rabbek Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 tml pewnie mieszkasz w bloku gdzie zimno woda jest cieplejsza niż np w domku. Ja chłodzę teraz do 30 a później z balkonu przynoszę fermentor z lodowatą woda i robie obieg zamknięty przez pompkę akwariową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Może spróbuj zmienić kierunek przepływu wody w chłodnicy. Mogę spróbować następnym razem, jednak kierunek od góry w dół ma sens: na górze zbiera się cieplejsza brzeczka, im niżej tym chłodniejsza. Chłodnica za to wypełniana jest zimną wodą od góry (gdzie jest cieplejsza brzeczka, a więc i większy kontrast termiczny). tml pewnie mieszkasz w bloku gdzie zimno woda jest cieplejsza niż np w domku. Ja chłodzę teraz do 30 a później z balkonu przynoszę fermentor z lodowatą woda i robie obieg zamknięty przez pompkę akwariową. Tak, mieszkam w bloku, woda ma 16 st. Z tym obiegiem to dobry patent, nawet można do takiego fermentora powrzucać zamrożone butelki z wodą. Pomka akwariowa na serio jest w stanie pompować Ci wodę przez cały taki układ? To musi być mocna pompka :-) Edytowane 7 Grudnia 2015 przez tml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 moja pompka ma wydajność 1000 L/h i chyba na metr podnosi wodę w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WAŚKO Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 hej szukam dobrej chłodnicy macie coś do polecenia baczek1991 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 jaki gar masz i jaka konkretnie Cię interesuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek1991 Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 hej szukam dobrej chłodnicy macie coś do poleceniaTestowałem chłodnice z 10 m miedzi fi8 - 25 l chłodzę w 40 minut, cały czas niewielki przepływ i cały czas mieszam.Najlepszym rozwiązaniem jest chłodnica z karbowanej nierdzewki fi12 - fi16, długość zależnie od gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi