lukasz.b Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Swoja droga jak się ma ta żywotność drożdży do pobierania gestwy? Zamierzam sobie przechować. I nie wytrzymają dwóch tygodni?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Swoja droga jak się ma ta żywotność drożdży do pobierania gestwy? Zamierzam sobie przechować. I nie wytrzymają dwóch tygodni?! Niektórzy używają nawet miesięcznej gęstwy. Jedni to chwalą, inni krytykują. Popróbuj sobie sam i dojdź do własnych wniosków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Co do kwaśności to miałem takie coś w kilku pierwszych piwach. Używałem oxi, potem brzeczka chłodzona przez noc i szły drożdże. Piwa nie były zepsute, nie miały żadnych oznak infekcji. Nie było granatów, ani nawet przegazowanych butelek, a niektóre stają do dziś. Nie potrafiłem zdiagnozować co było tego przyczyną. Od pewnego czasu używam NaOH oraz chłodnicy i ten problem znikł. Żadnego kwasu, nic. Podejrzewam że była to nimi infekcja która zrobiła swoje przed drożdżami, a kiedy te zajęły środowisko to bakterie poddały się. Co do starej gęstwy to nie mam własnej praktyki, lecz za Czesławem Dziełakiem powiem tak: jeżeli chcesz zrobić piwo pewnie i kilku miesięczna gęstwa da radę je przefermentować, lecz jeżeli chcesz zrobić najlepsze możliwe piwo to nie użyjesz starszej gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się