reizer Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Witam! Od dłuższego czasu przygotowuję się na zrobienie pierwszej warki. Sprzęt i surowce skompletowane, czekam tylko aż temperatura trochę pójdzie w górę i zabieram się za pierwszego brew-kita (Irish Stout od Coopers'a). W międzyczasie gromadzę wiedzę na temat zacierania. Jako że posiadam w gospodarstwie sporo wszelakiego zboża zastanawiałem się czy może go nie zesłodować, ale jak przeczytałem relację z tego procesu na forum to mi się odechciało (przynajmniej na razie). I tutaj pytanie: czy próbował ktoś robić piwo na zwykłej śrucie zbożowej oraz na enzymach scukrzających? Zastanawiacie się pewnie po co kombinuję skoro w sklepach są gotowe słody, po prostu wszystko mam na miejscu (nawet chmiel) i nie chce mi się czekać aż paczka dojdzie, poza tym chciałbym nabrać odrobinę wprawy w zacieraniu. Mam jeszcze pytanie dotyczące drożdży: chciałbym wykorzystać te z brew-kita tylko nie wiem jak je podzielić czy saszetkę na pół i zrobić 2 startery(do brew-kita i do zacieranego) czy zbierać gęstwę po brew-kicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 możesz robić pół na pół(słód i ziarno),możesz jak bnp http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=93347 z enzymami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reizer Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 (edytowane) Chodzi mi raczej o 100% ziarna + enzymy, ale dzięki za link przyda się . Edytowane 8 Lutego 2012 przez reizer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 spróbuj,przetrzesz szlak . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 możesz robić pół na pół(słód i ziarno),możesz jak bnp http://www.browar.bi...ead.php?t=93347 z enzymami. Pół na pół to właściwie nie trzeba enzymów dodawać, wystarczą te ze słodu. Wita robi się w podobnej proporcji. Smak "piwa" bez słodu na pewno będzie się znacznie róźnił, od normalnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Można, tylko nie oczekuj jakichś cudownych wyników. Jeśli dało by radę uzyskać dobre piwo z ziarna niesłodowanego, to browary by już tak robiły od dawna. W końcu słód jest droższy od jęczmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Kiedyś czytałem, jak jakiś gosciu chyba z KP wypowiedział się, że gdyby nie tradycja, to pewnie dziś piwo robilibyśmy właśnie z ziarna i enzymów. Pewnie kosztowałoby 50 groszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reizer Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 W takim razie będę eksperymentował i oczywiście zdam relację na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 ja mam butelkę piwa z proso sorgo i kaszy gryczanej na enzymach. Na słodach z enzymami jest bez porównania lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Kiedyś czytałem, jak jakiś gosciu chyba z KP wypowiedział się, że gdyby nie tradycja, to pewnie dziś piwo robilibyśmy właśnie z ziarna i enzymów. Pewnie kosztowałoby 50 groszy... Tylko, że nie ma wszystkich sztucznych enzymów. No są, ale cholernie drogie, więc się nie opłaca, więc tak jakby nie było. Ze trzy lata temu na spotkaniach browarników mówili, że opracowali takie enzymy. Nikt jeszcze tego nie stosuje. Może jak stanieją to kiedys się doczekamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 oczyszczanie enzymów jest drogie. Ale jakby zrobić np bakterie które by je wydzielały na zewnątrz i robić nimi fermentację w miazdze - kto wie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 (edytowane) Tym tropem to można i z trocin alkohol uzyskać, tylko pytanie przy jakich nakładach pieniędzy i po co? Słodowanie wcale nie jest takie trudne Wszystko zależy od tego jakim czasem Kolega dysponuje (na słód nie trzeba patrzeć się cały czas, ale systematycznie trzeba przewietrzyć podczas kiełkowania) i czy posiada suszarkę do żywności (lub każde inne urządzenie z nawiewem ciepłego powietrza do 50-60°C). Edytowane 9 Lutego 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Tym tropem to można i z trocin alkohol uzyskać (...) Alkoholu uzyskanego z trocin to akurat na twoim miejscu bym nie pił. Chyba, że gustujesz w chodzeniu z białą laską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Nie mówiłem o metanolu, który tradycyjną metodą jest pozyskiwany właśnie z drewna, ale o cięciu celulozy do przyjaźniejszych związków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Jak masz enzymy i ochotę to spróbuj. Możesz zrobić też stouta i porównać z tym z kita. W sumie to ten styl się bardzo nadaje do takich eksperymentów. Powstał przecież z ograniczonego dostępu do słodów:) Część ziarna w piekarniku wypieczesz by zrobić jęczmień palony. Było chyba o tym na forum. Mam jeszcze pytanie dotyczące drożdży: chciałbym wykorzystać te z brew-kita tylko nie wiem jak je podzielić czy saszetkę na pół i zrobić 2 startery(do brew-kita i do zacieranego) czy zbierać gęstwę po brew-kicie? Najprościej będzie użyć gęstwy po pierwszym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 (edytowane) Nie mówiłem o metanolu, który tradycyjną metodą jest pozyskiwany właśnie z drewna, ale o cięciu celulozy do przyjaźniejszych związków Kwasem siarkowym rozbija się celulozę do cukrów prostych, neutralizuje wapnem, przez co strąca się gips i gotowe W teorii, bo w praktyce to chyba trzeba robić w wysokich temperaturach i pod ciśnieniem (żeby przekroczyć 100°C) PS suszarka nie do 50-60°C tylko 40, bo powyżej zacznie się przerwa białkowa i zacieranie w ziarnie Edytowane 9 Lutego 2012 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 trzymajcie się proszę tamatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 PS suszarka nie do 50-60°C tylko 40, bo powyżej zacznie się przerwa białkowa i zacieranie w ziarnie Racja! A jeszcze lepiej jak jest regulowana temperatura, bo można zacząć w niskiej, a dosuszać w wyższej (zależnie od słodu). A co do enzymów to podejrzewam, że piwo wyjdzie bardzo wodniste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reizer Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Jak masz enzymy i ochotę to spróbuj. Możesz zrobić też stouta i porównać z tym z kita. W sumie to ten styl się bardzo nadaje do takich eksperymentów. Powstał przecież z ograniczonego dostępu do słodów:) Część ziarna w piekarniku wypieczesz by zrobić jęczmień palony. Było chyba o tym na forum. Hmm... Chyba tak właśnie zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się