Jump to content

Brown ale?


stachu68

Recommended Posts

Witam.

To będzie moja druga warka, pierwszą był brewkit Muntons Lager.

Mając na uwadze opinie piwowarów zamiast "przepisowych" 23 litrów zrobiłem18,5l z dodatkiem 0,5kg ekstraktu słodowego i szklanki cukru (tak na wszelki wypadek aby za słabe nie wyszło :) )

Nawet niezłe chociaż czuć drożdżami.

 

Drugą, około 25 litrów zamierzam uwarzyć z zacieraniem infuzyjnym ze składników:

 

Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann ® - 2 kg

Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann ® - 2 kg

Słód Carared ® 40-50 EBC Weyermann ® - 1 kg

Drożdże Safbrew T-58 saszetka 11,5 g

Chmiel Marynka (PL) 9,0 % A-A --- granulat --- 30 g

Chmiel aromatyczny Lubelski (PL) 4,5 % A-A --- granulat --- 30 g

Mech irlandzki (Irish moss)

 

W piwnicy, gdzie chcę przeprowadzić fermentację temperatura raczej nie spada poniżej 17stC dlatego wybrałem drożdże górnej fermentacji 15-24 stC.

Jest nadzieja, że coś z tego wyjdzie?

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Według mnie 20% carared to za dużo. 200-400g., ale na samym cararedzie to nie uzyskasz zbyt brązowości.

Edited by Jacki
Link to comment
Share on other sites

To ciekawe dlaczego Browamator sprzedaje Carared z opisem, że może stanowić do 25% zasypu?

Zasadniczo nie zależy mi na brązowości, wystarczy coś w kolorze czerwonego ambera

Link to comment
Share on other sites

To ciekawe dlaczego Browamator sprzedaje Carared z opisem, że może stanowić do 25% zasypu?

"Trudne" pytania pomocnicze zadajesz. A odpowiedź jest nadal ta sama. Za dużo Carared.

Link to comment
Share on other sites

człowiek zadaje pytanie żeby się czegoś nauczyć, a tu jest odpowiedź, nie ma wytłumaczenia:

 

jaki negatywny efekt spowoduje 20% zasyp carared? i jak zminimalizować "ten" efekt podczas zacierania?

mogę przecież zadać sobie trud i zacierać słód carared w osobnym garnku i dopiero chmielić razem

 

miałem nadzieję na poradę z sensem, a najwyżej będzie tak że co sobie uwarzę to wypiję

Link to comment
Share on other sites

Podpierasz się info z Browamatora na temat zasypu carared, to spójrz też na ich zestaw Brown Ale. Najlepiej to przejrzyj wszystkie zestawy dostępne we wszystkich sklepach. Potem spójrz na konkursowe piwa na Wiki, następnie możesz przejrzeć zapiski piwowarów i jak nie znajdziesz takiego zasypu carared jak proponujesz to tym bardziej to uwarz, a potem opisz wszystko koniecznie. My też chcemy się uczyć z Tobą. Do boju!

Edited by amatjas
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Czerwone było, co z tego jak wdała się infekcja i poszło w kanał.

To była druga warka (pierwszą robiłem z brewkita), tak się zraziłem, że następne też robiłem z gotowców albo ekstraktów.

Dopiero przy #7 zacząłem ponowne próby z zacieraniem, z braku dużego garnka (tylko 19 litrów) na gęsto z późniejszym rozcieńczeniem i podbiciem ekstraktem. To także pierwsze piwo, z którego jestem zadowolony.

#11 już będzie w całości zacierane, garnek 30l w drodze :)

Link to comment
Share on other sites

Miałem taki zamiar, ale zwyciężyła obawa, że moja kuchenka gazowa nie da rady z zagotowaniem. Poza tym 40cm średnicy to dwa razy więcej niż rozmiar dużego palnika, za bardzo wystający gar mógłby przypalać blat szafki.

Nie posiadam odpowiedniej piwniczki, warzę w kuchni :)

Link to comment
Share on other sites

Miałem taki zamiar, ale zwyciężyła obawa, że moja kuchenka gazowa nie da rady z zagotowaniem. Poza tym 40cm średnicy to dwa razy więcej niż rozmiar dużego palnika, za bardzo wystający gar mógłby przypalać blat szafki.

Za to taki gar można postawić na dwóch palnikach.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.