Zbych Opublikowano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 (edytowane) Witam serdecznie, Po przeczytaniu wielu wątków i odnalezieniu mnóstwa przydatnych informacji, postanowiłem wreszcie wyjść z cienia i przestać być anonimowym czytaczem. Jestem temacie piwowarstwa początkującym, obecnie refermentuje moja pierwsza warka z brew-kita. Swoją przygodę z domowym wyrobem napojów wesołych rozpocząłem od produkcji wina. Mam za sobą ledwie dwa sezony produkcji, ale kilka rodzajów zdążyłem "zaliczyć". Różnie bywało - od tragedii (nigdy więcej wina pomarańczowego...) po całkiem udane próby, z szarą renetą na czele. Rodzina i znajomi bardzo sobie chwalą dokonania moich drożdży winnych, niestety, sam nie jestem w stanie ocenić swoich win, bo - jak zwykle mawiam - ja z mocnych trunków to piwo lubię. Piwowarstwo zawsze wydawało mi się sztuką tajemną, na równi z alchemią. Mnóstwo sprzętu, czasu i pieniędzy, a na koniec i tak coś nie wyjdzie. Ale dzięki Waszemu forum dowiedziałem się że wcale nie jest tak źle, że na początku można iść trochę na skróty, żeby już po kilku warkach dojść do wprawy i warzyć naprawdę smaczne piwo. Piwną przygodę mogłem rozpocząć dzięki mojej narzeczonej (największej amatorce mojego wina), która, mając nadzieję że piwo będzie równie dobre, sprezentowała mi zestaw BA Super Start. I tym oto sposobem mam obok siebie 20 litrów refermentującego Export Pilsnera z brew-kita Muntons, trzy dni po rozlewie. Z dalszymi inwestycjami w sprzęt czekam na testy tej warki. Jeśli będzie się dało wypić - biorę się za następny brew-kit, później pomyślę już o zacieraniu. Oczywiście dam znać co mi z tego wyszło. Pozdrawiam, Zbych Edytowane 25 Grudnia 2011 przez Zbych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malymiki Opublikowano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 Świetnie, że się zdecydowałeś warzyć. Po puszce (szczerze mowiąc) nie oczekuj ambrozji, chociaz piwo powinno smakować. Jak najszybciej bierz się za zacieranie ! Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 Zacieraj i nie czekaj - proces wymaga czasu, więc nie można zwlekać - witaj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Witam sąsiada, powodzenia w piwowarskiej przygodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Witam i pozdrawiam z Rydułtów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Witam i Pozdrawiam z Katowic i Podkarpacia :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidek64 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Witam! Piwko na pewno będzie się dało wypić ale proponuję pominąć kolejnego brew-kita i zacierać, sam dopiero zacząłem przygodę z piwowarstwem i mam za sobą dopiero 2 warki, nie jest to takie trudne (choć nerwów trochę było), a na forum w razie kłopotów zawsze ktoś pomoże. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Witam serdecznie. piwa z brew-kitów zyskują dużo w czasie leżakowania w butelce. Po kilku miesiącach to nie to samo piwo ! Jest lepsze A co do warzenia ze słodów - nie taki diabeł skomplikowany jak piszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Witaj na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holbers Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Witaj. Pozdrowienia z Podkarpacia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 (edytowane) Witam ze Śląska Cieszyńskiego Z puchy piłem tylko raz i muszę przyznać , że piwko całkiem niezłe. Sam zaczynałem od zacierania i tak już zostało. Edytowane 7 Stycznia 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holbers Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Witaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Witam nowego piwowara. Ja także polecam zacieranie, chociaż jestem dopiero po pierwszej warce zacieranej, z brew-kitów i ekstraktów nie robiłem. Zacieranie pierwszy raz trochę topornie idzie, ale daje się radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się