Tadzik Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 (edytowane) Stwierdziłem, że w końcu zacznę zapisywać moje nędzne produkcje w wersji internetowej. Browar nazwy nie posiada i na razie posiadać nie będzie. Z puszek niczego produkować nie chciałem. Jako, że warzę niezmiernie mało za każdym razem w sumie produkuję coś nowego. Warki są zawsze w okolicach 20l. Receptur sprawdzonych i korygowanych rok po roku mam niewiele. I tak zaczynając od początku: -Sezon 2008/2009Nr 1 Koelsch 11,5°blg Nr 2 Marcowe 13°blg Nr 3 Pils 12°blgSezon 2009/2010 Nr 4 Koźlak 16,5°blg Nr 5 Porter bałtycki 21°blg Nr 6 Irish Red Ale 13°blg Nr 7 Koelsch 12°blgSezon 2010/2011 Nr 8 Pils 12,5°blg Nr 9 Koźlak 17°blg Nr 10 Porter bałtycki°22 blg Nr 11 Weizenbock°18 blg Nr 12 BPA 12,5°blg Nr 13 BPA 13°blg Nr 14 Tripel/BGSA 22°blgSezon 2011/2012Nr 15 Bitter 12°blgNr 16 Polish style IBA 16,5°blg 03.03.2012Nr 17 Cream Ale 12°blg 14.03.2012Nr 18 Wędzone 16,5°blg 15.03.2012Nr 19 Old ale 18°blg 06.05.2012Sezon 2012/2013Nr 20 Desitka 10°blg 07.02.2013- I miejsce w kategorii jasne lekkie KPD Birofilia 2013Nr 21 Belgian farmhouse 11°blg 01.03.2013Nr 22 Belgian wicked ale 17,5°blg 08.03.2013Nr 23 American India Pale Ale 15°blg 21.04.2013Sezon 2013/2014Nr 24 Sweet & hot american stout 18°blg 17.08.2013 - kolaboracja z @dobrzanek II miejsce Mikołajkowy KPD 2013Nr 25 American Barleywine 25°blg 30.10.2013Nr 26 Cascade Brown Ale 13°blg 01.11.2013Nr 27 Bitter 11,5°blg 02.02.2013Nr 28 Coffee Foreign Extra Stout 17°blg 22.02.2014 - kolaboracja z @dobrzanek nr 2 Nr 29 American Amber Ale 13°blg 23.02.2014Nr 30 Cascadian Dark Ale 17°blg 01.03.2014Nr 31 American Wheat 12°blg 06.04.2014Sezon 2014/2015Nr 32 American Pale Ale 11°blg 06.07.2014Nr 33 Belgian IPA 18°blg 29.07.2014Nr 34 Wicked Xmas 16°blg 05.10.2014Nr 35 Funky Ale 15°blg 26.10.2014Nr 36 Funky Ale #2 15,5°blg 11.01.2015Nr 37Hoppy Lager 12,5°blg 25.01.2015 Sezon 2015/2016Nr 38 Equinox Single Hop IPA 14°blg 04.09.2015 Nr 39 Strong Scotch Ale 20°blg 13.09.2015 Nr 40 Wheat Wine 21°blg 20.09.2015 Nr 41 Rauchpils 13°blg 01.01.2016 Nr 42 Milk Stout 14,5°blg 10.01.2016 Nr 43 Imperial Baltic Porter 27,2°blg 17.01.2016 Nr 44 Dark APA 11°blg 14.02.2016 Nr 45 Milk APA 13°blg 21.02.2016 Nr 46 American Wheat 12,5°blg 03.04.2016 Nr 47 Fruit Wheat 12,5°blg 08.05.2016 - GCh XIV KPD PSPD Nr 48 SMaSH IPA 16°blg 22.05.2016 Nr 49 Coffee Stout 15°blg 29.05.2016 Nr 50 APA 12,5°blg 05.06.2016 - kooperacja z Browarem Grabie Sezon 2016/2017Nr 51 Lambic 13,5°blg 10.07.2016 Nr 52 German Brown 12,5°blg 25.07.2016 - kooperacja z Robertem (Dom Pachnący Żywicą) Nr 53 100% Peated Ale 15,5°blg 31.07.2016 Nr 54 Wee Heavy 22,5°blg 07.08.2016 III miejsce Mikołajkowy KPD 2016 Nr 55 Double IPA 18°blg 20.08.2016 Nr 56 New England IPA 17°blg 23.10.2016 Nr 57 New England DIPA 19°blg 05.11.2016 Nr 58 Flanders 14,2°blg 14.11.2016 Nr 59 Melon Gose 13°blg 18.11.2016 Nr 60 Farmhouse/Saison 14,5°blg 11.12.2016 Nr 61 Ale 11,5°blg 16.12.2016 Nr 62 Pils 12°blg 30.12.2016 Nr 63 Smoked