Lukas Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Witam W sobotę planuję warzyć Dunkelweizena. Jak to jest z tymi słodami ciemnymi, kiedy je dodawac? Ferulikowa oczywiscie tylko z pszenicą, a nastepna przerwa już ze wszystkim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Ciemne słody dodaje się ze wszystkimi, na końcu zacierania dodaje się wyłącznie słody palone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 ok dzięki Palone na końcu aby uniknąć kwaśnych posmaków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Słodom jęczmiennym też możesz zafundować przerwę ferulikową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Nie. Poszukaj odpowiedzi na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Palone na końcu aby uniknąć kwaśnych posmaków? Są różne szkoły, ale jedna z nich mówi, że faktycznie pozwala to uniknąć ostrych posmaków ze słodów palonych. Ale jest to raczej przesąd niż naukowo poparta obserwacja. Niemniej jednak sam mu hołduję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 nie wiem o co chodzi z tymi kwaśnymi smakami,robiłem parenaście czarnych piw i żadne nie miało kwaśnej nuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 (edytowane) Lukas: jakbyś dał od razu palone, to nie zrobisz próby jodowej - zwyczajnie nie zauważysz jak barwi. Edytowane 12 Stycznia 2012 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Thanx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Po pierwsze do dunkelweizen nie daje sie slodow palonych. Mozna dac karmelowe, ale mozna sie obejsc i bez nich. Wystarczy monachijski i dekokcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Po pierwsze do dunkelweizen nie daje sie slodow palonych. Mozna dac karmelowe, ale mozna sie obejsc i bez nich. Wystarczy monachijski i dekokcja. Wiem, zauważ , że piszę o slodach ciemnych , nie palonych Planowany zasyp to: Pszeniczny 3-5 EBC Steinbach 5kg Monachijski jasny 15 EBC Castle Malting 3kg Karmelowy jasny 80-150 EBC Strzegom 0.6kg Karmelowy ciemny 540-850 EBC Strzegom 0,4 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 W takim razie zrobiłbym ferulikową z samej pszenicy. Pozniej proponuje powolne podgrzewanie do bialkowej i w trakcie tego podgrzewania dodalbym slody jeczmienne. Dalej scukrzajaca, dekstrynujaca i mash-out. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 (edytowane) Ferulikowa bedzie z samej pszenicy. Ostatnio warzyłem weizena tradycyjnego z godzinną przerwą ferulikową - tylko słody pszeniczne- i efekty były duuuuuuużo lepsze niż poprzednio z 15 min z wszystkimi słodami. Dojrzałe banany normalnie wychodziły z fermentora....... Super! Co z goździkami - nie wiem Nie czułem ich nigdy w żadnym piwie pszenicznym, jakie by nie było... Edytowane 12 Stycznia 2012 przez Lukas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Ferulikowa bedzie z samej pszenicy. Ostatnio warzyłem weizena tradycyjnego z godzinną przerwą ferulikową - tylko słody pszeniczne- i efekty były duuuuuuużo lepsze niż poprzednio z 15 min z wszystkimi słodami. Dojrzałe banany normalnie wychodziły z fermentora....... Super! Co z goździkami - nie wiem Nie czułem ich nigdy w żadnym piwie pszenicznym, jakie by nie było... Akurat przerwa ferulikowa jest związana z goździkami, z bananami nie ma nic wspólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się