zbylon Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Witam Sytuacja wygląda tak, że dzisiaj warzę, a jutro kumpel namawia mnie na zrobienie drugiej warki - nie planowałem tego, ale w sumie czemu nie Niestety mam tylko jedną saszetkę drożdży Danstar Windsor. Pytanie brzmi, czy da radę w jakiś magiczny sposób je na jutro jakoś rozmnożyć ?? Ewentualnie czy jest tu ktoś z Trójmiasta, kto chętnie odsprzedałby mi jedną saszetkę, wszystko jedno jakich drożdży do górniaków - będę improwizował Mam jeszcze na składzie drożdże Brewferm Lager, ale nie mam warunków w tej chwili na lagera. Mógłbym się zamienić, o czym zresztą pisałem w innym poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Saszetkę podziel na pół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 przeszczep piane z dzisiejszego do jutrzejszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 http://www.piwo.org/membermap/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Przyznam, że nie skumałem Może trochę dokłądniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Przyznam, że nie skumałem Może trochę dokłądniej? Mój czy dziedzica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Obydwa. Anteks gdybyś mógł rozwinąć temat to byłbym wdzięczny. Czy połowa saszetki starczy mi, aby ruszyły dwie fermentacje ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Saszetkę podziel na pół, uwodnij i wlej do każdej warki. Warka jak rozumiem ok 20L? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Obydwa. Anteks gdybyś mógł rozwinąć temat to byłbym wdzięczny. Czy połowa saszetki starczy mi, aby ruszyły dwie fermentacje ?? http://www.wiki.piwo.org/Foreign_Extra_Stout_%28Stout_Opalenicki_II%29,_Andrzej_Smyk_%28anteks%29 Była połowa saszetki z 2008r, piwo 15blg. odlej z dzisiejszej warki trochę brzeczki i zaszczep drożdżami na jutrzejszą warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Czyli tak: 1. Dzielę paczuszkę na dwie. 2. Dodaje pierwszą część do piwa po uwodnieniu. 3. Do drugiej części wlewam trochę brzeczki i zostawiam na półce. 4. Jutro dodaję cukier, czekam aż "urośnie" i wlewam do brzeczki. Czegoś nie pomyliłem ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 A ten cukier to w jakim celu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Strasznie kombinujesz Z drugą połówką zrób to samo co z pierwszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 A jeszcze lepiej jak drugą połowę zaczniesz namnażać w brzeczce z pierwszego warzenia - w jakimś słoiku np. Przez 24h przy lekkim mieszaniu co jakiś czas drożdże będą miały bardzo dobre warunki do startu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 A ile tej brzeczki pobrać ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Ja na mieszadle nastawiam zazwyczaj (3 razy namnażałem dopiero ) 0,8-1,2 litra i do tego 1/3 paczuszki, bo taki mam dzbanek szklany (1,5l) Zależy jakie masz naczynie pod ręką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 2 litry starczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Okej dzięki wszystkim. Fermentacja już ruszyła. Zobaczymy jak będzie jutro rano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się