Klaudia Stefaniuk Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Czy ktoś z Wam wie może jak rozpuścić drożdże suszone w wodzie? Potrzebuje tak je rozdzielić, aby pod mikroskopem nie tworzyły takich wielkich zbrylonych skupisk, ale aby były widoczne pojedyncze osobniki. Próbowałam już 2h mieszania, wytrząsania, podgrzewania i dalej tylko niewielka ilość drożdży rozpuszczonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Możesz dodać odrobinę pożywienia, wtedy powinny same się rozproszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 http://www.browamator.pl/zdjecia/5/8/0/7032_Saflager_rehydratacja_PDF.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaudia Stefaniuk Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Dzięki, używam drożdży Safale K-97, więc procedura powinna być podobna, a jednak one nie przyjmują formy kremu. Czy może mieć na to wplyw okres przechowywania? Nie są już pierwszej świeżości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 teoretycznie w 15 minut w wodzie o temp 30°C powinny się ładnie rozproszyć. Jak chcesz zrobić preparat mikroskopowy to na kroplę wody na szkiełku podstawowym nanieś drożdży dosłownie z czubka igły i przykryj szkiełkiem nakrywkowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 (edytowane) Wygląda na to że drożdże są przestarzałe albo paczka była otwarta zbyt długo? Edytowane 19 Stycznia 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Wygląda na to że drożdże są przestarzałe albo paczka była otwarta zbyt długo? Po 2 godz mieszania to nawet kamień się rozpuści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaudia Stefaniuk Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 drożdże straciły ważność w 2008 roku, nie wiem od jak dawna leżą, ale przez tyle lat pewnie leżały otwarte. Jak oglądam je pod mikroskopem to sprawdzam ich żywotność i żyją, nie wszystkie, ale niektóre tak, tylko, że nie są rozpuszczone, trafiam na pojedyncze oderwane komórki. Zastosowałam metodę ucierania w moździerzu co trochę pomogło, ale nie wiem w jakim stopniu je ten moździerz uszkodził. Zależałoby mi na normalnym rozpuszczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Kilka dni temu sypałem drożdże z 2008 do brzeczki 15blg, otwarta, niepełna paczka - ruszyły bez problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 do zaszczepiania piwa martwych nie powinno być więcej niż 5%. A po takim ucieraniu w moździerzu to raczej je dobijesz.... Dodaj je do świeżej brzeczki - jak zaczną wydzielać CO2 to się rozdzielą od siebie, a nawet jeśli nie to w czym problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Raz otwarta paczka nie nadaje się do ponownego użycia właśnie dlatego że duża część drożdży szybko umrze. Klaudia jeżeli potrzebujesz zdrowe drożdże to użyj nowej nieotwartej paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaudia Stefaniuk Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Wiktor, chodzi mi o obserwacje drożdży, a nie zaszczepianie nimi brzeczki. Pewnie gdybym je dodała w całości do brzeczki dałyby sobie rade, ale pod mikroskopem wyglądają jak wielka, zbrylona masa. Dzięki za wszystkie odpowiedzi, podsuneliście mi już parę pomysłów;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 musisz maksymalnie rozcieńczyć, naprawdę wystarczy z czubka igły. Może masz wrażenie że są zbrylone bo masz ich kilka warstw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się