Jurek Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Witam, rozpoczynam zapiski od ósmej warki. Pierwsze 3 warki z puszki dawno temu, potem zacierane. Podaję godziny, ponieważ w trakcie zacierania tworzę dziennik, i ustawiam sobie alarm na komputerze dla nadchodzących czynności. Wszystko potem kopiuję tutaj :-). żeby się wnuki uczyły . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurek Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 (edytowane) Warka nr 8 a'la Grodziskie z zestawu BA. Warzono 03-03-2012 na drugim piętrze :-) - słód wędzony Weyermann 1,5 kg - słód pszeniczny jasny Weyermann 1,0 kg 14:24 - wrzuciłem słody do 5 litrów wody w temp. 39 st - 37 stopni przez 30 minut - czy tutaj nie za mało wody? Straszne gęste się zrobiło i nie cały słód jest zanurzony. Często mieszam, ale nie wiem czy to dobrze dla warki? na oddzielnej kuchence grzeję 7 litrów wody 14:54 - dodaję 2 litry gorącej wody i od 15:00 - 50 stopni przez 20 min. 15:20 - dodaję 3 litry gorącej wody - podgrzewam do 70 stopni i od 15:24 przez 30 min 15:54 - dodaję 2 litry gorącej wody - 75 stopni przez 30 minut grzeję w międzyczasie 13 litrów wody do wysładzania. 16:30 - przelanie do filtrowania 17:00 - wysładzanie w 3 fazach - 1 - 6 litrów - 2 - 4 litry - 3 - 3 litry 18:00 - koniec wysładzania - dostałem 21 litrów, wstawiam do gotowania 18:20 - wrzenie 18:20 - dodanie chmielu lubelskiego (granulat) 30 gr 18:40 - dodanie chmielu lubelskiego (granulat) 20 gr 19:35 - wrzucam chłodnicę 19:50 - początek chłodzenia, w międzyczasie rehydratacja drożdży Safbrew S-33. 20:45 - dodanie drożdży - pobujanie kadzią i odniesienie na burzliwą w 20 stopniach ... Wyszło 19,5 litra z 8,2 Blg: W przepisie nie ma przewidzianej cichej, ale chyba zrobię... Tylko nie wiem na jak długo.. Poszukam na forum :-) Dopisek 18-03-2012 - Zrobiłem cichą od 8 do 18 marca. Edytowane 18 Marca 2012 przez Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 łoj jeśli z 2,5 kg słodów uzyskałeś 19,5 litra brzeczki o 8,2 blg to gratulacje. co prawda wyjdzie "grodzisz light" , ale chyba pitny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurek Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Znaczy się, co złego zrobiłem? Zabiłeś mi ćwieka, te podane Blg zmierzyłem refraktometrem, teraz zmierzyłem balingomierzem - ok8-9 Blg, więc nie bardzo wiem o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Zestaw tak właśnie był liczony http://browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=3007338 więc raczej wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 łoj jeśli z 2,5 kg słodów uzyskałeś 19,5 litra brzeczki o 8,2 blg to gratulacje. co prawda wyjdzie "grodzisz light" , ale chyba pitny Dlaczego "light" wg kolegi normalny to ile ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Dlaczego "light" wg kolegi normalny to ile ma? Sorki! Przepraszam, że zamieszałem Rzeczywiście grodzisz ma takie " parametry " Przyzwyczaiłem się do warzenia piw mocniejszych, każdy mój wsyp to min. 6 kg słodu i brzeczka min. kilkanaście blg, a grodzisza jeszcze nie robiłem . Jeszcze w tym miesiącu popełnię grodzisza 8 blg. ( całe życie trzeba się uczyć ) ..Jurku .. jeszcze raz sorki.. pozdrawiam niezmiernie serdecznie Jurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurek Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Warka nr 9, zapomniałem dodać - warzone 10-03-2012 Belgijskie Pale Ale 12 Blg Słód pale ale Weyermann 2,5 kg, słód monachijski typ I Weyermann 1,0 kg, słód Abbey Malt Weyermann 0,3 kg, słód Carabelge® Weyermann 0,2 kg, chmiel goryczkowy Brewers Gold (DE) 30 g (granulat), chmiel aromatyczny East Kent Golding (UK) 30 g (granulat), drożdże Safbrew S-33 11,5 g 10:30 - początek warzenia, podgrzewam 15 litrów wody do 69 st. 10:45 - wrzucam słody, zacierają się w temp 67 stopni 11:24 - próba jodowa negatywna - pogrzewam do 76 st. 11:38 - przelane do filtracji. 12:15 - początek filtracji 13:05 - koniec filtracji - wstawiam do gotowania 13:27 - brzeczka wrze 13:32 - wrzucam chmiel goryczkowy Brewers Gold (DE) 30 g (granulat), 14:12 - wrzucam chmiel aromatyczny East Kent Golding (UK) 30 g (granulat), 14:32 - koniec gotowania - początek chłodzenia 15:30 - przelanie do kadzi i zadanie drożdży - wcześniej rehydratacja. Wyszło 20 litrów 11,8 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurek Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 (edytowane) Warka nr 10 - 17-03-2012 Milk Stout Premium 4:55 wrzucam słody do wody o temp 55, Pale Ale 3,5 kg Aroma 0,4 kg Pszeniczny jasny 0,2 kg Cara Amber 0,2 kg Zacieranie 15 minut w tem 53 st. 5:10 - podgrzewam do 62 st. 5:20 - temp. 62 st - 20 minut 5:40 podgrzewam do 72 st. 5:47 - jest 72 st- przerwa 20 minut (zapomniałem wrzucić słód czekoladowy 0,25 kg i palony jęczmień 0,35 kg, wrzuciłem o 6:00 - przedłużam przerwę do 6:20) 6:20 - próba jodowa negatywna - podgrzewam do 78 st. 6:28 - przelane do filtracji 7:00 - początek filtracji, wysładzanie ok 13 litrami, 8:00 - koniec filtracji, wyszło 21,5 litra przerwa na śniadanie :-) 9:55 - początek gotowania 10:00 - chmiel Target 20g 10:30 - chmiel Challenger 10g 10:45 - chmiel Fuggles 10g i laktoza 0,5 kg (nie wiem czy nie za mało laktozy?) 11:00 - koniec gotowania - chłodzenie w garze 12:25 - przelanie do kadzi i zadanie drożdży po rehydratacji otrzymałem 20 litrów i 13 Blg - trochę mało, miało być 14. Dopisano 25-03 Po ośmiu dniach zeszło do 7 Blg Edytowane 25 Marca 2012 przez Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurek Opublikowano 18 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 (edytowane) Warka nr 11 - 17-03-2011 Barleywine Premium z zestawu Piwodzieja 14:24 - wrzucam słody do 22 litrów wody o temp. 55, przerwa 15 minut w temp. 53 st 14:40 - podgrzewam 67 stopni 15:00 - 67 st - przerwa 2 godziny niestety musiałem wyjechac na 3 godziny, zostawiłem gar owinięty kocem. Temperatura prawie nie spadła, była w okolicy 65 st. 17:50 podgrzałem do 72 stopni 0 przerwa 10 minut 18:00 - podgrzanie do 78 stopni 18:15 - filtrowanie - wysładzanie Tu następuje przerwa, ponieważ wcześniej przybył szwagier, i skończyło się na tym ze filtracja trwała całą noc. następny dzień (niedziela): 10:35 - początek gotowania 10:40 - chmiel Target 15g 11:25 - chmiel Challenger 15g 11:25 - wrzut chłodnicy 11:31 - chmiel Cascade 30g 11:37 - chmiel East Kent 30g 11:40 - koniec gotowania, chłodzenie drożdże t-58 - rehydratacja wyszło 19 litrów 24 Blg - znowu za mało (miało byc 26 Blg) Dopisano 25-03. Po 8 dniach zeszło do 7 Blg. Jak jutro sie nie zmieni to przelewam na cichą. Edytowane 25 Marca 2012 przez Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się