FES 18°blg 03.01.2017 Nr 64 Pils #2 12,8°blg 16.01.2017 Nr 65 Red Ale 13,2°blg 20.01.2017 Nr 66 IPA 15,5°blg 29.01.2017 Nr 67 Milk Stout 17°blg 29.01.2017 Nr 68 Teściowy Lager 12°blg 12.02.2017 Nr 69 APA 11°blg 12.03.2017 Nr 70 IPA 16°blg 25.03.2017 Nr 71 Fruit Ale 14°blg 23.04.2017 Nr 72 Grape Ale 17°blg 01.05.2017 Nr 73 APA 11,5°blg 14.05.2017 Nr 74 Imperial Stout 35°blg 23.05.2017 Nr 75 "Grodzisz" 8°blg 28.05.2017 Nr 76 APA 13°blg 15.06.2017 Sezon 2017/2018 Nr 77 Pseudo Wit 12°blg 09.07.2017 Nr 78 Quad 21°blg 29.07.2017 Nr 79 Bourbon Stout 14,5°blg 27.08.2017 Nr 80 Coffee Red Ale 13°blg Nr 81 American Pale Ale 13°blg Nr 82 Historyczne Pszeniczne 13°blg 28.12.2017 Nr 83 Desitka 10°blg 30.12.2017 Nr 84 German Pils 12°blg 01.01.2018 Nr 85 Pale Ale 12,7°blg 07.04.2018 Sezon 2018/2019 Nr 86 Session Pale Ale 10°blg 15.09.2018 Nr 87 Cream Ale 13,5°blg 15.09.2018 Nr 88 Stout 25°blg 12.01.2019 Nr 89 Multigrain Kveik 12,5°blg 05.03.2019 Nr 90 APA hoptest 13°blg 16.03.2019 Nr 91 Belgian Table 10°blg 23.03.2019 Nr 92 Dubbel 18°blg 30.03.2019 Nr 93 Fruit Berliner Weisse 7,7°blg 06.04.2019 Nr 94 APA 12,2°blg 01.05.2019 Nr 95 Smoked FES 19°blg 05.05.2019 Sezon 2019/2020 Nr 96 Saison 14°blg 08.09.2019 Nr 97 Milk Stout 16°blg 14.09.2019 Nr 98 Zwykły strong 16°blg 22.09.2019 Nr 99 APA 12°blg 10.11.2019 Nr 100 APA 13°blg 13.11.2019 Nr 101 Smoked Kölsch 11°blg 06.12.2019 Nr 102 APA 12°blg 17.12.2019 Nr 103 Imperial Red Ale 18,5°blg 29.12.2019 Nr 104 Zwykła Pszeniczka 12°blg 28.01.2020 Nr 105 Nowofalowy Pils 12°blg 03.02.2020 Nr 106 Urodzinowe Barleywine 33°blg 17.02.2020 Nr 107 Session Rye Saison 9°blg 17.03.2020 Nr 108 Daily Strong 15°blg 04.04.2020 Nr 109 Pastry Stout 26°blg 14.05.2020 Nr 110 Nisko/bezalkoholowe IPA 8°blg 21.05.2020 Sezon 2020/2021 Nr 111 Kveik Farmhouse 12°blg 04.09.2020 Nr 112 Kveik Pils 12°blg 11.09.2020 Następne mam zamiar wrzucać tu wraz z efektami bo później ciężko się doszukać receptur. Edytowane 11 Września 2020 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 I bardzo dobry krok Też długo się zastanawiałem czy robić zapiski na forum, papierową wersję od razu odrzuciłem bo papier się mnie "nie trzyma". Dobrze, że się zdecydowałem bo pamięć zawodna i powiem szczerze, że już wielokrotnie owe zapiski się przydały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 (edytowane) Nr 16 Polish style IBA 16,5°blg 03.03.2012 4,7 kg Pale ale 0,3 kg CaraRed 0,2 kg Czekoladowy 0,1 kg Coś czarnego dodałem, sam nie wiem co 0,07kg Palony jęczmień Zacieranie na lenia w lodówce 65°C - 60', następnie dolewając wodę podniesienie do 72°C i 76°C. Gotowanie 70'. Marynka z Sybillą na 60', 45', 30', 15' i 10' oraz Lubelski na ostatnie 5'. Razem ok 140g, 60 IBU. Wyszło 17l 16,5°blg. Zadane rozruszanymi Mauribrew Ale od Elroy'a. Zeszło do jakiś 3,5°blg więc ma ok 7%ABV. 18.03.2012 zabutelkowane ze 100g glukozy. Chyba najgorsze piwo sezonu 2011/2012. Poziom goryczki oraz smak z palonych niby w porządku ale ewidentnie coś mi w nim nie grało, być może