Billy the Kid Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Witam, Zawsze warząc piwo robiłem to w jeden dzień, czyli zacieranie i chmielenie w jeden dzień. Z braku czasu muszę zmienić taktykę, tzn. zacieranie i filtracje jednego dnia, gotowanie i chmielenie innego dnia. I tu pytanie, czy jak jutro zrobię zacieranie (środa), to brzeczka może na chmielenie poczekać do soboty, czyli 3 dni? Trzymać mam zamiar ją na balkonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Trzymać możesz a że raczej wyhodujesz sobie kwasiora to już inna historia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Ryzyko to jedna rzecz, choć w temp ok zera stopni może się uda. Druga rzecz to strata energii- ogrzanie dwudziestu paru litrów od zera do 100°C trochę potrwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Witam, Zawsze warząc piwo robiłem to w jeden dzień, czyli zacieranie i chmielenie w jeden dzień. Z braku czasu muszę zmienić taktykę, tzn. zacieranie i filtracje jednego dnia, gotowanie i chmielenie innego dnia. I tu pytanie, czy jak jutro zrobię zacieranie (środa), to brzeczka może na chmielenie poczekać do soboty, czyli 3 dni? Trzymać mam zamiar ją na balkonie. Kilka sugestii: Za: + Wygoda, ale... Przeciw: - Primo to niepasteryzowana brzeczka, czyli taka tylko po filtracji ma całą masę drobnoustrojów, do 8-12godzin jeszcze bym ryzykował, 3dni nie da rady, więc... - Trzeba by ją spasteryzować i szczelnie zamknąć. By spasteryzować to najlepiej zagotować... - Jak zagotujesz to nie zbawi Cię już 1godzina chmielenia - Ogromne straty energii, spasteryzować, ponowne zagotować, i czasu + Zawsze możesz spróbować, ciekawe jak długo goła brzeczka da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 (edytowane) Odradzam, ale jak nie ma wyjścia, to wprowadź brzeczkę w stan wrzenia chociaż. Edytowane 24 Stycznia 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Dzięki za rady, już wiem, że nie warto ryzykować. ps. Straty energii mnie nie interesują, mam gaz, który jest tani, za kilka miesięcy zapłaciłem 24 zł, reszta to opłaty stałe ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi