stachu68 Posted January 2, 2012 Share Posted January 2, 2012 Witam. To będzie moja druga warka, pierwszą był brewkit Muntons Lager. Mając na uwadze opinie piwowarów zamiast "przepisowych" 23 litrów zrobiłem18,5l z dodatkiem 0,5kg ekstraktu słodowego i szklanki cukru (tak na wszelki wypadek aby za słabe nie wyszło ) Nawet niezłe chociaż czuć drożdżami. Drugą, około 25 litrów zamierzam uwarzyć z zacieraniem infuzyjnym ze składników: Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann ® - 2 kg Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann ® - 2 kg Słód Carared ® 40-50 EBC Weyermann ® - 1 kg Drożdże Safbrew T-58 saszetka 11,5 g Chmiel Marynka (PL) 9,0 % A-A --- granulat --- 30 g Chmiel aromatyczny Lubelski (PL) 4,5 % A-A --- granulat --- 30 g Mech irlandzki (Irish moss) W piwnicy, gdzie chcę przeprowadzić fermentację temperatura raczej nie spada poniżej 17stC dlatego wybrałem drożdże górnej fermentacji 15-24 stC. Jest nadzieja, że coś z tego wyjdzie? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacki Posted January 2, 2012 Share Posted January 2, 2012 (edited) Według mnie 20% carared to za dużo. 200-400g., ale na samym cararedzie to nie uzyskasz zbyt brązowości. Edited January 2, 2012 by Jacki Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 2, 2012 Share Posted January 2, 2012 Carared wywalić dodać trochę palonego pod koniec zacierania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavulonek Posted January 3, 2012 Share Posted January 3, 2012 Jeśli koniecznie chcesz dać carared to zmiejsz do 300g. Ja dałem 500 i to już było za dużo. Uzupełnij palonym, jak piszą moi przedmówcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stachu68 Posted January 3, 2012 Author Share Posted January 3, 2012 To ciekawe dlaczego Browamator sprzedaje Carared z opisem, że może stanowić do 25% zasypu? Zasadniczo nie zależy mi na brązowości, wystarczy coś w kolorze czerwonego ambera Link to comment Share on other sites More sharing options...
amatjas Posted January 3, 2012 Share Posted January 3, 2012 To ciekawe dlaczego Browamator sprzedaje Carared z opisem, że może stanowić do 25% zasypu? "Trudne" pytania pomocnicze zadajesz. A odpowiedź jest nadal ta sama. Za dużo Carared. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stachu68 Posted January 3, 2012 Author Share Posted January 3, 2012 człowiek zadaje pytanie żeby się czegoś nauczyć, a tu jest odpowiedź, nie ma wytłumaczenia: jaki negatywny efekt spowoduje 20% zasyp carared? i jak zminimalizować "ten" efekt podczas zacierania? mogę przecież zadać sobie trud i zacierać słód carared w osobnym garnku i dopiero chmielić razem miałem nadzieję na poradę z sensem, a najwyżej będzie tak że co sobie uwarzę to wypiję Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 3, 2012 Share Posted January 3, 2012 Spróbuj, dowiesz się. Ale czerwone nie będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 3, 2012 Share Posted January 3, 2012 hehe,tez tak miałem na początku,kombinowałem jak koń pod górkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amatjas Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 (edited) Podpierasz się info z Browamatora na temat zasypu carared, to spójrz też na ich zestaw Brown Ale. Najlepiej to przejrzyj wszystkie zestawy dostępne we wszystkich sklepach. Potem spójrz na konkursowe piwa na Wiki, następnie możesz przejrzeć zapiski piwowarów i jak nie znajdziesz takiego zasypu carared jak proponujesz to tym bardziej to uwarz, a potem opisz wszystko koniecznie. My też chcemy się uczyć z Tobą. Do boju! Edited January 4, 2012 by amatjas Link to comment Share on other sites More sharing options...
stachu68 Posted July 3, 2012 Author Share Posted July 3, 2012 Czerwone było, co z tego jak wdała się infekcja i poszło w kanał. To była druga warka (pierwszą robiłem z brewkita), tak się zraziłem, że następne też robiłem z gotowców albo ekstraktów. Dopiero przy #7 zacząłem ponowne próby z zacieraniem, z braku dużego garnka (tylko 19 litrów) na gęsto z późniejszym rozcieńczeniem i podbiciem ekstraktem. To także pierwsze piwo, z którego jestem zadowolony. #11 już będzie w całości zacierane, garnek 30l w drodze Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronin Posted July 3, 2012 Share Posted July 3, 2012 garnek 30l w drodze To już trzeba było 40l kupić! Koszt niewiele większy ale możliwości większe ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
stachu68 Posted July 3, 2012 Author Share Posted July 3, 2012 Miałem taki zamiar, ale zwyciężyła obawa, że moja kuchenka gazowa nie da rady z zagotowaniem. Poza tym 40cm średnicy to dwa razy więcej niż rozmiar dużego palnika, za bardzo wystający gar mógłby przypalać blat szafki. Nie posiadam odpowiedniej piwniczki, warzę w kuchni Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted July 4, 2012 Share Posted July 4, 2012 Miałem taki zamiar, ale zwyciężyła obawa, że moja kuchenka gazowa nie da rady z zagotowaniem. Poza tym 40cm średnicy to dwa razy więcej niż rozmiar dużego palnika, za bardzo wystający gar mógłby przypalać blat szafki. Za to taki gar można postawić na dwóch palnikach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stachu68 Posted June 29, 2013 Author Share Posted June 29, 2013 W końcu udowodniłem, że da się zrobić dobre piwo z dużym zasypem słodów karmelowych warka #28 ma ich aż 36% Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now