pepek84 Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Albo lekko odchylić pokrywę - koszt 0 złotych elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Ale nie sądzę, aby w domowym piwie mieć odczyt -1 blg. W teorii przy całkowitym odfermentowaniu jest to możliwe. Można zrobić doświadczenie - zrób roztwór wódki z wodą np. 10% i zmierz areometrem - odczyt powinien być poniżej 0, a cukru jest przecież dokładnie 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 W wątku przewinęła się sprawa zasysania powietrza przez rurkę np. przy przenoszeniu. Polecam rurkę Duplex, 17zł ale chyba warto. Oczywiście najlepiej unikać przenoszenia. A ja polecam blow off tube. Ja mam z igielitu 12mm, całkowicie wystarczy. Do tego można zrobić wylot przy górnej krawędzi zamiast w pokrywie i piętrować wiaderka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil80 Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 A ja polecam blow off tube. Ja mam z igielitu 12mm, całkowicie wystarczy. Do tego można zrobić wylot przy górnej krawędzi zamiast w pokrywie i piętrować wiaderka. Ostatnio chodzi mi to rozwiązanie po głowie. Czy rurka igielitowa wchodzi bezpośrednio w otwór w fermentorze czy są dostępne jakieś gumowe uszczelki o takiej średnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Możesz zastosować dokładnie taką samą jak w pokrywie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 (edytowane) Ostatnio chodzi mi to rozwiązanie po głowie. Czy rurka igielitowa wchodzi bezpośrednio w otwór w fermentorze czy są dostępne jakieś gumowe uszczelki o takiej średnicy? 12mm rurka wchodzi idealnie w otwór jaki standardowo robi we wiadrze BA (uszczelkę wyjąłem - jest niepotrzebna). Wiercąc samemu wystarczy zrobić o 1-2mm mniejszy niż średnica zewnętrzna igielitu. Edytowane 10 Marca 2013 przez Pietruś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi