie powstaje więcej średniocząsteczkowych frakcji białek korzystnie wpływających na pienistość piwa. Co do słodu prosiłeś o uwagi, wiec napisałam, jak ja to widzę. Możesz zrobić tak jak Ci radzi Zgoda i piwo też pewnie wyjdzie Ci dobre. Wybór należy do Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Dori przekonałaś mnie. Doczytałem jeszcze z tej strony --> http://www.eurequa.pl/pl/IX.7.htm trochę i tutaj jakby się potwierdza to co piszesz także zmieniam temperatury na takie jak mówisz. Czekoladowy pszeniczny chyba zmienię na 130 gram, bo trochę się boję za mocnego smaku palonego i podam po dekstrynującej czyli po będzie w zacierze czas podgrzania z 72 stopni do 76 stopni i w 76 stopniach 10 minut. Jeszcze jedno pytanie. Czy słód palony tak samo wyekstrahuje przez powiedzmy godzinę w zacierze jak przez 15 minut? Czy na taki 15-to minutowy pobyt słodu palonego w zacierze trzeba go dać odrobinę więcej jak na takie dłuższe wygrzewanie? Dzięki za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Jeśli dobrze zamieszasz zacier to powinieneś właściwie uzyskać taką samą barwę jak dodając słód na początku zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 (edytowane) Siódma warka i oczywiście Hefe-Weizen, już czwarte pszeniczne - chyba pszeniczne mi smakują Warka #7 Hefe-Weizen Słody: 3 kg - Pszeniczny 2,4 kg - Pilzneński 300 g - Carahell Chmiel: Marynka granulat - 12g, 60 min. Hellertauer Tradition - 10g, 30 min Hellertauer Tradition - 10g, 10 min. Drożdże: Safbrew WB-06 Zacieranie: 44o przez 40 min 72o przez 90 min i po negatywnej próbie jodowej 76o przez 10 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa Jedno pytanie. Wiem, że Hefeweizen powinien mieć znikome smaki chmielowe, ale czy w ogóle dodanie w tej recepturze po 10 gram na smak i aromat Hellertauer Tradition coś daje? Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 (edytowane) Jedno pytanie. Wiem, że Hefeweizen powinien mieć znikome smaki chmielowe, ale czy w ogóle dodanie w tej recepturze po 10 gram na smak i aromat Hellertauer Tradition coś daje? Lekkie tłumienie typowych aromatów i smaków typowych dla pszenicy. Edytowane 12 Kwietnia 2012 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Warka #8 Kolońskie v2 Słody: 0,57 kg - Pszeniczny 4,8 kg - Pilzneński Chmiel: Marynka granulat - 25 g, 60 min. Hallertau Tradition - 20 g, 30 min. Hallertau Hersbrucker - 30 g, 5 min. Drożdże: Safbrew S-33 - gęstwa Zacieranie: 55o przez 10 min 64o przez 30 min 72o przez 40 min i po negatywnej próbie jodowej 76o przez 10 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Na ilu BLG kończą Ci Weizeny przy zacieraniu tylko w 72St (nie licząc 40st) na WB-06? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) Jeden Hefeweizen zakończył na 2,5 a drugi na 3oBlg Chodzi mi jeszcze po głowie spróbowanie zrobić ferulikową, a po niej dodać wrzątku i przez to błyskawicznie wskoczyć w dekstrynującą żeby słód jak najkrócej był w temperaturze przerwy maltozowej lub zrobić dekokt i nim podnieść temperaturę. Ciekawe jak by wyszlo? Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Z tym dekotem może być dużo kombinowania, pewnie trzeba by było zagotować około 2/3 żeby temperatura podskoczyła z 40 do 72 stopni. Ale w sumie pomysł warty rozważenia. Dzięki. Może się zastanowię nad podobnych schematem, może dekot zrobię z 50 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 (edytowane) Znów dunkelweizen. Trochę zmieniłem recepturę w porównaniu do ostatniego dunkela. Także zerknijcie w recepturę, czy jest bez zarzutu. Warka #9 Dunkelweizen Słody: 2,7 kg - Pszeniczny jasny 2,1 kg - Monachijski 200 g - Melanoidynowy 160 g - Czekoladowy pszeniczny 190 g - Carared 100 g - Caraaroma Chmiel: Lubelski - 25 g, 60 min. Lubelski - 15 g, 10 min Drożdże: Zymoferm Weissbier Ayinger (gęstwa) dzięki Undeath Zacieranie: 44o przez 60 min 55o przez 10 min 64o przez 20 min 72o przez 50 min i po negatywnej próbie jodowej dodanie czekoladowego pszenicznego, 76o przez 10 min i filtracja Wysładzanie na raty (do tej pory było wysładzanie ciągłe, ale coś nie tak z tą wydajnością, spróbuje teraz na raty) Edytowane 16 Maja 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 I jest jubileuszowa warka. Jak jubileuszowa to przy tej okazji spróbuje coś pierwszy raz o większym ekstrakcie, a że lubię pszenicę to będzie Weizenbock. Warka #10 Weizenbock Słody: 4 kg - Pszeniczny jasny 2,5 kg - Monachijski 400 g - Carahell 200 g - Melanoidynowy 200 g - Caraaroma Chmiel: Marynka - 20 g, 60 min. Lubelski - 10 g, 25 min. Lubelski - 10 g, 5 min Drożdże: Zymoferm Weissbier