Skocz do zawartości

Fermentacja Grodziskiego


pejot

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

 

Zacieram właśnie Grodziskie, zestaw z BA, gdzie na temat fermentacji podana jest jedynie ogólnikowa wzmianka Fermentować ok. 5 dni w temp. 18-22.

 

Trochę mnie to zastanowiło, bo nastawiałem się na klasyczne 7 dni burzliwej i 7 cichej, czyżby tu była jakaś odmiana?

 

Mam też pytanie co do tej gorącej wody, którą trzeba dolewać w kolejnych przerwach. Do jakiej temp. najlepiej ją podgrzewać?

 

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

powolii dolewaj wrzątek, cały czas mieszając aby podnieć temperature do następnej przerwy, albo zamiast dolewania możesz podgrzewać do zadanej temperatury

 

kol anteks mnie ubiegł

Edytowane przez slawek1k
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajnie, dzięki, ale nie dokońca wiem jak z tą fermentacją - robić tylko burzliwą? Potem od razu w butelki?

 

Najlepiej będzie, jak potrzymasz piwo na 'burzliwej' tak długo, dopóki ekstrakt przestanie spadać, potem dodasz żelatyny, odstawisz w trochę zimniejsze miejsce i po dobie, dwóch rozlejesz do butelek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.