dziedzicpruski Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 sugerując się treścią z bloga http://thebeervault.blogspot.com o pianie Guinness`a dzisiaj przetestowałem patent z wstrzykiwaniem powietrza do piwa w celu polepszenia wyglądu piany,no i to działa,może nie jest tak trwała,ale na pewno wygląda całkiem podobnie. trzeba mieć strzykawkę jakieś 20 ml, igłę (bez niej można się pochlapać) piwo raczej mało nagazowane,przy dużym na bank wykipi ,nabieramy do niej 1/5 piwa,reszta powietrza,umieszczamy z powrotem w piwie i nie gwałtownie wstrzykujemy,efekt zaskakująco fajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 W jakim celu? Z każdym się tak bawisz? Nie lepiej uwarzyć dobre piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 dzisiaj to przetestowałem w ramach potwierdzenia teorii azotowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 (edytowane) tak to wygląd w praktyce; Edytowane 1 Listopada 2016 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Czytałem o tym parę dni temu, nawet strzykawę sobie odpowiednią kupiłem. Jedyny problem, że nie mam odpowiedniego piwa do tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Jakoś mnie to nie grzeje, grzebanie strzykawką w piwie? Nie można uwarzyć piwa by sie pieniło? Sojer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Takiej piany nie uzyskasz, anteks Beton. Właśnie wypróbowałem, ot tak, z ciekawości. Przezornie nalałem połowę kufla /stout/ i ciach strzykawą trochę piwa i luftu. Wykipiało ale piana beton, jak po szamponie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Czytałem o tym parę dni temu, nawet strzykawę sobie odpowiednią kupiłem. Jedyny problem, że nie mam odpowiedniego piwa do tego. da rade też z mocniej zagazowanym,tylko bardzo ostrożnie trzeba,no i lepiej w zlewie pierwsze próby . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 W sumie to można w ten sposób tą wadę /brak piany/ w każdym piwie wyeliminować, nie tylko w stoucie. Tylko że to półśrodek moim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 ...ale szalenie efektowny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 jak masz piwo z piana jak z pepsi to to nic nie da,piana owszem zrobi się drobnoziarnista,ale dosyć szybko opadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 ...ale szalenie efektowny Wiem, wiem i rozumiem bo też kiedyś na to zachorowałem, dlatego od dwóch lat do stoutów podłączam butle z azotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Czy da się tak "uleczyć" niedogazowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 A takie coś strzykawką zrobisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 no,tylko będzie równa i bardziej zbita,tu piana tworzy się od dołu i nie powstaną takie zakrętasy i wybrzuszenia. tak,a piane miałem przy przegazowanych piwach,ale dosyć szybko padała. Czy da się tak "uleczyć" niedogazowane? to głównie służy do "niedogazowanych" piw,tylko podczas tego zabiegu jeszcze się odgazuje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 ono anie nie było przegazowane, ani szybko nie opadała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 no to tylko pogratulować . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Wiem, wiem i rozumiem bo też kiedyś na to zachorowałem, dlatego od dwóch lat do stoutów podłączam butle z azotem. Tak przy okazji - chciałem uściślić na 100%: używasz azotu (N2), czy podtlenku azotu (N2O) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Tak przy okazji - chciałem uściślić na 100%: używasz azotu (N2), czy podtlenku azotu (N2O) ? Dokładnie to mieszanka 20% co2 +80% N2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Wydaje mi się że ten kufel działa na takiej samej zasadzie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 To to samo co stuknąć dnem jednej butelki o krawędź szyjki butelki pierwszej. Pod wpływem drgań uwalniane jest większość CO2 nagromadzonego w piwie. Stąd piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi