pendzacy_jelen Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Mam banalne lecz istotne pytanie Czy temperaturę którą podajemy to jest temperatura brzeczki czy otoczenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Termometr naklejony na fermentor wskazuje temperaturę fermentacji? Plastik fermentora w jakimś stopniu nie przekłamuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Wydaje mi się, że te poziome termometry naklejane Brewfermu mniej przekłamują niż te pionowe Alla. Ale jak wniesiesz zimne piwo do mieszkania, to oba pokażą wyższą, niż piwo ma naprawdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Brzeczki. Człowiek uczy sie całe życie pendzacy_jelen 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Człowiek uczy sie całe życie Widzisz? Ponad 200 warek zrobiłeś źle. pendzacy_jelen 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Człowiek uczy sie całe życie A umiera głupi Póki co mam 21oC w brzeczce, otoczenie jest w okolicach 16o. Powinno być mniej bo teoretycznie miała być dolna fermentacja, ale jak na pierwszy raz to i tak zapowiada się całkiem smakowo. Na razie jest jeszcze za zimno żeby wystawić balon na dwór. Chociaż drożdże gorzelnicze to potrafią tak rozgrzać nastaw że fermentuje zkopany w śniegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 (edytowane) Póki co mam 21oC w brzeczce, otoczenie jest w okolicach 16o. Powinno być mniej bo teoretycznie miała być dolna fermentacja No tu już pewnie musztarda po obiedzie, ale na przyszłość mając takie warunki lepiej robić górną fermentację, albo owinąć w jakieś koce i na balkon. Edytowane 21 Lutego 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Jest w kocach na balkonie, bałem się że w nocy wpadnie za bardzo ale gdzie tam drożdżaki zasuwają rano było 19,8. Odkryłem część koca i poczekam aż spadnie trochę więcej. Jaki będzie efekt zbyt ciepłej dolnej fermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Jest w kocach na balkonie, bałem się że w nocy wpadnie za bardzo ale gdzie tam drożdżaki zasuwają rano było 19,8. Odkryłem część koca i poczekam aż spadnie trochę więcej. Jaki będzie efekt zbyt ciepłej dolnej fermentacji ? efektem będzie górna fermentacja, tak w przybliżeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 W tej chwili udało mi się zjechać z temperaturą do 17st. więc pewnie dojdę do tych 13 jak w instrukcji ale będę miał zabawę przenoszeniem baniaka żeby ją utrzymać czy to nie zaszkodzi zawsze trochę się pokołysa (balon jest w koszu). Jeszcz pytanie w jakiej temperaturze przeprowadzać cichą fermentację ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Zasadniczo to najważniejsza jest temperatura właściwej fermentacji burzliwej - czyli raptem kilka pierwszych dni. U ciebie w tym czasie była temperatura górnej fermentacji, więc możesz się spodziewać, że piwo będzie bliższe ale niż lagera. Nie znaczy to, że będzie niesmaczne. Cicha fermentacja aromatu piwa już nie poprawi, więc nie ma dużego znaczenia w jakiej temperaturze ją zrobisz. Jeśli będzie ona bliższa temperaturom lagerowym, to piwo powinno wyjść bardziej klarowne, ale jeśli piszesz o kołysaniu balonem, to nie byłbym taki pewien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Dzięki. W zasadzie to mogę zostawić na cichą na balkonie tylko to będzie ok 5oC nie wiem czy to nie będzie za mało. Jeżeli cicha ma za zadanie głównie klarować piwo to chyba nie powinno być problemu. Brzeczka ma teraz 14.8 st. po całym dniu na zew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Cicha ma też na celu dofermentowanie, jeśli piwo nie odfermentowało dostatecznie na burzliwej. 5C to trochę za mało, chyba, że masz pewność, że piwo odfermentowało do końca na burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się