mcpol1 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 (edytowane) Zabieram się za 1 Lagera i postanowiłem zrobić takie piwko: 4kg Pilzneńskiego 0,3 Pszenicznego drożdże w34/70 Zacieranie: 15 min w 52°C 30 min w 62°C 30 min w 72°C IBU celowałbym w 35/40 ma być dość wyraźna goryczka i aromat chmielu do dyspozycji lubelski 3,9% i Sybilla 6,2% wszystko w granulacie Temperatura fermentacji 8 do 10 °C I tutaj moje pytanie jak nachmielić i jakie ewentualnie uwagi do tej kompozycji. Piwko ma wyjść dość jasne tak by pasowało do wybranej przeze mnie nazwy. Dziękuję za wszelkie sugestie. Edytowane 24 Stycznia 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Bez pszenicznego. 62stC wydłużyć do 40min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Według mnie choć nie jestem Gold Ekspertem zasyp jest ok. Co do chmielenia Lubelski w ilosći 30g na początek gotowania a Sybilla na 5 min przed końcem w ilosći 40 g . Polecał bym również oprzeć się na propzycjach Ekspertów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Pszenica doczytałem wzbogaca pianę, są jakieś powody żeby ją wyeliminować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Moim zdaniem słód pszeniczny wprowadza pewną kwasowość do piwa co w lagerze nie koniecznie jest wskazane - dlatego radziłbym zrezygnować ze słodu pszenicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Cześć Pszenica doczytałem wzbogaca pianę, są jakieś powody żeby ją wyeliminować? Ja informację o fakcie że pszenica poprawia pianę wsadziłem już dawno między bajki (tak samo dodatki niesłodowane). Na moich pszenicznych piwach piana byłą krótsza niż na tyskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Kwasowość wprowadzają infekcje, a pszenica może co najwyżej spowodować lekkie zwiększenie mętności. Możesz ją spokojnie stosować, często się ją dodaje np. do Kolscha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 E, tam. Kombinacje. 4kg pilzneńskiego, 100g lubelskiego (80/20g na 60/10'), zatrzyć 30/30 i będzie dobre. Byle tylko fermentacja poszła bezproblemowo i byś miał gdzie polagerować to piwko. A jak już koniecznie chcesz kombinować, to dekokcja, chmielenie brzeczki przedniej, o, takie rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Spokojnie z dekokcją jeszcze poczekam... zresztą czy jest różnica między dekokcją a infuzją, to też nie będę polemizował bo nie próbowałem a wpiwach, które piłem nie wyczułem a każdy ma i tak inne zdanie. Pszenice wprowadziłem ostatnio do Kolscha i wyszło fajne jaśniutkie piwko i na takim mi teraz zależy. Powiem tylko szczerze że nie potrafię sobie jeszcze poradzić z obliczeniem IBU. Zainstalowałem sobie wczoraj triala Beersmitha ale coś mi nie wyszło w tej kwestii (chyba już zmęczony byłem jak to w nocy bywa... albo nie kumam jeszcze tego ...) Chciałbym ucelować z goryczką w taką jaka jest w Pilsner Urquell. No i znudził mi się już lubelski a chciałbym poznać smak innych chmieli dlatego zamieniłem marynkę na sybille, która też ma niezgorsze opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zamiast pszenicy daj caraplis , koloru nie zmieni a piwko będzie bardziej klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Musiał bym mieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Ja bym odpuścił pszenicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Obniżenie pH zacieru rozjaśnia barwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 I jeszcze jedno , jeżeli używasz fermentatorów 31l - 33l , możesz celować w 25l - 26,5l piwa. Ta sama robota a 10 butelek więcej. Trzeba dodać tylko trochę więcej słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 niestety mój garnek z grzałką miał mieć 27 ltr pojemności tymczasem wchodzi jakieś 22 ltr... dolicz jeszcze rozszerzalność brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Daj spokój garnkowi. Warz gęstsze, do fermentatora dolej wody do zakładanego Blg i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 15l wody , 5,5kg słodu i więcej wody do wysładzania i będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 dobra pomyślę... teraz moje wypociny z brewtarget 50g lubelskiego na 60 min 30g sybilli na 10 min wyszło IBU 38,8 wskaźnik goryczki 0,59 teraz moje pytanie czy jak tak nachmielę jak będzie się to miało do np wyżej wspomnianego urquella? tak chociaż pi razy drzwi... będzie bardziej czy mniej goryczkawe i jak z aromatem chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 (edytowane) teraz wyszło tak jak zmieniłem wartości sprzetowe... zbliżone do realnych Edytowane 25 Stycznia 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Ja bym jeszcze dodał 20gr na sam koniec chmielenia lub na cichą. Jeżeli zdecydujesz się na większą warkę to chmiel w swoim 22l garze i jakimś 5l ( zakładam że w domu posiadasz takoby ) Chmiel podziel procentowo do objętości , no i po sprawie Co do porównaniu do urquella to ciężko mi powiedzieć ( nie piłem tego piwa jakieś 5l) , ale piwko wyjdzie dobre. Co do chmielenia to raczej 70 - 80 minut , ze względu na zasup ze słodu pilzneńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 próbuje ucelować w wyraźną ale nie powalającą goryczkę ... tak żeby po wypiciu kilku łyków było jeszcze czuć smak solonych orzeszków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Jakich drożdży chcesz użyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Użyj tego pliku, jest prostszy: http://tomasz_zieba.republika.pl/piwo/piwo_obliczenia.xls Chcesz innych chmieli niż marynka i lubelski, bardziej jak PU, to zaopatrz się w przy następnych zakupach w saaz i premiant. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Tak saaz i premiant to dobre połączenie do czeskich pilsnerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Opis drozdzy jest na poczatku watku, chmiele na razie mam takie jak opisalem... pewnie nastepne zamowienie wezme pod uwage wasze propozycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się