BrewDogFan Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Witam, 18.01 uwarzyłem AIPA dodając drożdze Wyeast 1056 American Ale , po 7 dniach piana opadła lecz na powierzchni została mała jej warstwa grubości 2-3 mm. Blg z 16 zeszło do 4. Proszę o pomoc bo nie wiem czy pozostawić piwo na burzliwej do całkowitego opadnięcia piany czy tez juz mogę przelać na cichą. Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Ja bym przelał. Na cichą powinny trafiać piwa, które jeszcze mają coś do przefermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Niektóre drożdże nawet po zakończonej fermentacji zostawiają taką skorupkę drożdżową. U mnie ostatnio abbeyII tak miały. Przelałbym to na cichą sypnął chmielu na aromat i po ok tygodniu zabutelkował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Tak , mam właśnie zamiar chmielić na zimno . Juz mieszanka chmieli jest gotwa lecz dodam dopiero na jakieś 10 dni przed butelkowaniem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 To jak długą cichą ty chcesz robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Około 15 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Wal zaraz chmiel, 10 dni cichej ale'owi wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Jak sądzicie ile najlepiej dać na 25 l mieszanki Simcoe, Columbusa i Centenniala ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Simcoe możesz sobie odpuścić na cichej,praktycznie żadnego efektu. columbus też testowałem,nie powala jakoś specjalnie zapachem,ale właśnie robię ale chmielone tylko nim;jakoś taki pikantny jest,a to mi się akurat podobało. daje 25- 30 g ,przy 50 g nie czułem różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Cześć, Jak się zachowują 1056 American Ale podczas fermentacji? Mają dużą czapę piany? Zamierzam fermentować raczej w dolnym zakresie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Czapa piany była dość spora nie pamiętam dokładnie ile litrów piany było widać w fermentatorze ale coś kolo 5 l napewno . Tak jak pisałem wyżej fermentacja bez żadnych zastrzeżeń , po 7 dniach została tylko delikatna piana . Piwko wyszło super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Cześć, Jak się zachowują 1056 AmericanAle podczas fermentacji? Mają dużą czapę piany? Zamierzam fermentować raczej w dolnym zakresie. Uwarzyłem 6 warek w tym sezonie na nich, między innymi AIPA i jestem zadowolony z efektów. Piana faktycznie duża, głęboko odfermentowują, nawet piąte piwio na nich o 21 blg fermentowane w 18 C wyłaziło z butli a było ze 4 litry przestrzeni. Zostaw im co najmniej 5-7 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Robił ktoś starter z nich? Lub jaki wydzielają zapach podczas fermentacji? Dostałem od BA częściowo aktywowaną paczkę. Bo upchali aktywatora do pudelka 7x7cm i musiała częściowo saszetka pęknąć. Próbowałem je aktywować do końca i przy rozbiciu pękło opakowanie troszkę wyciekło na zewnątrz. Zrobiłem starter który włożyłem do lodówki do ~2°C, drożdże uparte bestie jak żadne pomimo temperatury dalej pracują, tyle że wydzielają nie przyjemny zapach, siarkowodór jak drożdże lagerowe i się zastanawiam czy mi się nie zakaziły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się