mimazy Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Jeśli na opakowaniu jest informacja zawiera 99,8% tłuszczu mlecznego to śmiem podejrzewać że tłuszczów roślinnych jest mniej niż 0,2% Oczywiście to może być kłamstwo, ale to by była praktyka kryminalna więc chyba dla producenta zbyt ryzykowna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 (edytowane) Jeśli na opakowaniu jest informacja zawiera 99,8% tłuszczu mlecznego to śmiem podejrzewać że tłuszczów roślinnych jest mniej niż 0,2% Oczywiście to może być kłamstwo, ale to by była praktyka kryminalna więc chyba dla producenta zbyt ryzykowna. Po wcześniejszym wpisie stwierdziłem że wszystkie tłuszcze zostały wrzucone do jednego worka - '99,8% tłuszczu' Ale jak tak sprawa wygląda to w porządku A 0,2% składu to najpewniej woda Edit: co do oznaczeń na opakowaniach to w większości przypadków 'niepełna prawda' niż 'kłamstwo' - najlepszy przykład z naszego podwórka: 'piwo niepasteryzowane' Edytowane 2 Stycznia 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Ja to muszę mieć wszystko uporządkowane, więc Do smażenia są najlepsze: - masło klarowane - smalec Mogą ostatecznie być: - oliwa - olej rzepakowy - oleje o wysokiej zawartości jednonienasyconych KT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Ja to muszę mieć wszystko uporządkowane, więc Do smażenia są najlepsze: - masło klarowane - smalec Mogą ostatecznie być: - oliwa - olej rzepakowy - oleje o wysokiej zawartości jednonienasyconych KT Według posiadanej przeze mnie wiedzy - tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 co do oliwy i olejów roślinnych używanych do smażenia to powinny być odwrotnością tych używanych na zimno- im bardziej filtrowane i rafinowane tym lepiej. Z tego co mi wiadomo to rzepakowy jest najlepszy, słonecznikowy gorszy, zaś oliwa najgorsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 A skąd ta 'zła sława' - obiegowe opinie z lat '60-70, kiedy tłuszcze roślinne wdarły się na rynek jako cudowne na wszystko. Dużo lepszy do smażenia, nawet ze swoim jakże 'złym' cholesterolem, jest smalec! Oliwa i inne oleje - do spozywania na zimno bez przetwarzania. Dość odważne opinie, nie zmiania to faktu, że tłuszcze zwierzęce są "bąba z opóźnionym zapłonem", przyczyniają się min. do miażdżycy, tu jak ze wszystkim jest wskazany umiar - chyba, że w tej dziedzinie wszystkie oficjalne opinie medycyny są błędne (diet cud nie biorę pod uwagę). Tłuszcze roślinne używane do smażenia to nie opinie z lat 60-70, to doświadczenia kilku tysięcy lat np. w diecie śródziemnomorskiej uznanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Każdy ma możliwość wyboru, ja używam smalec bardzo rzadko, wedy gdy długotrwałe smażenie w wysokiej temperaturze spowodowałoby przepalenie tłuszczu roślinnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Dość odważne opinie, nie zmiania to faktu, że tłuszcze zwierzęce są "bąba z opóźnionym zapłonem", przyczyniają się min. do miażdżycy, tu jak ze wszystkim jest wskazany umiar - chyba, że w tej dziedzinie wszystkie oficjalne opinie medycyny są błędne (diet cud nie biorę pod uwagę). Lata '90 -> główne przyczyny miażdżycy to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, w tym jego frakcje cholesterolowe i nasyconych kwasów tłuszczowych, po 2000 roku winę zwala cię nadal na nasycone KT jednak dokłada się także niewłaściwą proporcję w spożyciu wielonienasyconych KT z rodziny n-6 i n-3 (obecnie spożywa się zbyt dużo WNKT z rodziny n-6 -> tych zawartych w olejach roślinnych i bardzo małą ilość z rodziny n-3 -> tych obecnych w rybach, prawidłowa proporcja to 5:1 a życie pokazuje że u Polaków wynosi to nawet ok. 50:1) Obecnie coraz częściej wskazuje się na trans izomery KT i pojawiają się opinie, że cholesterol z diety nie jest groźny, bo zdrowy organizm świetnie wyreguluje jego poziom poprzez zmniejszenie produkcji własnej) Ja nie neguję badań i ich wyników opublikowanych do tej pory. Ale rozwój technologiczny pozwala głębiej wniknąć w poszczególne składniki żywności i określić ich oddziaływanie na organizm człowieka. Tłuszcze roślinne używane do smażenia to nie opinie z lat 60-70, to doświadczenia kilku tysięcy lat np. w diecie śródziemnomorskiej uznanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Każdy ma możliwość wyboru, ja używam smalec bardzo rzadko, wedy gdy długotrwałe smażenie w wysokiej temperaturze spowodowałoby przepalenie tłuszczu roślinnego. Nigdy w historii świata i cywilizacji oleje roślinne (inne tłuszcze także) nie wyglądały tak jak obecnie. Choćby zastosowana technologia produkcji powoduje, że tłuszcze pozbawiane są naturalnych barwników i innych związków działających antyoksydacyjnie (zabezpieczających tłuszcze przed psuciem). Konsument oczekuje produktu przejrzystego i klarownego (co świetnie obserwuje się na na rynku piwa gdzie przez Zwykłego Kowalskiego niedopuszczalne jest zmętnienie - btw.), a tym samym pozbawionego dobrodziejstw natury. W diecie śródziemnomorskiej używa się sporo tłuszczu pochodzenia roślinnego, ale większość spożywana jest na surowo. Dodatkowo w diecie tej obecne są owoce, które dostarczają naturalne antyoksydanty zabezpieczające nienasycone kwasy tłuszczowe. Powtórzę się: tłuszcze roślinne nie powinny być poddawane obróbce termicznej - z żywieniowego punktu widzenia niesie to więcej zagrożeń niż korzyści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Podsumowując, używam oliwę do wszystkiego, także smażenia, oliwa od chłopa z Grecji. Kiedy umrę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Podsumowując, używam oliwę do wszystkiego, także smażenia, oliwa od chłopa z Grecji. Kiedy umrę? Na mieście mówią, że wszystko to szlag strzeli 21.12.2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Gloryfikowanie smalcu i masła to spora przesada. Lepsze wydają się być rafinowane oleje palmowy i kokosowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Gloryfikowanie smalcu i masła to spora przesada. Lepsze wydają się być rafinowane oleje palmowy i kokosowy. Nie miałem tego na myśli i daleki jestem od tego, żeby kogoś reformować, nawet jako żywieniowiec - wolna wola, Twoje zdrowie. Chciałem zwrócić uwagę, że błędne jest mniemanie, że każdy rodzaj tłuszczo jest odpowiedni do wszystkiego. Główna z zasad prawidłowego sposobu żywienia: UROZMAICENIE, a obecnie jest tak, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są 'be', a pochodzenia roślinnego są 'och ach cudowne'. Należy odróżnić wiedzę obiegową od badań naukowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Coder fajnie wiedzieć o takim oleju. Czy wiesz jak cenowo wygląda sytuacja? Ile kosztuje butelka oleju i wysyłka? Nietanio: ceny oleju w but 0,5 l : - olej świateczny roztoczański 12 zł termin przydatności 6 m-cy - olej lniany tradycyjny 20 zł termin 2 m-ce - olej z rydzyka (lnianki) 18 zł termin 6 m-cy dostawa 18 zł kurier opakowanie 20 szt wysyłamy bez dopłaty za przesyłke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 (edytowane) Należy odróżnić wiedzę obiegową od badań naukowych. Do tego dołożyłbym obserwacje własnego organizmu, nie jesteśmy tacy sami, różnie nasze organizmy reagują na przyjmowane pokarmy. Przez ćwierć wieku przychodziłem coroczne badania okresowe, miałem możliwość obserwacji wyników badań, w czasie rozpasania kiedy nie grymasiłem z jedzeniem, zjadłem wszystko jeżeli było to mięso i najlepiej tłuste, wyniki cholesterolu i jego frakcji były na granicy akceptowalności, w czasie "brania się za siebie" spożycie tłuszczu zwierzęcego była blisko zeru (chudego mięsa nie potrafiłem sobie odmówić) wyniki badań mógł pozazdrościć mi "siedemnastoletni źróbek".. Zgadzam się ze Swiadernym, że podstawą jest urozmaicone jedzenie, w końco człowiek to zwierze wszystkożerne, ale jak zachować prawidlowe proporcje? , ja nie potrafię. Temat główny został zaśmiecony, wracając do niego to inni mogą pozazdrościć mieszkańcom Rzeszowa. U nas na rynku przy ul.8-marca można kupić (7zł za 250ml) olej lniany naturalny nie tylko z nazwy jak w sklepach ze zdrową żywnością. Wytwarzanie tego oleju to tradycja rodzinna przy wykorzystaniu bardzo wiekowego sprzętu, technologia taka jak przed 100 czy 200 laty, smak i aromat powala. Lubię ten olej wymieszać z drobno posiakaną cebulą i nałożyć na kromkę chleba, poprostu pyszne. Edytowane 2 Stycznia 2012 przez bogdan62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Nietanio: ceny oleju w but 0,5 l : - olej świateczny roztoczański 12 zł termin przydatności 6 m-cy - olej lniany tradycyjny 20 zł termin 2 m-ce - olej z rydzyka (lnianki) 18 zł termin 6 m-cy dostawa 18 zł kurier opakowanie 20 szt wysyłamy bez dopłaty za przesyłke. W sumie to katastrofy nie ma. 30 złoty i jest butelka czegoś wyjątkowego. Coder narobiłeś mi smaka Na pewno kiedyś zamówię coś z tej olejarni. Może jesteś w stanie opisać swojego faworyta z tych trzech wyrobów? Który smakował Ci najbardziej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Z własnego doświadczenia: - Do smażenia w wysokich temperaturach: olej rzepakowy , olej kukurydziany , olej sojowy , gęsie sadło , smalec - Do smażenia : klarowane masło , oliwa z oliwek ( nie z 1 tłoczenia) , oleje rafinowane. - Do duszenia : wszystko co wyżej , na koniec można dodać oleje , oliwy z 1 tłoczenia na zimno , masło - Do sałatek tylko oleje i oliwy z 1 tłoczenia na zimno. Masła roślinnego i margaryny nie używam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 W sumie to katastrofy nie ma. 30 złoty i jest butelka czegoś wyjątkowego. Coder narobiłeś mi smaka Na pewno kiedyś zamówię coś z tej olejarni. Może jesteś w stanie opisać swojego faworyta z tych trzech wyrobów? Który smakował Ci najbardziej? rydzykowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 rydzykowy Prosto z olejarni Ojca Dyrektora Sorry nie mogłem się powstrzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 ja chciałem się zapytać, "ale jak to z grzybów to tłoczą?" o Toruniu też pomyślałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 rydz, rydzyk to regionalna nazwa lnianki, lnicznika siewnego http://pl.wikipedia.org/wiki/Lnicznik_siewny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 (edytowane) W sumie to katastrofy nie ma. 30 złoty i jest butelka czegoś wyjątkowego. Coder narobiłeś mi smaka Na pewno kiedyś zamówię coś z tej olejarni. Może jesteś w stanie opisać swojego faworyta z tych trzech wyrobów? Który smakował Ci najbardziej? No nie wiem, u mnie w wielu sklepach około 6zł za 0,2l Edytowane 4 Stycznia 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 U mnie na bazarku olej lniany jest po 5zł za 0,25l ale pewnie lada moment będzie posezonowa wyprzedaż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 rydz, rydzyk to regionalna nazwa lnianki, lnicznika siewnego http://pl.wikipedia....Lnicznik_siewny Będę upierdliwy, olej rydzowy, a nie rydzykowy, jak już chcesz być taki dokładny szanowny kolego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Napisz to Olejarni Świątecznej, szanowny kolego, nie ja wymyślam nazwy handlowe dla ich olejów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Napisz to Olejarni Świątecznej, szanowny kolego, nie ja wymyślam nazwy handlowe dla ich olejów Nazwa handlowa którą używa jakaś tam olejarnia, ni jak się ma do linku którego podałeś i nazwy fachowej czy potocznej, omawianej rośliny. W Twoim linku i nie tylko, pisze rydz, więc olej rydzowy, Rydzyka znajdziesz w Toruniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 W przeszłości tłoczono z niego olej rydzowy, wykorzystywany także do celów spożywczych; to zastosowanie utrwalone zostało w powiedzeniu "lepszy rydz niż nic", mającym oznaczać, że w ubogim gospodarstwie, w którym brakować mogło tłuszczu zwierzęcego ("omasty") zastąpić go można było stosunkowo łatwo dostępnym i tanim olejem roślinnym, np. rydzowym Ten rydzykowy to pewnie jakiś lokalny wymysł coś podobnie jak ziemniaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się