hoody69 Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Witam szanownych kolegów. Wczoraj uwarzyłem swoje pierwsze piwko. Pale Ale z zestawu surowców z BA. Niby wszystko poszło gładko- temperatury, próba jodowa, nawet filtracja i wysładzanie filtratorem z BA przebiegła sprawnie. Były problemy z doprowadzeniem brzeczki do wrzenia, ale dalem radę. Otrzymałem 19,5 l brzeczki 12o Blg.... Książkowo, tylko dałem plamę na koniec moich poczynań. Nie przefiltrowałem brzeczki przed zlaniem do fermentora, tylko przelałem całość razem z chmielinami. Drożdze już ruszyły. Będzie coś z tego? Ratować jakoś? Proszę o radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 pewnie osad leży na dnie,więc możesz w trakcie fermentacji przelać do innego wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoody69 Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 A co z drożdżami? Czy nie zostaną w osadzie? Któryś z forumowiczów pisał, że po chmieleniu zlewa wszystko do fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Nic się nie stanie, ja też tak robiłem, czasami po prostu z lenistwa zaraz po gotowaniu przelewam do fermentatorów i nic się nie dzieje, nie wyczułem jakiś drastycznych wad w piwie. Jak się skończy burzliwa to przelej na cichą i po sprawie. Nie jest to "książkowe" postępowanie, ale też nie jest to błąd dyskwalifikujący to piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 A co z drożdżami? Czy nie zostaną w osadzie? Któryś z forumowiczów pisał, że po chmieleniu zlewa wszystko do fermentora drożdże są zwieszone w brzeczce w początkowej fazie wiec ich nie stracisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 A czy chmiele były w postaci granulatu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoody69 Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Tak, chmieliłem granulatem. Tak sobie myślę, że nie będę teraz grzebał w fermentorze. I tak będę dekantował przy zlewaniu na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 I dobrze myślisz, tragedii nie będzie więc po co w tym piwie niepotrzebnie mieszać. Przy zlewaniu na cichą cały bajzel z chmieli zmiesza się z gęstwą i łatwo zlejesz znad tego. Teraz przy burzliwej i tak pewnie latają one po całym fermentorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Dokładnie, zostaw tak jak jest. To pierwsze piwo, wybaczy wiele błędów a i tak będzie dobre, bo samodzielnie zrobione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się