lekka infekcja. Zdecydowanie zabrakło chmielenia na zimno. O dziwo nie uświadczyłem w piwniczce już żadnej butelki. Edytowane 17 Lutego 2014 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 (edytowane) Nr 17 Cream Ale 12°blg 14.03.2012 4kg pils 1kg płatki kukurydziane uprzednio kleikowane Zacieranie w lodówce 64°C - 60', następnie dolewając wodę podniesienie do 72°C i 76°C. Filtracja tragiczna - musiałem się ratować przenoszeniem do wiadra i filtrowaniem od nowa. Gotowanie 70'. Nugget 10g - 60', Fuggles 25g - 10'. Wydajność wyszła tragiczna - 22l 12°blg. Zadane rozruszanymi US-05. 27.03.2012 przelane na cichą. Zeszło poniżej 2°blg. Po krótkiej cichej 04.04.2012 rozlane do butelek ze 120g glukozy. Całkiem przyjemne piwko wyszło. Lekkie w odbiorze, słabo estrowe, fajna słodkość się przebija. Na minus tylko słaba piana (podejrzewam kukurydzę) oraz brak pełnej klarowności (szkoda, że nie potraktowałem żelatyną). Gdyby tylko nie ta filtracja chętnie bym znów powtórzył, odłożę to na przyszłość. Na pewno fajny efekt dałoby lekkie chmielenie na zimno czymś cytrusowym. Edytowane 17 Lutego 2014 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 (edytowane) Nr 18 Wędzone 16,5°blg 15.03.2012 3kg wędzony 1kg whisky 2kg pils 0,2kg CaraAroma Dodałem jeszcze garść czegoś do koloru, prawdopodobnie czekoladowego. Zacierałem podobnie jak koźlaki 52°C, podniesienie do 62°C. Dekokcje zrobiłem dwuwarową ale po ok 1/4 zacieru. Na koniec 72°C i mashout. Chmielenie 10g Nuget - 60', 20g Sybilla (szyszka) - 30', 30g Lubelski (szyszka) - 10'. Wyszło 18l 16,5°blg. Zadane rozruszanymi S-04 ponieważ nie chce mi się pilnować temperatur więc przefermentuję górniakami w niższej temperaturze. 27.03.2012 przelane na cicha. Zeszło do 4,5°blg. Z tego jestem bardzo zadowolony, to moja pierwsza wędzonka i całkiem udana. Ponad 60% wędzonych wymaga kilku miesięcy leżakowania. Piana ładna, aromat i smak oczywiście zdominowany wędzonką ale nie nachalnie, brak @kopyr'owych "kabli" od słodu whisky. Całość ładnie podbudowana koźlakowym ciałem. Na minus estrowość, trzeba jednak fermentować dolniakami. Zostawiłem 2 butelki do otworzenia kiedyś. Edytowane 17 Lutego 2014 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Jak widzę zwiększasz produkcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Jak widzę zwiększasz produkcję. Nie nie. Ja mało warzę bo w sumie tylko pod siebie. Na razie będzie chwila przerwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 3 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 W międzyczasie browarek wzbogacił się o prymitywne mieszadło magnetyczne oraz kolbę 2l na startery (dzięki @elroy!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 (edytowane) Nr 19 Old ale 18°blg 06.05.2012 5kg Pale ale 1kg Pils 0,25kg CaraAroma 0,05kg Czekoladowy Zacieranie na lenia w lodówce 65°C - 90', następnie dolewając wodę podniesienie do 72°C Chmielenie: 10g Nugget - 60', 15g Marynka - 45', 20g Marynka - 30', 30g Sybilla - 15' 400g cukru na ostatnie 10'. Wyszło 21l 18°blg. Zadane rozruszanymi na mieszadle Mauribrew Ale od @elroy'a. 17.05.2012 przelane na cichą. Zeszło do 5°blg. Jako bonus dostało 20g chipsów dębowych, ilość pewnie i tak będzie niewyczuwalna. 27.05.2012 rozlane do butelek ze 120 g glukozy. Bardzo fajne, o dużym potencjale do leżakowania. Zostawiam sobie pół skrzynki i będę otwierać co jakiś czas. Myślę, że 2-3 lata to optimum. W odbiorze lekka treściwość, estrowe. Następnym razem pewnie dobiłbym z ballingiem do 20 i podwoił ilość dębiny. Edytowane 17 Lutego 2014 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 W międzyczasie browarek wzbogacił się o nową chłodnicę zanurzeniową od http://www.bromania.pl/ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) Nr 20 Desitka 10°blg 07.02.2013 - I miejsce w kategorii jasne lekkie KPD Birofilia 2013 4kg Pils 0,1kg Zakwaszający 0,1kg CaraPils 0,1kg CaraMunich Zacieranie 62°C - 30 min, dwie dekokcje po 15 min gotowania, ustalenie 72°C - 20 min, bez mashoutu. Chmielenie: 70g Saaz - 60 min, 30g Saaz - 5 min, mech - 5 min. Wyszło nie wiem ile, prawie 10°blg. Zadane uwodnionymi a następnie rozruszanymi w34/70. Bardzo powolna fermentacja, zeszło w okolice 3°blg. Zabutelkowane 07.03.2013 z 80gr glukozy. Edytowane 17 Lutego 2014 przez Tadzik dsrkoblues 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 (edytowane) Nr 21 Belgian farmhouse 11°blg 01.03.2013 1,2kg Pils 1kg Pale 1kg Pszeniczny 0,5kg Jęczmień niesłodowany 0,1kg CaraPils 0,08kg Zakwaszający 0,5kg cukier kandyzowany biały 20g zwietrzałej szyszki lubelskiego jako dodatek do zacierania Zacieranie: 62°C - 30 min, w międzyczasie jęczmień niesłodowany skleikowany z 0,2kg pilsa, dodanie do głównego zacieru i ustalenie na 72°C - 30 min, bez mashoutu. Chmielenie: 20g EK Goldings - 60 min 20g EK Goldings - 30 min 20g suszonej skórki cytryny, 5g mchu i cukier- 10 min 30g Styrian Goldings - 5 min. Wyszło 21l, 11°blg. Zadane uwodnionymi a następnie rozruszanymi w starterze Danstar belle saison. 08.03.2013 przelane na cichą. Odfermentowało do 0°blg. Zabutelkowane 16.03.2013 ze 120g glukozy. Edytowane 17 Lutego 2014 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 (edytowane) Nr 22 Belgian wicked ale 17,5°blg 08.03.2013 4kg Pils 2kg Pale 0,33kg Special B 0,3kg Jęczmień niesłodowany 0,1kg Caramunich 0,5kg cukier kandyzowany brązowy 35g zwietrzałej szyszki marynki jako dodatek do zacierania Zacieranie: 65°C - 90 min, dolanie wrzątku do 70°C, bez mashoutu. Chmielenie: 20g EK Goldings - 60 min 20g EK Goldings - 30 min 20g EK Goldings - 15 min 5g mchu i cukier- 10 min Wyszło 21l, 17,5°blg. Zadane gęstwą Danstar belle saison po farmhouse, dałem z 8 dużych łyżek. 