Skocz do zawartości

Czy drożdży może być za dużo ?


jq

Rekomendowane odpowiedzi

Swoja droga jak się ma ta żywotność drożdży do pobierania gestwy? Zamierzam sobie przechować. I nie wytrzymają dwóch tygodni?!

 

Niektórzy używają nawet miesięcznej gęstwy. Jedni to chwalą, inni krytykują. Popróbuj sobie sam i dojdź do własnych wniosków.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do kwaśności to miałem takie coś w kilku pierwszych piwach. Używałem oxi, potem brzeczka chłodzona przez noc i szły drożdże. Piwa nie były zepsute, nie miały żadnych oznak infekcji. Nie było granatów, ani nawet przegazowanych butelek, a niektóre stają do dziś. Nie potrafiłem zdiagnozować co było tego przyczyną. Od pewnego czasu używam NaOH oraz chłodnicy i ten problem znikł. Żadnego kwasu, nic. Podejrzewam że była to nimi infekcja która zrobiła swoje przed drożdżami, a kiedy te zajęły środowisko to bakterie poddały się.

 

Co do starej gęstwy to nie mam własnej praktyki, lecz za Czesławem Dziełakiem powiem tak: jeżeli chcesz zrobić piwo pewnie i kilku miesięczna gęstwa da radę je przefermentować, lecz jeżeli chcesz zrobić najlepsze możliwe piwo to nie użyjesz starszej gęstwy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.