Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Przez przypadek udało mi się zrobić kopię Ciechana Lagerowego, tak na marginesie mojego ulubionego piwa ze sklepu. Kilka osób, które piły to i to nie zauważyło różnicy, ja czuję nieznaczną w goryczce, ale tylko nieznaczną. Oczywiście nikt nie wierzy, że to piwo zrobione w domu, ale tak to już jest z niedawnymi amatorami Warki czy Żywca, nawróconymi ostatnio na Ciechany. Receptura na 20 l - Słód pilzneński Bohemian - 3 kg - Słód pilzneński - 0,7 kg - Słód monachijski - 0,5 kg - Chmiel Lubelski granulat - 100 g - Drożdże Saflager S-23 Zacieranie: 50 C - 20 minut 64 C - 30 minut 70 C - 30 minut Gotowanie: 70 minut 50 g - 70 minut 25 g - 15 minut 25 g - 5 minut Fermentacja: Trudno powiedzieć, ponieważ fermentor przez nieuwagę stał na strychu obok ściany z przewodem kominowym od kominka, gdzie czasem było 18 C, a czasem 10 C. Zanim się zorientowałem, już było po wszystkim. boogies, Pendragon i pershi 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boogies Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 +1 ode mnie za tą recepturę! Szukałem kopii Ciechana wybornego, bo bardzo lubię jego smak. Na pewno go zrobię! Czy możesz zdradzić, ile trwała burzliwa, a ile cicha? Cicha w tej samej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 W zasadzie to żadna cudowna receptura, każdy mój Pils jest tak warzony. Sekret tkwi w drożdżach. S-23 sa cienkie jak Bolki więc wyszło takie piwo. Wolę Munichy, smak jest lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Do tego skoki temperatury fermentacji i ogólne słabe jej warunki dadzą trochę estrowej nutki i acetaldehydu, które są obecne i typowe dla Ciechana. Do tego nie za mocne nachmielenie "e voila". Ale chyba lepiej obrać sobie za cel lepszy ideał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 +1 ode mnie za tą recepturę! Szukałem kopii Ciechana wybornego, bo bardzo lubię jego smak. Na pewno go zrobię! Czy możesz zdradzić, ile trwała burzliwa, a ile cicha? Cicha w tej samej temperaturze? Nie wybornego tylko Lagerowego. To nowy Ciechan i to zupełnie co innego! Burzliwa trwała 14 dni, a cicha 10, ale tak jak pisałem, temperatury nie znam, z założenia miało być 10 stopni. Daj więcej chmielu na goryczkę, jak chcesz go robić. Anginsan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 (edytowane) Do tego skoki temperatury fermentacji i ogólne słabe jej warunki dadzą trochę estrowej nutki i acetaldehydu, które są obecne i typowe dla Ciechana. Do tego nie za mocne nachmielenie "e voila". Ale chyba lepiej obrać sobie za cel lepszy ideał. To nie był cel, tak tylko wyszło. Takie słody mi zostały. A ten Ciechan akurat mi smakuje. Edytowane 19 Stycznia 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zupełnie co innego to by było jakby nawarzyli barleywine albo quadrupla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Nie wybornego tylko Lagerowego. To nowy Ciechan i to zupełnie co innego! Wcale bym się nie zdziwił gdyby to był niefiltrowany Wyborny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zupełnie co innego to by było jakby nawarzyli barleywine albo quadrupla. Mają też ostatnio jakiegoś portera za 12 zł w sklepie (!), podobno leżakowany trzy lata i w limitowanej serii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boogies Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Nie wybornego tylko Lagerowego. To nowy Ciechan i to zupełnie co innego! ups... muszę nadrobić zaległości. Tak czy siak, recepturę wypróbuję niebawem tylko mi lodówka dojedzie i fermentatory się pozwalniają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Odkopię temat. Szykuję się z uwarzeniem Lagera według tego przepisu. Ale że sklep w którym się zaopatruje nie ma słodu pilzneńskiego Bohemian. powstaje pytanie: Czy zastąpienie tego słodu innym będzie miało istotny wpływ na smak końcowy piwa? A jak już mam zastąpić ów słód to jakim innym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 (edytowane) sklep w którym się zaopatruje nie ma słodu pilzneńskiego Bohemian O ile dobrze widzę, ten bohemian to czeski klepiskowy. Szukaj innego klepiskowego albo użyj po prostu dowolnego pilzneńskiego - wątek na temat różnic. edit: jaki sklep? Edytowane 28 Października 2015 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Sklep alepiwo.pl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Sklep alepiwo.pl.W alepiwo jest Bruntál. To słód klepiskowy i dość dobry - wielu bardzo go chwali. Drapichrust 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się