17.03.2013 w św. Patryka przelane na cichą. Odfermentowało do 0°blg co daje mu ok 9,5% ABV. Zabutelkowane 20.03.2013 ze 125g glukozy. Edytowane 17 Lutego 2014 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 W tym sezonie prawdopodobnie wszystkie piwa pójdą na klarowanie żelatyną, jestem ciekaw jak odbije się to na smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Nr 23 American India Pale Ale 15°blg 21.04.2013 5kg Pale 1kg Monachijski 0,25kg Caramunich 0,2kg Jęczmień niesłodowany Zacieranie: 65°C - 60 min, dolanie wrzątku do 70°C, bez mashoutu. Chmielenie: 20g Citra, 20g Simcoe - 60 min 15g Citra, 15g Simcoe - 20 min 30g Citra, 30g Simcoe, 5g mech - 5 min Wyszło 22l, 15°blg. Zadane starterem bry-97. 27.04.2013 przelane na cichą. Teraz otrzyma po 35g Simcoe i Citra. Pobiłem własny rekord chyba 3h 40' ze sprzątaniem . Przedłużyłbym zacieranie lecz mam pracowity weekend i warzenia w ogóle nie było w planie. Odfermentowało do 3°blg co daje mu 6,5% ABV. Zabutelkowane 03.05.2013 ze 130g glukozy. Edytowane 17 Lutego 2014 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) Kolaboracja z @dobrzanek Nr 24 Sweet & hot american stout 18°blg 17.08.2013 - II miejsce w kategorii świąteczne ale w III Mikołajkowym KPD 5kg Pale 1kg Monachijski 0,25kg Czekoladowy 0,15kg Czekoladowy pszeniczny 0,5kg Laktoza Zacieranie: 64°C - 30 min, 72°C - 30 min, 78°C - filtracja. Chmielenie: 10g Simcoe - 60 min 15g Amarillo - 30 min 0,5kg Laktoza - 10 min 20g El Dorado, 5g mech, 40g Chili (1/3 Habanero red, 2/3 Cyklon) - 5 min Wyszło 24l, 18°blg. Zadane starterem S-04 rozruszanym na mieszadle. Na cichej otrzymało 30g Simcoe oraz płatki dębowe. Odfermentowało do 3°blg co daje mu ok 7,5% ABV. Zabutelkowane 18.09.2013 ze 110g glukozy. Edytowane 17 Lutego 2014 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 (edytowane) Nr 25 American Barleywine 25°blg 30.10.2013 5kg Pale 0,5kg Pils 0,5kg Pale Crystal 90 EBC 4kg Ekstrakt słodowy 20 EBC Zacieranie: 68°C - 75 min, bez mashoutu. Chmielenie: 20g Galaxy, 20g El Dorado - 60 min 30g Galaxy, 30g El Dorado - 30 min 20g Simcoe - 15 min 30g Sorachi Ace - 10 min 40g Amarillo - 5 min Wyszło 22l, 25°blg. Zadane uwodnionymi a następnie rozruszanymi w starterze Safbrew T-58. 09.11.2013 przelane na cichą. Otrzymało Amarillo, Galaxy, Simcoe i chipsy dębowe po 30g. Odfermentowało niestety jedynie do 8,5°blg co daje mu ok 9,5%ABV. Zabutelkowane 16.11.2013 z 45g glukozy i 40g cukru. Edytowane 17 Lutego 2014 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 (edytowane) Nr 26 Cascade Brown Ale 13°blg 01.11.2013 5kg Pale 0,2kg Caraaroma 0,15kg Czekoladowy 0,1kg Crystal 150 EBC Zacieranie: 68°C - 75 min, 75°C - filtracja. Chmielenie: 30g Cascade - 60 min 20g Cascade - 15 min Wyszło 22l, 13°blg. Zadane uwodnionymi a następnie rozruszanymi w starterze US-05. 10.11.2013 przelane na cichą. Otrzymało 50g Cascade. Odfermentowało do 3°blg co daje mu ok 5,5%ABV. Zabutelkowane 19.11.2013 ze 110g glukozy. Edytowane 17 Lutego 2014 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) Nr 27 Bitter 11,5°blg 02.02.2013 5kg Pale 0,2kg Red Crystal 400 EBC 0,1kg Amber 100 EBC Zacieranie: 68°C - 70 min, 75°C - filtracja. Chmielenie: 50g East Kent Goldings - 60 min 40g Fuggles - 15 min 50 Boadicea - 1 min Wyszło 23l, 11,5°blg. Zadane rozruszanymi w 3 etapach Brewlab 2100 Devon. 10.02.2014 przelany na cichą przy ~1°blg. 20.02.2014 zabutelkowane ~22l z 90g glukozy. Edytowane 21 Lutego 2014 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) Kolaboracja z @dobrzanek nr 2 Nr 28 Coffee Foreign Extra Stout 17°blg 22.02.2014 5kg Pale 1kg Pils 0,2kg Crystal 400 EBC 0,25kg Pszeniczny czekoladowy 800-1200 EBC, 100g Czekoladowy 800-1200 EBC (od 72°C) 0,1kg Jęczmień palony (do wysładzania) Zacieranie: 66°C - 50 min, 72°C - 20 min, 78°C - filtracja. Chmielenie: 50g Whitbread Golding Variety - 60 min 60g Fuggles, 50g East Kent Goldings - 15 min 120g kawa - 3 min Wyszło 21l, 17°blg. Zadane uwodnionymi s-04. 15.03.2014 zabutelkowane 20l wraz z 118g cukru. Odfermentowało w okolice 5°blg co daje mu 6,7%ABV. Edytowane 15 Marca 2014 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) Nr 29 American Amber Ale 13°blg 23.02.2014 4,5kg Pale 0,25kg Crystal 150 EBC 75g Pszeniczny czekoladowy 800-1200 EBC 65g Red Crystal 400 EBC Zacieranie: 66°C - 60 min, 70°C - 20 min, bez mashoutu. Chmielenie: 26g El Dorado - 60 min 20g Galaxy - 15 min 17g Amarillo, 8g Simcoe - 1 min Wyszło 20l, 13°blg. Zadane rozruszanymi na mieszadle US-05. 01.03.2014 przelane na cichą. 09.03.2014 zabutelkowane 19l wraz z 100g cukru. Odfermentowało do ~3°blg co daje mu 5,5%ABV. Edytowane 9 Marca 2014 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) Nr 30 Cascadian Dark Ale 17°blg 01.03.2014 5,5kg Pale 1,4kg Pils 0,19kg Crystal 150 EBC 0,5kg Pszeniczny czekoladowy 800-1200 EBC (do wysładzania) Zacieranie: 68-66°C - 80 min, bez mashoutu. (dodatek gipsu) Chmielenie: 50g TNT Blend - 60 min 50g Citra - 30 min 50g Falconer's Flight 7C's, 50g Amarillo, mech - 5 min Wyszło 21l, 17°blg. Zadane gęstwą US-05. 08.03.2014 przelane na cichą. Otrzymało Amarillo, Citra i Simcoe - po 50g . 15.03.2014 zabutelkowane 17l wraz z 100g cukru. Odfermentowało ciut poniżej 5°blg co daje mu 6,8%ABV. Edytowane 15 Marca 2014 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Nr 31 American Wheat 12°blg 06.04.2014 3kg Pale 2kg Pszeniczny 0,08kg Zakwaszający Zacieranie: 69-65°C - 80 min, bez mashoutu. (dodatek gipsu) Chmielenie: 30g Mosaic - 60 min Wyszło 18l, 12°blg - wydajność tragiczna Zadane gęstwą danstar nottingham. 11.04.2014 przelane na cichą. Otrzymało 50g Kazbek. 15.04.2014 zabutelkowane 17l wraz ze 115g glukozy. Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Podsumowując sezon 2013/2014 pomimo kilku słabych piw, zdecydowanie zaliczam do udanych Rozpoczynam kolejny z planem zwiększenia częstotliwości warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 (edytowane) Nr 32 American Pale Ale 11°blg 06.07.2014 5kg Pale 0,3kg Caramunich Garść zakwaszającego Zacieranie: 68-65°C - 70 min, bez mashoutu. (dodatek gipsu) Chmielenie: 20g Chinook, 20g Simcoe - 60 min 30g Chinook, 30g Simcoe - 5 min Wyszło 24l, 11°blg Zadane uwodnione US-05. 14.07.2014 przelane na cichą. Dostało 50g Chinook i 50g Simcoe. Edytowane 19 Lipca 2014 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się