bimbelt Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 (edytowane) Szczecińskie Warsztaty Piwowarskie i Pub Pivaria zapraszają piwowarów domowych do wzięcia udziału w: I Szczecińskim Konkursie Piw Domowych Konkurs odbędzie się podczas XII Międzynarodowej Giełdy Birofilów. Termin: 17.03.2012r. Miejsce: Szczecin, Dom Kurltury Słowianin, ul. Korzeniowskiego 2 Kategorie konkursowe: - Marcowe/Oktoberfest (3B. Oktoberfest - wg BJCP) - Piwo zielone (w kolorze zielonym), kategoria otwarta "z przymrużeniem oka", z okazji Dnia Św. Partyka Termin dostarczenia piw konkursowych: od 15.02.2012 r. do 10.03.2012 r. Regulamin i formularz zgłoszeniowy. Nagrody w kategorii Marcowe/Oktoberfest: 1 miejsce Voucher na kurs II stopnia "Przedziwny świat piw belgijskich" (Piwoznawcy.pl) 25 kg słodu pilzeńskiego Weyermann (Browamator.pl) Bon na zakupy o wartości 100zł (CentrumPiwowarstwa.pl) Bon na zakupy o wartości 100zł (Piwodziej.pl) 2 miejsce Voucher na kurs I stopnia "Najciekawsze piwa świata" (Piwoznawcy.pl) 15 kg słodu pilzeńskiego Weyermann (Browamator.pl) Bon na zakupy o wartości 75zł (Piwodziej.pl) Profesjonalne mieszadło piwowarskie (Homebrewing.pl) 3 miejsce Bon na zakupy o wartości 50zł (Piwodziej.pl) 2 piwa belgijskie 0,75L (Sklep Elysium) 5 kg słodu pilzeńskiego Weyermann (Browamator.pl) Nagrody w kategorii Zielone: 1 miejsce Voucher na kurs I stopnia "Najciekawsze piwa świata" (Piwoznawcy.pl) 25 kg słodu pilzeńskiego Weyermann (Browamator.pl) Bon na zakupy o wartości 100zł (CentrumPiwowarstwa.pl) Zestaw surowcór Russian Imperial Stout (Piwodziej.pl) 2 miejsce 15 kg słodu pilzeńskiego Weyermann (Browamator.pl) Profesjonalne mieszadło piwowarskie (Homebrewing.pl) Zestaw surowców Foreign Extra Stout (Piwodziej.pl) 3 miejsce Zestaw surowców Stout Premium (Piwodziej.pl) 2 piwa belgijskie 0,75L (Sklep Elysium) 5 kg słodu pilzeńskiego Weyermann (Browamator.pl) Ponadto wspierają nas: Lemon Demon - oprawa graficzna, wsparcie logistyczne, upominki Pub Pivaria (Krzysztof Żurawski) - wsparcie organizacyjne Wszelkich dodatkowych informacji udziela: Marcin Stefaniak (bimbelt) Tel. 505 630 760 marcin.stefaniak[at]gmail.com Więcej szczegółowych informacji wkrótce. Post został wypromowany jako artykuł Edytowane 25 Lutego 2012 przez bimbelt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 (edytowane) REGULAMIN XII Międzynarodowa Giełda Birofilów PIVARIA I Szczeciński Konkurs Piw Domowych 17 marca 2012 Organizatorami I Szczecińskiego Konkursu Piw Domowych 2012 są Volker R. Quante i Marcin Stefaniak. Celem konkursu jest promowanie piwowarstwa domowego i piwa o wysokiej jakości. Konkurs przeprowadzony zostanie w dwóch kategoriach: - Oktoberfest / Marcowe - kategoria 3B wg Przewodnika po Stylach Piwa Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych (PSPD) - Piwo zielone (w kolorze zielonym) - kategoria otwarta „z przymrużeniem oka”, z okazji dnia Świętego Patryka Uczestnikami konkursu mogą by tylko osoby pełnoletnie. Udział w konkursie jest bezpłatny. Jeden piwowar może wystawić do Konkursu po jednym piwie w każdej z kategorii, czyli maksymalnie 2 piwa w całym konkursie. Do konkursu należy dostarczy minimum 3 butelki piwa o pojemności 0,5l lub 4 butelki o pojemności 0,33l Piwa należy dostarczyć od dnia 15.02.2012r. do dnia 10.03.2012r. (liczy się dzień doręczenia przesyłki) na adres: Lemon Demon Marcin Stefaniak ul. Traugutta 149 71-314 Szczecin W przypadku osobistego dostarczenia piw należy wcześniej ustalić warunki odbioru. Do dostarczanego piwa należy dołączyć wypełniony Formularz Zgłoszeniowy. Podczas finałowych sesji Konkursu piwa w każdej kategorii będą oceniać 3 – 5 osobowe zespoły wykwalifikowanych jurorów. Wyklucza się by juror mógł oceniać własne, wystawione do Konkursu piwo. Przewodniczącym Jury będzie Volker R. Quante (certyfikowany sędzia PSPD). W przypadku dwóch lub więcej piw, które