WiHuRa Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 A masz jeszcze jakiś wybór poza wylaniem brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 można spasteryzować na starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 (edytowane) Nikt nie wspomniał o tzw. killer yeast czyli "Drożdże Saccharomyces cerevisiae mogą wytwarzać toksyny zabijające komórki tego samego gatunku należące do innego szczepu.". Raczej to niepożądane.Ewentualnie można fermentować na dwa pojemniki różnymi szczepami potem to przed rozlewem wymieszać dla uzyskania niepowtarzalnego smaku edit: Zagłębiłem sie w temat i już nie jestem pewien czy to zjawisko może wystąpić pomiędzy poszczególnymi 'odmianami' drożdży górnej fermentacji czy tylko w przypadku połączenia ich ze szczepami drożdży piekarniczych, gorzelniczych czy winiarskich. Może ktoś ma na ten temat szerszą wiedzę i rozwieje moje wątpliwości? Edytowane 15 Lutego 2013 przez Szuwar71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Ale to chyba marginalne, bo na rynku jest sporo "blendów" drożdżowych. Minus jest taki, że ciężko z nich wykorzystywać gęstwę, bo nie wiadomo, których drożdży jest więcej - więc ostateczny efekt może być inny od zakładanego. Ja ostatnio sam robiłem blenda - fermentowałem weizenbocka na 3068 i german ale. Za tydzień z okładem pierwsza degustacja, zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Nikt nie wspomniał o tzw. killer yeast czyli "Drożdże Saccharomyces cerevisiae mogą wytwarzać toksyny zabijające komórki tego samego gatunku należące do innego szczepu." Dokładniej o fenotypie killerowym u drożdży można przeczytać w załączonym opracowaniu. Dana para drożdży może produkować ten sam rodzaj toksyn, a co za tym idzie być na nie odporna.Występowanie i znaczenie elementów infekcyjnych w komórkach drożdży wykorzystywanych w procesach fermentacyjnych.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się