hoody69 Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Witam szanownych kolegów. Wczoraj uwarzyłem swoje pierwsze piwko. Pale Ale z zestawu surowców z BA. Niby wszystko poszło gładko- temperatury, próba jodowa, nawet filtracja i wysładzanie filtratorem z BA przebiegła sprawnie. Były problemy z doprowadzeniem brzeczki do wrzenia, ale dalem radę. Otrzymałem 19,5 l brzeczki 12o Blg.... Książkowo, tylko dałem plamę na koniec moich poczynań. Nie przefiltrowałem brzeczki przed zlaniem do fermentora, tylko przelałem całość razem z chmielinami. Drożdze już ruszyły. Będzie coś z tego? Ratować jakoś? Proszę o radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 pewnie osad leży na dnie,więc możesz w trakcie fermentacji przelać do innego wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoody69 Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 A co z drożdżami? Czy nie zostaną w osadzie? Któryś z forumowiczów pisał, że po chmieleniu zlewa wszystko do fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Nic się nie stanie, ja też tak robiłem, czasami po prostu z lenistwa zaraz po gotowaniu przelewam do fermentatorów i nic się nie dzieje, nie wyczułem jakiś drastycznych wad w piwie. Jak się skończy burzliwa to przelej na cichą i po sprawie. Nie jest to "książkowe" postępowanie, ale też nie jest to błąd dyskwalifikujący to piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 A co z drożdżami? Czy nie zostaną w osadzie? Któryś z forumowiczów pisał, że po chmieleniu zlewa wszystko do fermentora drożdże są zwieszone w brzeczce w początkowej fazie wiec ich nie stracisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 A czy chmiele były w postaci granulatu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoody69 Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Tak, chmieliłem granulatem. Tak sobie myślę, że nie będę teraz grzebał w fermentorze. I tak będę dekantował przy zlewaniu na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 I dobrze myślisz, tragedii nie będzie więc po co w tym piwie niepotrzebnie mieszać. Przy zlewaniu na cichą cały bajzel z chmieli zmiesza się z gęstwą i łatwo zlejesz znad tego. Teraz przy burzliwej i tak pewnie latają one po całym fermentorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Dokładnie, zostaw tak jak jest. To pierwsze piwo, wybaczy wiele błędów a i tak będzie dobre, bo samodzielnie zrobione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi