Pastaga Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Mam zagwozdkę, 23.02 uwarzyłem IRA z zestawu HB. Już w po otworzeniu zestawu słód pilzneński wydawał mi się inny niż dotychczas ale wtedy pomyślałem, że jest on po prostu drobniej ześrutowany i zabrałem się za warzenie. Po wsypaniu słodu do podgrzanej wody porobiły się sporej wielkości "kluchy", które następnie mozolnie rozcierałem łychą. Zdarzyło mi się to pierwszy raz i również pomyślałem, że to przez drobniejsze ześrutowanie słodu. Warzenie w dalszej części przebiegło normalnie (jak zawsze robiłem próbę skrobiową tak teraz niestety pierwszy raz nie zrobiłem). Następna "niecodzienność" miała miejsce przy wysładzaniu - szło nadzwyczaj opornie w porównaniu do poprzednich warek ale jakoś się z tym uporałem i całość po chmieleniu zadałem gęstwą Mauribrew Ale 514. Dzisiaj po 9 dniach fermentacji burzliwej w piwnicy w temp. ok. 16-17* chciałem przelać na cichą mierząc przy okazji Blg. Na dzień dzisiejszy odfermentowało dość słabo bo do ok.6 z początkowych 13Blg. Próbkę po pomiarze wypiłem i tu nastąpiło największe zdziwienie... smakuje jak piwo pszeniczne i to całkiem dobre! Czy powyższe może oznaczać, że zatarłem piwo z 4kg pszenicznego zamiast pilzneńskiego (zakładając pomyłkę słodu w zestawie)? Nigdy wcześniej nie miałem doczynienia ze słodem pszenicznym oprócz Koelscha również z zestawu HB więc mogłem nie poznać, natomiast smak i zapach piwa pszenicznego znam dobrze i takie ewidentnie mi wyszło. Jak myślicie, odfermentuje głębiej to piwo (nie wiem czy dobrze się zatarło bo próby nie zrobiłem)? Ciekawe w jaki styl się wplasowałem ? Poniżej link do sposobu zacierania i zasypu: http://www.piwo.org/...post__p__138329 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Piwo pszeniczne nie smakuje jak pszeniczne dlatego, że jest tam słód pszeniczny tylko z racji użytych drożdży. Któreś drożdże belgijskie dały mi też posmaki piwa pszenicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 No tak ale dzisiaj butelkowałem warkę (Pale Ale), z której zebrana była ta gęstwa i tam posmaków pszenicznych brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Co zrobić, trudno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Nie no nie martwi mnie to, smak zapowiada się ciekawy. Mam nadzieję, że odfermentuje głębiej - fermentor zakołysałem i przeniosłem do mieszkania do temp. ok 20*. Zżera mnie tylko ciekawość jaki to był słód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Piwo pszeniczne nie smakuje jak pszeniczne dlatego, że jest tam słód pszeniczny tylko z racji użytych drożdży. Któreś drożdże belgijskie dały mi też posmaki piwa pszenicznego. Dzisiaj po raz pierwszy degustowałem mojego Belgian Pale Ale na Safbrew s-33 - goździk jak w pszenicy. Jestem w szoku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Słod pszeniczny latwo poznac. Nwet jak jest zesrutowany nie m a w nim luski, no chyba ze jestt z dodatkiem innego posiadajacego luske Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Od ostatniego pomiaru minęły 3 dni (ogólnie 12 dni już na burzliwej), a Blg mimo przeniesienia fermentora do temp. ok. 20°C i lekkiego zamieszania nie spada i dalej jest wynosi 6. Co radzicie dalej robić - przenieść na cichą, trzymać na przedłużonej burzliwej i potem butelkować? FFT nie robiłem niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 cicha 2 tygodnie,jak nie zejdzie niżej to jakieś minimalne ilości cukru (czy czego tam dajesz) i butelki. ostatnio robiłem 10-tke ,zeszła na burzliwej do 5 blg (german ale) po 7 dniach ,przelałem na cichą,zostawię dla pewności właśnie 2 tygodnie, jestem zadowolony z takiego płytkiego odfermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 FFT nie robiłem niestety. No to zrób i się okaże co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 (edytowane) No i po przeszło 20 dniach zeszło z 13 do 5BLG. Na cicha nie przelewałem, zostawiłem do końca w pierwszym fermentorze. W smaku nadal wyczuwalna pszenica ale już słabiej, ogólnie smak w porządku. Próbuję właśnie warkę nr 7 (Pale Ale), z której była gęstwa Mauribrew Ale i też są pszeniczne posmaki/zapachy. Ogólne wrażenie ok chociaż nie sadzę żeby te dwie warki zostały moimi ulubionymi tzn. poprzednie były bardziej udane...chyba, że czas to zweryfikuje Tak się zastanawiam czy niska temp. na burzliwej (ok.16-17*) mogła spowodować te nieoczekiwane posmaki? Może te drożdże tak mają?! Edytowane 15 Marca 2012 przez Pastaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Otworzyłem dzisiaj butelkę (8 dni od rozlania) w celu ocenienia nagazowania i...spore zdziwienie. Piwo idealnie klarowne, piękny kolor, nagazowanie ok., piana już lekka się tworzy przy nalewaniu, w smaku ZERO pszenicy. Ogólnie jak na tak młode piwo to... chętnie bym otworzył kolejną butelkę. Natomiast poprzednia warka, z której była gęstwa nadal mętna i dość mocno pszeniczna, mimo tego smaczna. Ciekawe te drożdże, bo to chyba głównie one tu tak mieszają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Nic nie chciałam odzywać się odzywać w temacie, bo generalnie ciężko pomylić pilzneński z pszenicznym... Cieszę się, że piwo wyszło dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Nic nie chciałam odzywać się odzywać w temacie, bo generalnie ciężko pomylić pilzneński z pszenicznym... Cieszę się, że piwo wyszło dobre Trzeba było się odezwać i od razu naprostować , uczę się i w żadnym momencie ewentualne pretensje nawet mi do głowy nie przyszły (jeśli tak to odebrałaś to przepraszam) - w przypadku tej warki wszystko przebiegało odmiennie i zaciekawiło mnie dlaczego więc opisałem sytuację licząc na naprowadzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Nie odebrałam tego jako pretensji Głupio po prostu pisać "nie to nie my, my się nie pomyliliśmy", więc w takich sytuacjach wolę czekać aż się sytuacja wyklaruje Wszystko w porządku, cieszę się że piwo Ci smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się