pejot Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Hej. Zacieram właśnie Grodziskie, zestaw z BA, gdzie na temat fermentacji podana jest jedynie ogólnikowa wzmianka Fermentować ok. 5 dni w temp. 18-22. Trochę mnie to zastanowiło, bo nastawiałem się na klasyczne 7 dni burzliwej i 7 cichej, czyżby tu była jakaś odmiana? Mam też pytanie co do tej gorącej wody, którą trzeba dolewać w kolejnych przerwach. Do jakiej temp. najlepiej ją podgrzewać? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Odnośnie wody http://www.piwo.org/files/ A fermentuje się aż drożdże nie zjedzą cukru. Może to być 2 dni lub 10 zależy od drożdzy i temperatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 (edytowane) powolii dolewaj wrzątek, cały czas mieszając aby podnieć temperature do następnej przerwy, albo zamiast dolewania możesz podgrzewać do zadanej temperatury kol anteks mnie ubiegł Edytowane 25 Lutego 2012 przez slawek1k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejot Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Fajnie, dzięki, ale nie dokońca wiem jak z tą fermentacją - robić tylko burzliwą? Potem od razu w butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżony Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Fajnie, dzięki, ale nie dokońca wiem jak z tą fermentacją - robić tylko burzliwą? Potem od razu w butelki? Najlepiej będzie, jak potrzymasz piwo na 'burzliwej' tak długo, dopóki ekstrakt przestanie spadać, potem dodasz żelatyny, odstawisz w trochę zimniejsze miejsce i po dobie, dwóch rozlejesz do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Grodziskie jest klarowne, cicha obowiązkowa+klarowanie karukiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżony Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Grodziskie jest klarowne, cicha obowiązkowa+klarowanie karukiem No tak, Grodziskie wypadałoby klarować karukiem, tylko w naszym kraju w czystej formie jest chyba nieosiągalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejot Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Dzięki chłopaki, to wszystko już jasne. Wasze zdrowie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 No tak, Grodziskie wypadałoby klarować karukiem, tylko w naszym kraju w czystej formie jest chyba nieosiągalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 a czy to robi dużą różnicę czy żelatyna jest rybna czy wołowa/wieprzowa?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 No tak, Grodziskie wypadałoby klarować karukiem, tylko w naszym kraju w czystej formie jest chyba nieosiągalny osiągalny, kosztuje 228,00/100g,można go kupić tu http://www.kremerpolska.com/katalog/naturalne_kleje.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się