bubuś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Mam zamiar warzyć kolejnego portera bałtyckiego. Jakiś czas temu widziałem post na temat korzenia lukrecji dodanego do piwa w tym stylu. Jeżeli ktoś używał ten produkt , to proszę o opinię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Wiem jedno, lukrecja jest ohydna w smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Chyba jestem trochę dziwny , ale mi smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Ja mam odruchy wymiotne. Najgorzej to było trafić nieświadomie na mentosa miętowego z tym czymś czarnym w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Co chcesz osiągnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Lekki posmak lukrecji może być ciekawy w porterze bałtyckim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 (edytowane) Czytałem w kilku źródłach, że korzeń lukrecji dodają do portera okocimskiego i portera żywieckiego. Warząc własnego portera według okocimskiej reptury dodałem na 25l piwa 50g startego korzenia. W gotowym piwie zostawia on słodkawy posmak świetnie uzupełniający goryczkę i "paloność" ciemnych słodów. Ale to tylko moje zdanie. I mój gust Lukrecjowych aromatów - brak. Edytowane 10 Stycznia 2012 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 gdzie można kupić takowy korzeń? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 W zielarskim albo w aptece. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Czytałem w kilku źródłach, że korzeń lukrecji dodają do portera okocimskiego i portera żywieckiego. Warząc własnego portera według okocimskiej reptury dodałem na 25l piwa 50g startego korzenia. W gotowym piwie zostawia on słodkawy posmak świetnie uzupełniający goryczkę i "paloność" ciemnych słodów. Ale to tylko moje zdanie. I mój gust Lukrecjowych aromatów - brak. Właśnie myślałem użyć 50gr/26l , ale do wzbogacenia smaku dodam jeszcze z 5 lukrecjowych ślimaków. Dzięka za szybką odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Ja dałem 44g na 25l do mojego foregin stouta- bardzo fajny trochę słodkawy posmak lukrecji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 (edytowane) Zamierzam dodać wywar z korzenia lukrecji (50g/25l) przy rozlewie. Chyba nie ma tam żadnych cukrów, które by zasmakowały drożdżom? Edytowane 5 Marca 2012 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Zamierzam dodać wywar z korzenia lukrecji (50g/25l) przy rozlewie. Chyba nie ma tam żadnych cukrów, które by zasmakowały drożdżom? Nie jestem pewien , ale z tego co czytałem słodycz pochodzi z jakiegoś białka. Ja jeszcze porterka nie uwarzyłem , ale to kwestia tego miesiąca. Muszę nabyć odpowiednie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Czytałem w kilku źródłach, że korzeń lukrecji dodają do portera okocimskiego i portera żywieckiego. Mógł być podać te źródła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Kopałem w styczniu po necie i coś mi utkwiło w pamięci. Jednak to nie białko tylko coś innego. http://www.doz.pl/czytelnia/a1317-Lukrecja_-_slodkie_ziolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 (edytowane) Wczoraj przelałem na cichą portera bałtyckiego warzonego z 50gr korzenia lukrecji , lukrecjowe ślimaki sobie odpuściłem ( i bardzo dobrze ) Piwo ma lekki posmak lukrecji i delikatną słodycz , jak dla mnie to bomba Edytowane 20 Czerwca 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 30 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Lukrecja jest składnikiem często wymienianym jeśli chodzi o ale różnej maści i o porter angielski. Składnik ciekawy, ale poprzez dłuższe leżakowanie porteru można tę nutę wydobyć bez uciekania się do jego dodawania. Późniejsi badacze piw typu porter, jak np. Tizard stwierdzają, że nawet jeśli gdzieś pokutowało przeświadczenie, że lukrecja ma być w porterze, to najwięksi producenci wcale jej nie dodawali i podobnie jak inne składniki (kora kwassji, pieprz kajeński, czy amonek) była li tylko urban legend, taką samą jak woda z Tamizy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Jak mnie drożdże pozwolą , to znowu uwarzę portera bałtyckiego z lukrecją ,to fajne połączenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 (edytowane) W metryczce Dunkelweizena z Żywca miałem notkę: "Nuta lukrecjowa – być może acetaldehyd – może z powodu starego słodu lub zbyt wczesnego usunięcia drożdzy." Edytowane 8 Grudnia 2013 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Kiedy lukrecję dodać? do gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ginger Horse Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Wiem jedno, lukrecja jest ohydna w smaku Nie mylcie "lukrecji", którą można znaleźć w produktach haribo, z korzeniem lukrecji. Osobiście nie znoszę tego czarnego czegoś z haribo. Sam się bardzo zdziwiłem, kiedy robiłem absynt, gdzie dodaje się sporo korzenia lukrecji, okazało się, że jest to jasny korzeń, a w smaku jest bardzo słodki i przyjemny. Do kupienia w sklepach zielarskich lub w necie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Kiedy lukrecję dodać? do gotowania? Do gotowania. U mnie poszła od początku gotowania MateuszO. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Kiedy lukrecję dodać? do gotowania? Tak. Zawsze dodaje na 15 minut przed końcem gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się