Afghan Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Witam. Ostatnio sprawdziłem testem akwarystycznym pH mojej wody w kranie i wyszło, że pH jest 7.3 W takim razie należało by się zakwasić zacier. Mam dostępny kwas mlekowy w proszku. Mógłby mi ktoś powiedzieć ile tego trzeba użyć? Znalazłem tematy o zakwaszaniu kwasem mlekowym ale była tam mowa o kwasie mlekowym w płynie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 jesteś pewien ze to kwas mlekowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 (edytowane) jesteś pewien ze to kwas mlekowy? W ofercie firmy Hortimex jest w sprzedaży oprócz płynnych także w proszku, pod tym linkiem http://www.hortimex.com.pl/?art=422 w sekcji REGULATORY KWASOWOŚCI I STABILIZATORY jest opis. Z tej firmy też go mam. Edytowane 8 Stycznia 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 pH wody nie jest takie ważne ponieważ zacier ma właściwości buforujące - utrzymuje stałe pH mimo dodawania wody i małych ilości kwasów i zasad. Zmierz pH zacieru i wtedy możesz sprawdzić czy rzeczywiście jest konieczna korekta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 (edytowane) pH wody nie jest takie ważne ponieważ zacier ma właściwości buforujące - utrzymuje stałe pH mimo dodawania wody i małych ilości kwasów i zasad. Zmierz pH zacieru i wtedy możesz sprawdzić czy rzeczywiście jest konieczna korekta. Aha. OK. Ale jeszcze na wszelki wypadek chciałbym w domu jakąś zważoną porcję tego kwasu mieć, a że w domu nie mam żadnej wagi to bym sobie w pracy to zważył i teraz chciałbym mniej więcej wiedzieć jakie mogą być możliwe ilości które mogę dodać. Jakieś będą to ilość w kilku czy kilkudziesięciu gramach? Edytowane 8 Stycznia 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 (edytowane) 2 porcje po 2-3 gramy będą odpowiednie na początek. Zmierzysz pH zacieru i jak będzie za wysokie to jedną dawkę, Jak bedzie za mało to drugą. Więcej lepiej nie dawać bo wydaje mi się, że bedzie już to czuć w piwie. Ale to coder najlepie wie. ps. Ja używam kwasu mlekowego raczej tylko do piw pszenicznych. Jako suplement słodu zakwaszającego. Edytowane 8 Stycznia 2012 przez rysmis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 lepiej sobie zrobić roztwór np 50%. I potem można go dawkować po np 2 ml. Najlepiej jest kontrolować pH zacieru paskami oraz dodawać kwas do wody do wysładzania, zwłaszcza pod koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 A czy słód i nie mówię tutaj o słodzie zakwaszającym, lub proces zacierania obniża pH? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 A czy słód i nie mówię tutaj o słodzie zakwaszającym, lub proces zacierania obniża pH? Przerwa zakwaszająca. Za wiki: 30-32* - przerwa zakwaszająca, przy jej wydłużeniu do paru godzin uzyskamy lekkie zakwaszenie brzeczki, które jednak łatwiej jest uzyskać innymi sposobami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 jak zmieszasz słód z wodą o pH 7 czy nawet 8 to pH zacieru ustawi się samo na odpowiednim poziomie - poniżej 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 (edytowane) jak zmieszasz słód z wodą o pH 7 czy nawet 8 to pH zacieru ustawi się samo na odpowiednim poziomie - poniżej 6. Aha, czyli jak woda ma do 8 pH, to nie trzeba zakwaszać, czy jednak nie da się to tak powiedzieć i trzeba sprawdzać testem? z tego zrozumiałem, że słód zakwaszający stosuję się przy bardziej zasadowej wodzie? Edytowane 8 Stycznia 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czes Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Reasumując: nie przejmuj się swoją wodą! pH=7,3 to typowy poziom kwasowości i woda jest zapewne OK. Zapewne, bo jedna nie napewno. O jej przydatności dla piwowarstwa stanowi nie wartość pH, a wartość tzw alkaliczności resztkowej, która jest wypadkową współgry jonów wapniowych, magnezowych i wodorowęglanowych. Skoro masz paski wskaźnikowe, zacierając (ale nie wcześniej jak po 5 minutach od wprowadzenia śruty do wody)sprawdź sobie pH zacieru. Jeżeli będzie poniżej 6,0 - wyluzuj! Gdyby było wyższe niż 6,0, zakwaś zacier dodając małe porcje 50% roztworu kwasu mlekowego pod kontrolą tych pasków. Optimum to zakres 5,4 - 5,6. Kwas mlekowy jest cieczą w warunkach normalnych. Ten sypki preparat nadaje się pewno do zakwaszania gleby a nie do piwowarstwa! Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Kwas mlekowy jest cieczą w warunkach normalnych. Ten sypki preparat nadaje się pewno do zakwaszania gleby a nie do piwowarstwa! zgodnie z tablicami chemicznymi racemat ma temp topnienia 16,8 °C, ale optycznie czyste enancjomery mają już temperaturę topnienia 53°C. Więc zapewne jest to bezwodny kwas z nadmiarem jednego enancjomeru - a że jest sprzedawany jako regulator kwasowości do wyrobów cukierniczych do piwa też powinien się nadawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Ten sypki preparat nadaje się pewno do zakwaszania gleby a nie do piwowarstwa! Pracuję w firmie która produkuję dodatki do wędlin i jest to używane jako dodatek funkcjonalny. Także jest to używane do spożywki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czes Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 OK, z glebą przesadziłem. "Kwas mlekowy w proszku" to mieszanka składająca się z: ok. 59 % kwasu L-mlekowego + ok. 38% mleczanu wapnia + ok. 3% dwutlenku krzemu. Jednak zdecydowanie polecam w zamian łatwy w dozowaniu 50 % wodny roztwór kwasu mlekowego. Jego enancjomeryczność bez znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 OK, z glebą przesadziłem. "Kwas mlekowy w proszku" to mieszanka składająca się z: ok. 59 % kwasu L-mlekowego + ok. 38% mleczanu wapnia + ok. 3% dwutlenku krzemu. Jednak zdecydowanie polecam w zamian łatwy w dozowaniu 50 % wodny roztwór kwasu mlekowego. Jego enancjomeryczność bez znaczenia. A czy mleczan wapnia i dwutlenek krzemu będą coś szkodzić piwu? Szczerze mówiąc jeśli miałbym stosować kwas mlekowy to wolal bym stosować ten w proszku który mam. A może go jakoś w wodzie rozpuścić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czes Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Krzemionka (dwutlenek krzemu) w wodzie się nie rozpuści, ale to pryszcz. Mleczan wapnia rozpuszcza się słabo 8g/100 ml i do tego hydrolizując będzie niekorzystnie alkalizował środowisko. Z drugiej strony dostarcza jonów wapniowych, co nie jest złe. Skoro chcesz, spróbuj eksperymentalnie użyć tego preparatu. Katastrofy raczej nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 A jak jest z innymi kwasami do obniżania pH ? Słyszałem, że niektórzy używają fosforowego, a czy ogólnie dostępny kwas cytrynowy się nada ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 (edytowane) Właśnie, mam na stanie kwas solny techniczny 27%, też można używać (raczej do zakwaszania wody do wysładzania niż do brzeczki)? Jeśli tak, to ile mniej więcej trzeba by było go dodać do 20l żeby zjechać z pH 7,4 do 5,4 ? Edytowane 12 Stycznia 2012 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 około 10 ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Do mojej kranówy (do wysładzania) przeważnie dodaję (nie do wszystkich piw) 2mL/L kwasu mlekowego 80%, żeby obniżyć z ~7,5 do ~5,5. Zakwaszenie wody do wysładzania podnosi trochę wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Pytanko do umysłów ścisłych bo ja jakiś tępy jestem Ile ml 14% kwasu solnego odpowiada 53ml 37%? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 53*0,37/0,14 leech 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Koledzy, wiecie gdzie w pobliżu Rybnika można kupić kwas mlekowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się