Ayinger (gęstwa) Zacieranie: 44o przez 60 min 55o przez 10 min 64o przez 20 min 72o przez 50 min i po negatywnej próbie jodowej dodanie czekoladowego pszenicznego, 76o przez 10 min i filtracja Jak myślicie, ilość karmelowych słodów jest właściwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 9 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Weizenbock pięknie fermentuje, a takich zapachów dojrzałych bananów to jeszcze nie miałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 8 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 (edytowane) Tym razem pomyślałem, że zrobię "Proste Ale" nie mieszczące się w żadnych stylach Chociaż styli tyle, że przez przypadek się pod coś zahaczy Zobaczymy co z tego wyjdzie. Aby nie kwasiżur przy tej pogodzie. Warka #11 Proste Ale Słody: 4,670 kg - Pilzneński 250 g - Carahell Chmiel: Marynka - 18 g, 60 min. Lubelski - 15 g, 10 min Drożdże: Safale S-04 Zacieranie: 55o przez 10 min 64o przez 50 min 72o przez 20 min i po negatywnej próbie jodowej 76o przez 10 min i filtracja Edytowane 8 Lipca 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 4,670 kg - Pilzneński 250 g - Carahell (...) i po negatywnej próbie jodowej dodanie czekoladowego pszenicznego, Chyba coś przed nami ukrywasz, bo o czekoladowym pszenicznym nic nie napisałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 8 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 4,670 kg - Pilzneński 250 g - Carahell (...) i po negatywnej próbie jodowej dodanie czekoladowego pszenicznego, Chyba coś przed nami ukrywasz, bo o czekoladowym pszenicznym nic nie napisałeś Uups. Tak to jest jak się pisze posty przez kopiuj-wklej. Błędny wpis usunąłem. Czekoladowego pszenicznego nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Dopiero zajrzałem, cieszę się że gęstwa podpasowała U mnie ostatnio na ulicy transformator wymieniali i zapomniano nas o tym powiadomić, a moja Mama wszystkie rzeczy z lodówki do babci przenosiła i musiała rozszczelnić słoik z aingerami, bo gęstwa wyciekła i był dziwny nalot szkoda tych drożdży ale musiałem wywalić do kosza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 (edytowane) Ja też musiałem je wywalić, bo stwierdziłem że za długi czas będą musiały leżeć między warzeniami pszenicy, bo pewnie ze 2 miesiące albo i więcej. Także jak została Ci jakaś butelka pszenicy na tych drożdżach to można spróbować je odzyskać Słyszałem, że tak robią. Edytowane 10 Lipca 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Niestety nie została, a z tym odzyskiwaniem to trochę zabawy i nie chciałoby mi się tego robić :] To źle zrobiłeś, gęstwy przepłukane wodą trzymałem nawet 3-4 miesiące i były zdatne do użycia i piwo dobre z nich wychodziło! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Drożdże pszeniczne też? Te podobno krótko wytrzymują. Tym się za sugerowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 No tak mam WB-06 i ostatnio jak chciałem użyć, ale w końcu nici wyszły z mojego warzenia, to ładnie słoik psyknął i pachniało w porządku. Drożdże te są z warki 22 czyli coś marzec-kwiecień myślę więc około 4 miechy od zabutelkowania. Zobaczymy czy sykną następnym razem, przepłukałem je wodą i wrzuciłem z powrotem do lodówki, jak nie to je wyleje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Muszę przyznać, że Zymoferm Weissbier Ayinger mi podpasowały, za jakiś miesiąc pewnie będę robił pszenicę, także spróbuje je odzyskać z butelki Weizenbocka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 (edytowane) Warka #12 Saison 14,5oBlg 24L Słody: 3,5 kg - Pilzneński 1 kg - Monachijski 0,6 kg - Pszeniczny 250 g - Carahell 250 g - Caraaroma Dodatki: Cukier - 350 g, 5 min Otarta skórka pomarańcza - 127 g (3 duże pomarańcze), 20 min. Chmiel: Marynka granulat - 30g, 60 min. Saaz - 20g, 20 min. Saaz - 10g, 5 min. Drożdże: Gęstwa Wyeast 3724 Saison Dzięki cemik1 Zacieranie: 55o przez 10 min 63o przez 70 min 72o przez 20 min po negatywnej próbie jodowej 76o przez 10 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) Plan na jutro Bitter z receptury Zgody Warka #13 Bitter by Zgoda 11oBlg 25 L Słody: 3,75 kg - Pale Strzegom (6,0 EBC) 500 g - Płatki jęczmięnne błyskawiczne 250 g - Słód Brown (180,0 EBC) 100 g - Carahell (25,0 EBC) 150 g - Karmelowy 30 (39,0 EBC) Dodatki: 5 g - gips Chmiel: 20 g - Target [11,00 %], 60,0 min 13 g - Challenger [6,60 %],15,0 min 13 g - East Kent Goldings [6,50 %], 15,0 min Drożdże: Gęstwa SafAle S-04 Zacieranie: 68oC przez 60 min po negatywnej próbie jodowej 76o przez 10 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi