Skocz do zawartości

Na drugim piętrze


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, rozpoczynam zapiski od ósmej warki. Pierwsze 3 warki z puszki dawno temu, potem zacierane. Podaję godziny, ponieważ w trakcie zacierania tworzę dziennik, i ustawiam sobie alarm na komputerze dla nadchodzących czynności. Wszystko potem kopiuję tutaj :-). żeby się wnuki uczyły ;).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 8 a'la Grodziskie z zestawu BA.

Warzono 03-03-2012 na drugim piętrze :-)

 

- słód wędzony Weyermann 1,5 kg

- słód pszeniczny jasny Weyermann 1,0 kg

14:24 - wrzuciłem słody do 5 litrów wody w temp. 39 st - 37 stopni przez 30 minut

- czy tutaj nie za mało wody? Straszne gęste się zrobiło i nie cały słód jest zanurzony. Często mieszam, ale nie wiem czy to dobrze dla warki?

na oddzielnej kuchence grzeję 7 litrów wody

14:54 - dodaję 2 litry gorącej wody i od 15:00 - 50 stopni przez 20 min.

15:20 - dodaję 3 litry gorącej wody - podgrzewam do 70 stopni i od 15:24 przez 30 min

15:54 - dodaję 2 litry gorącej wody - 75 stopni przez 30 minut

grzeję w międzyczasie 13 litrów wody do wysładzania.

16:30 - przelanie do filtrowania

17:00 - wysładzanie w 3 fazach

- 1 - 6 litrów

- 2 - 4 litry

- 3 - 3 litry

18:00 - koniec wysładzania - dostałem 21 litrów, wstawiam do gotowania

18:20 - wrzenie

18:20 - dodanie chmielu lubelskiego (granulat) 30 gr

18:40 - dodanie chmielu lubelskiego (granulat) 20 gr

19:35 - wrzucam chłodnicę

19:50 - początek chłodzenia, w międzyczasie rehydratacja drożdży Safbrew S-33.

20:45 - dodanie drożdży - pobujanie kadzią i odniesienie na burzliwą w 20 stopniach ...

Wyszło 19,5 litra z 8,2 Blg:

 

W przepisie nie ma przewidzianej cichej, ale chyba zrobię... Tylko nie wiem na jak długo.. Poszukam na forum :-)

Dopisek 18-03-2012 - Zrobiłem cichą od 8 do 18 marca.

Edytowane przez Jurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znaczy się, co złego zrobiłem? Zabiłeś mi ćwieka, te podane Blg zmierzyłem refraktometrem, teraz zmierzyłem balingomierzem - ok8-9 Blg, więc nie bardzo wiem o co chodzi?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego "light" wg kolegi normalny to ile ma?

Sorki! :roll:

Przepraszam, że zamieszałem :(

Rzeczywiście grodzisz ma takie " parametry "

Przyzwyczaiłem się do warzenia piw mocniejszych, każdy mój wsyp to min. 6 kg słodu i brzeczka min. kilkanaście blg, a grodzisza jeszcze nie robiłem .

Jeszcze w tym miesiącu popełnię grodzisza 8 blg. ( całe życie trzeba się uczyć )

..Jurku .. jeszcze raz sorki.. :beer:

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 9, zapomniałem dodać - warzone 10-03-2012

 

Belgijskie Pale Ale 12 Blg

 

Słód pale ale Weyermann 2,5 kg,

słód monachijski typ I Weyermann 1,0 kg,

słód Abbey Malt Weyermann 0,3 kg,

słód Carabelge® Weyermann 0,2 kg,

chmiel goryczkowy Brewers Gold (DE) 30 g (granulat),

chmiel aromatyczny East Kent Golding (UK) 30 g (granulat),

drożdże Safbrew S-33 11,5 g

 

10:30 - początek warzenia, podgrzewam 15 litrów wody do 69 st.

10:45 - wrzucam słody, zacierają się w temp 67 stopni

11:24 - próba jodowa negatywna - pogrzewam do 76 st.

11:38 - przelane do filtracji.

12:15 - początek filtracji

13:05 - koniec filtracji - wstawiam do gotowania

13:27 - brzeczka wrze

13:32 - wrzucam chmiel goryczkowy Brewers Gold (DE) 30 g (granulat),

14:12 - wrzucam chmiel aromatyczny East Kent Golding (UK) 30 g (granulat),

14:32 - koniec gotowania - początek chłodzenia

15:30 - przelanie do kadzi i zadanie drożdży - wcześniej rehydratacja.

 

Wyszło 20 litrów 11,8 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 10 - 17-03-2012

 

Milk Stout Premium

 

4:55 wrzucam słody do wody o temp 55,

Pale Ale 3,5 kg

Aroma 0,4 kg

Pszeniczny jasny 0,2 kg

Cara Amber 0,2 kg

 

Zacieranie 15 minut w tem 53 st.

5:10 - podgrzewam do 62 st.

5:20 - temp. 62 st - 20 minut

5:40 podgrzewam do 72 st.

5:47 - jest 72 st- przerwa 20 minut (zapomniałem wrzucić słód czekoladowy 0,25 kg i palony jęczmień 0,35 kg, wrzuciłem o 6:00 - przedłużam przerwę do 6:20)

6:20 - próba jodowa negatywna - podgrzewam do 78 st.

6:28 - przelane do filtracji

7:00 - początek filtracji, wysładzanie ok 13 litrami,

8:00 - koniec filtracji, wyszło 21,5 litra

przerwa na śniadanie :-)

9:55 - początek gotowania

10:00 - chmiel Target 20g

10:30 - chmiel Challenger 10g

10:45 - chmiel Fuggles 10g i laktoza 0,5 kg (nie wiem czy nie za mało laktozy?)

11:00 - koniec gotowania - chłodzenie w garze

12:25 - przelanie do kadzi i zadanie drożdży po rehydratacji

otrzymałem 20 litrów i 13 Blg - trochę mało, miało być 14.

 

Dopisano 25-03 Po ośmiu dniach zeszło do 7 Blg

Edytowane przez Jurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 11 - 17-03-2011

Barleywine Premium z zestawu Piwodzieja

 

14:24 - wrzucam słody do 22 litrów wody o temp. 55, przerwa 15 minut w temp. 53 st

14:40 - podgrzewam 67 stopni

15:00 - 67 st - przerwa 2 godziny

niestety musiałem wyjechac na 3 godziny, zostawiłem gar owinięty kocem. Temperatura prawie nie spadła, była w okolicy 65 st.

17:50 podgrzałem do 72 stopni 0 przerwa 10 minut

18:00 - podgrzanie do 78 stopni

18:15 - filtrowanie - wysładzanie

Tu następuje przerwa, ponieważ wcześniej przybył szwagier, i skończyło się na tym ze filtracja trwała całą noc.

 

następny dzień (niedziela):

10:35 - początek gotowania

10:40 - chmiel Target 15g

11:25 - chmiel Challenger 15g

11:25 - wrzut chłodnicy

11:31 - chmiel Cascade 30g

11:37 - chmiel East Kent 30g

11:40 - koniec gotowania, chłodzenie

drożdże t-58 - rehydratacja

 

wyszło 19 litrów 24 Blg - znowu za mało (miało byc 26 Blg)

 

Dopisano 25-03.

Po 8 dniach zeszło do 7 Blg. Jak jutro sie nie zmieni to przelewam na cichą.

Edytowane przez Jurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.