Funi Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Witam przygotowuje się do konkursu który odbędzie się 17.03.2012r. na dzień Św. Patryk w kategorii piwo zielone . Mam do was parę pytań : 1.Jaki barwnik spożywczy dodać aby uzyskać kolor zielony w piwie i żeby nie zakłóciło smaku piwa ? 2. Jaki waszym zdaniem dodać słódy do Lagera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 1. niebieski 2. pilzneński, monachijski.... wiedeński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funi Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 1. Niebieski ? poprosiłbym o konkrety . Nazwę produktu oraz dawkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 qurcze.... chyba wyszukiwarka na stronie się popsuła.... ..... a nie.... jednak działa http://www.piwo.org/topic/6167-barwienie-piwa/page__view__findpost__p__130685 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 (edytowane) qurcze.... chyba wyszukiwarka na stronie się popsuła.... ..... a nie.... jednak działa http://www.piwo.org/...post__p__130685 Kurcze jednak chyba sie popsuła, bo wyszukuje że zielony barwnik trzeba użyć. Edytowane 28 Stycznia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Można użyć niebieski ( najlepiej jasnoniebieski ) tyle że trzeba bardzo delikatnie dozować. Użycie zielonego jest prostrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Kurcze jednak chyba sie popsuła, bo wyszukuje że zielony barwnik trzeba użyć. Zielony powiadasz.... możliwe... w końcu masz większe doświadczenie w barwieniu.... a mi się wydaje jednak, że to też zależy od piwa które barwisz... jak będzie jaśniutkie.... to faktycznie lepiej użyć zielonego. Ale jak będzie ciemno złote.... użył bym niebieskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 zielony barwnik daje bardzo dobre efekty nie ma co kombinować z niebieskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Używając zielony ciężko przesadzić , przy niebieskim łatwo sobie zafundować piwny denaturat Jeżeli nie masz doświadczenia z barwnikami , to lepiej nie kombinować. Ps. Ja używam niebieski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Używając zielony ciężko przesadzić , przy niebieskim łatwo sobie zafundować piwny denaturat Jeżeli nie masz doświadczenia z barwnikami , to lepiej nie kombinować. Dokładnie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Co wy z tym zielonym piwem? Jakaś polska tradycja? Na św Patryka pije się stouty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Co wy z tym zielonym piwem? Jakaś polska tradycja? Na św Patryka pije się stouty. Polska "tradycja" to piwo z zielonym sokiem blee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 (edytowane) A ja cały czas myślałem że chodzi o "zielone" znaczy się młode piwo. Edytowane 28 Stycznia 2012 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Zamotałem się, do usunięcia. Edytowane 28 Stycznia 2012 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Polska "tradycja" to piwo z zielonym sokiem blee No to niech w tej postaci zostanie! Po co niszczyć całkiem dobre 20 litrów piwa dodając do niego barwnik spożywczy? Nie lepiej zostawić piwo w spokoju i do kufla dodać kropelkę barwnika ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Może dla tego: Witam przygotowuje się do konkursu który odbędzie się 17.03.2012r. na dzień Św. Patryk w kategorii piwo zielone . A ja tam i tak wole koźlaka.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 No to niech w tej postaci zostanie! Po co niszczyć całkiem dobre 20 litrów piwa dodając do niego barwnik spożywczy? Nie lepiej zostawić piwo w spokoju i do kufla dodać kropelkę barwnika ? a kto powiedział zę 20... przecież można kap kap do butelek dodadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 No to niech w tej postaci zostanie! Po co niszczyć całkiem dobre 20 litrów piwa dodając do niego barwnik spożywczy? Nie lepiej zostawić piwo w spokoju i do kufla dodać kropelkę barwnika ? Zaraz tam niszczyć barwnik jest bezzapachowy i bezsmakowy. Kompromisem byłoby dodanie go do stouta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 dodaj spiruliny. powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 dodaj spiruliny. powodzenia Masz w tej kwestii doświadczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 ... wracając do tematu.. na św. Patryka pija się stouty ( juz pisano! ) ale jesli chcesz mieć zielone piwo w kuflu -to do dowolnego jasnego piwa dodaj kilka gramów niebieskiegi likieru Curacao.. jest w kazdym monopolowym.. ot i to wszystko .a niewele tego potrzeba że na smak nie wpływa.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 W rzeczywistości żaden Irlandczyk zielonego piwa nie pije. To chyba tylko w Polsce jest tak popularne. Z jednej strony bzdura, ale z drugiej może nie warto z tym walczyć, ani potępiać? Może, skoro tak się to ludziom podoba, to pozwolić rozwijać się temu zwyczajowi? Właściwie co w tym złego, a może właśnie dobrze, że w ten sposób różnimy się od innych? Może pozwolić żeby to tradycją się stało? Jakub M 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Kolorku do fermentacji nie dawałem.Ile dać na 20l do butelkowania? Zasyp na słodach pilzneńskich 80% i monachjskim20% ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diebels KattowitzerBrauhau Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 W moim zielonym AIPA (jasny zasyp) stosuje 160 ml zielonego barwnika w płynie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Może, skoro tak się to ludziom podoba, to pozwolić rozwijać się temu zwyczajowi? Jestem za tym "zielonym". Zwłaszcza, że rozwinął się - jak Polska długa i szeroka - nowatorski styl (czy nawet "stajl"), polegający na dodaniu do plastikowego kubka koncerniaka porcji czerwonego chemicznego syropu i zamieszanie tegoż plastikową rurką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się