otrzymają taką samą ilość punktów prawo wyboru najlepszego piwa przysługuje Przewodniczącemu jury. W przypadku zgłoszenia do konkursu tylko jednego piwa, konkurs nie zostanie rozstrzygnięty, a uczestnik otrzyma upominek. W przypadku zgłoszenia do jednej kategorii powyżej 12 piw organizatorzy zastrzegają sobie prawo do wykonania wstępnej eliminacji. Uczestnicy zgadzają się na upublicznienie swojego imienia i nazwiska oraz zajętego miejsca podczas ogłaszania wyników konkursu w trakcie trwania Giełdy oraz w mediach. Konkurs Piw Domowych przeprowadzony zostanie zgodnie z wytycznymi Komisji ds. Szkolenia i Certyfikacji Sędziów Konkursów Piwa PSPD zawartymi w Przewodniku dla organizatorów konkursów piw domowych. Lista nagród zostanie opublikowana na stronie konkursu najpóźniej do dnia przeprowadzenia konkursu. Nagrody zostaną dostarczone na koszt organizatora na adres podany w zgłoszeniu. Wysyłka nagród poza granicę Polski odbędzie się na koszt odbiorcy. Każdy piwowar, którego piwo weźmie udział w Konkursie, otrzyma metryczkę z oceną swojego piwa i ewentualnymi uwagami jurorów Konkursu. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmiany Regulaminu w przypadku wystąpienia istotnych i nieprzewidzianych okoliczności zewnętrznych. Edytowane 18 Stycznia 2012 przez bimbelt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 3B. Oktoberfest Podstawowe informacje OG 1.050 – 1.057 FG 1.012 – 1.016 Ekstrakt początkowy: 12.4 - 14°Blg Goryczka: 20 – 28 IBU Ekstrakt końcowy (pozorny): 3.1 - 4.1°Blg Kolor: 14 – 28 EBC Alkohol objętościowo: 4.8 – 5.7% Temperatura serwowania - 8-12 °C Nagazowanie: 2,5-2,8 vol Aromat Bogaty aromat słodów niemieckich (wiedeńskiego i/lub monachijskiego). Zwykle obecny aromat słabo lub średnio ciemnych (opiekanych) słodów. Czysty charakter lagerowy, bez owocowych estrów czy dwuacetylu. Aromat chmielu nieobecny. Aromat karmelowy jest w tym stylu niewłaściwy. Wygląd Kolor ciemnozłoty do głębokiego pomarańczowo-czerwonego. Idealnie przejrzyste z wysoką i trwałą żółtobiałą pianą. Smak Na pierwszym planie słodowa słodycz, na końcu jednak umiarkowanie wytrawne. Szlachetna i złożona słodowość zawsze zawierająca opiekane (nie palone) aspekty (od ciemniejszych słodów). Goryczka chmielowa umiarkowana a smak szlachetnych odmian chmielu jest na poziomie niskim lub nie występuje. Równowaga przesunięta jest ku słodowości jednak finisz nie jest słodki. Wyraźny smak karmelowy lub palony jest niewłaściwy. Czysty charakter lagerowy, bez owocowych estrów czy dwuacetylu. Tekstura Treściwość średnia z delikatną kremowością i średnim nasyceniem. Delikatne. W pełni odfermentowane, bez mdłego posmaku. Ogólne wrażenie Charakter stylu jest delikatny, czysty i dość bogaty oraz głęboko słodowy. Jest to jeden z klasycznych słodowych stylów, w którym słodowość opisuje się zwykle jako delikatną, złożoną i elegancką, ale nigdy mdłą. Surowce Dopuszcza się różnorodne słody, ale podstawę zasypu zawsze stanowi niemiecki słód wiedeński z niewielkim udziałem słodu monachijskiego, pilzneńskiego i typu „crystal”. Wszystkie słody muszą być otrzymane z najwyższej jakości dwurzędowego jęczmienia. Najbardziej zgodne z oryginałem są kontynentalne chmiele, szczególnie szlachetne odmiany. Zalecana jest woda lekko alkaliczna (do 300 ppm) ze znaczną zawartością węglanów. Zastosowanie dekokcji pozwala uzyskać bogaty profil słodowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Goryczka chmielowa umiarkowana a smak szlachetnych odmian chmielu jest na poziomie niskim lub nie występuje. Czyli mocniej chmielowe marcowe frankońskie wylądowało za burtą? To jest opis BJCP czy już PSPD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Coder jest jakaś nadzieja, bo przewodniczącym jest Volker. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 to jest opis z pierwszego szkolenia sędziów - to opis z wiki po lekkich modyfikacjach edytorskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Czyli mocniej chmielowe marcowe frankońskie wylądowało za burtą? To jest opis BJCP czy już PSPD? Każde styl piwny ma swój kanon, ale poszczególni przedstawiciele od tego kanonu zwykle mniej lub bardziej odbiegają. Sędziowie muszą się trzymać jakichś wytycznych i tu do wyboru mamy do wyboru klasyfikację BJCP i rodzącą się klasyfikacje PSPD. W przypadku marcowego PSPD=BJCP. Przynajmniej tak twierdzi Kopyr Edytowane 18 Stycznia 2012 przez bimbelt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 I tu pojawia się pytanie, czy kanonem jest BJCP czy piwo z bawarskiej wioski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Konkurs dotyczy ogólnej kategorii Oktoberfest, a nie klonu konkretnego "piwa z bawarskiej wioski". Jeśli "piwo z bawarskiej" wioski mieści się w opisie stylu lub jest blisko tego opisu, to nie powinno być problemu z jego oceną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Każde styl piwny ma swój kanon, ale poszczególni przedstawiciele od tego kanonu zwykle mniej lub bardziej odbiegają. Sędziowie muszą się trzymać jakichś wytycznych i tu do wyboru mamy do wyboru klasyfikację BJCP i rodzącą się klasyfikacje PSPD. W przypadku marcowego PSPD=BJCP. Przynajmniej tak twierdzi Kopyr Nie, absolutnie nic takiego nie twierdzę. Twierdzę, że opis, który przytoczyłeś to opis BJCP przetłumaczony na polski. Klasyfikacja PSPD nie wiem kiedy będzie gotowa. Gdybyśmy wiedzieli, choćby z 2 tygodnie wcześniej, że akurat ten styl trzeba opracować, to może by się udało. Jednakże to jest akurat jeden z ciężkich orzechów do zgryzienia, bo IMO i nie tylko IMO, oktoberfestbier na tyle daleko odszedł od marcowego, że de facto należy te dwa style rozdzielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Klasyfikacja jest jaka jest. Póki co alternatywnej się nie dorobiliśmy, więc korzystajmy z tego co dostaliśmy od BJCP. Na tym proponowałbym skończyć dywagacje. Konkurs dotyczy piwa, a nie szczegółów jego klasyfikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Przecież nie narzekam na konkurs, kategorie są ogłoszone jasno i klarownie (a przynajmniej ta pierwsza), chciałem tylko przy okazji zwrócić uwagę, żeby w klasyfikacji PSPD przewidzieć gdzieś marcowe w starym, dobrze chmielonym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunnenbraeu Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Nie, absolutnie nic takiego nie twierdzę. Twierdzę, że opis, który przytoczyłeś to opis BJCP przetłumaczony na polski. Klasyfikacja PSPD nie wiem kiedy będzie gotowa. Gdybyśmy wiedzieli, choćby z 2 tygodnie wcześniej, że akurat ten styl trzeba opracować, to może by się udało. Jednakże to jest akurat jeden z ciężkich orzechów do zgryzienia, bo IMO i nie tylko IMO, oktoberfestbier na tyle daleko odszedł od marcowego, że de facto należy te dwa style rozdzielić. Z stylem "Oktoberfest" mam osobiste kłopoty, bo tylko sześć piw warzone w Monachium i wyszynkowane z okazji Oktoberfestu mogą się oficjalnie nazywać Oktoberfest. Nazwa zastrzeżona. Jednakże, te sześć piw wyrażnie odróźniają się od siebie, że według mojego skromnego przekonania w ogóle nie można ich podsumować w jednym stylu. Więc, posłuszna nasza decyzja: trzymać się do tego opisu, który otrzymaliśmy podczas pierwszego kursu sędziowkiego. Według tych wytycznych będziemy sędziować piwa, i koniec. Co do drugiej kategorii: To - jak pisaliśmy - jest kategorią z przymrużeniem oka, i ma trochę luzować napięcie w konkursie, a szczególnie zachęcić nowicjuszów oraz pokolenie młodych dzikich do udziału w naszym konkursie. Bardzo szanuję dosyć trudną pracę komisji do klasyfikacji stylów piw według norm PSPD, ale to w momencie nie wpływa na nasze ustalenie konkursu. Pozdrawiam, a zachęcam do udziału. Volker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Przecież nie narzekam na konkurs, kategorie są ogłoszone jasno i klarownie (a przynajmniej ta pierwsza), chciałem tylko przy okazji zwrócić uwagę, żeby w klasyfikacji PSPD przewidzieć gdzieś marcowe w starym, dobrze chmielonym stylu. .. i tej wersji się trzymajmy ... Robimy Marcowe i inne Oktoberfesty... a sędziowie niech kombinują dla nas to zabawa , a dla sędziów ... ryzyko poświęcenia zdrowia . ....nie podchodźmy do tego jak do Mistrzostw Świata w piłce skopanej Edytowane 18 Stycznia 2012 przez fentel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 I tu pojawia się pytanie, czy kanonem jest BJCP czy piwo z bawarskiej wioski. Darek wysyłaj, Volker lubi mocno chmielone, nie wiem jak inni członkowie komisji. Przecz z BJCP ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Przecz z BJCP ! Ty hasintus, zamiast tu gardłować, to lepiej się pojaw na Komisji, bo ważne kwestie się decydują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Darek wysyłaj, Volker lubi mocno chmielone, nie wiem jak inni członkowie komisji. Komisja sędziowska nie jest jeszcze kompletna. Jeśli ktoś z certyfikowanych sędziów chciałby dołączyć, to zapraszam do kontaktu. Jeśli ktoś czuje, że ma predyspozycje do sędziowania, a nie jest certyfikowany, to także zapraszamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunnenbraeu Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 (edytowane) Darek wysyłaj, Volker lubi mocno chmielone, nie wiem jak inni członkowie komisji. Przecz z BJCP ! Chłopaki, spokojnie! Owszem, każdy wie, że lubię mocno chmielone piwo. To jasna sprawa. Inna sprawa jednak jest, jak styl Marcowe jest opisany w naszym ogłoszeniem. I będziemy sędziować tylko i wyłącznie według tych opisów! Tylko w przypadku, że mamy dwa piwa z dokładnie tą samą ilością punktów, i będę musiał zdecydować, które wygra - w takim przypadku nie mogę wykluczyć, że będę słabo w duchu... Będę walczać ze sobą, bo każdy piwowar domowy ma prawo na sędziowanie słuszne, staranne i według przedniego wydanego opisu! Choć, być może, że w przyszłym roku na kolejną edycję naszego konkursu (miejmy nadzieję, że będzie taka) wybieramy kategorię OIPA = Oktoberfest Imperial Pale Ale. Przechmielone marcowe, więc. Edytowane 20 Stycznia 2012 przez Brunnenbraeu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Komisja sędziowska nie jest jeszcze kompletna. Jeśli ktoś z certyfikowanych sędziów chciałby dołączyć, to zapraszam do kontaktu. Jeśli ktoś czuje, że ma predyspozycje do sędziowania, a nie jest certyfikowany, to także zapraszamy. Nie ma chętnych, bo nikt nie chce się afiszować kilka dni z zielonymi zębami i językiem po degustacji piw " z przymrużeniem oka " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Do Nie ma chętnych, bo nikt nie chce się afiszować kilka dni z zielonymi zębami i językiem po degustacji piw " z przymrużeniem oka " Oj tam, do odważnych świat należy. Każdy sędzia musi po prostu przywieźć ze sobą szczoteczkę i pastę do zębów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Do Oj tam, do odważnych świat należy. Każdy sędzia musi po prostu przywieźć ze sobą szczoteczkę i pastę do zębów A najlepiej płyn Listerine do zażycia przed konkursem w celach profilaktycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Ja tam nie jestem sadystą, więc wyślę tylko jeden gatunek piwa, ale nie gwarantuję, że sędziowie nie pocierpią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Ja tam nie jestem sadystą, więc wyślę tylko jeden gatunek piwa, ale nie gwarantuję, że sędziowie nie pocierpią. No to ja i też coś poślę, może poślemy razem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 No tak zrobimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulipunk Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 1. Dlaczego tak mało kategorii 2. Dlaczego tak późno ogłoszony!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się