Lukas. Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Na 16l użyłem 130g cukru. Zrobiłem syrop cukrowy i wlałem go do gara, do którego następnie przelałem piwo. Całość wymieszałem i rozlałem do butelek. Tak samo zrobiłem z cydrem z tą różnicą, że na 6l dałem 100g cukru. Dzisiaj (to jest po ok. 3 tygodniach) otworzyłem jedną butelkę i jakoś tak mało tego gazu. Boję się, że może sposób aplikacji cukru jest mało efektywny (może się źle wymieszał i został na dnie). W poprzednich piwkach dodawałem strzykawką do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cjhouse Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Ja ostatnio dalem do portera Ang...100gram na 20l,i po 3 miechach miałem przegazowane piwo,teraz daje tylko 85 gram na 20l i jest egeleancko,dla mnie te 130g na 16l to założę sie żeby były granaty,może temu ze w butelkach z patentem przetrzymuje no jak by nie było,nie przepuszczą nic,albo druga opcja,refermentacja w temp...pokojowej czyli tak u mnie jest 18-20stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas. Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 No dobrze, ale czy po miesiącu refermentacji w piwnicy (nie mam tam termometru, ale zakładam, że jast tam ok 10oC) może jeszcze nie być gazu? Mówię o cydrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Ja ostatnio dalem do portera Ang...100gram na 20l,i po 3 miechach miałem przegazowane piwo,teraz daje tylko 85 gram na 20l i jest egeleancko 15 gramów cukru nie może zrobić tak znaczącej róznicy, tamten porter był po prostu niedofermentowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 To czy dofermentuje przed rozlewem do końca wiele zależy od drożdży. Są szczepy które opadają i kończą pracę zanim przefermentują wszystkie cukry, inne nie mają takich skłonności. Z angielskich London ESB są z tych pierwszych, British Ale II z tych drugich. Dobrze sobie to sprawdzić przed rozlewem, bo na tych "szybkich" piwo raczej powinno powędrować do kega albo zostać szybko wypite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Ja polecam na koniec fermentacji podnieść temperaturę o 2-3 stopnie na 2-3 dni, wtedy każde drożdże dojedzą wszystko co jest do zjedzenia. Oczywiście na fermentacji burzliwej, bo cichej nie robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cjhouse Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 No kurcze powiem że u mnie burzliwa musi trwać minimum 2 tyg,przed rozlewem na cicha sprawdzam co 3 dni blg,jak nie widzę dużych zmian,to smyk na cichą,na kolejne 2,lub nawet 3 tyg,ale no w sumie tu koledzy wiedzą lepiej,wiec moje patenty nie maja tu nic do tego.Za 2 miechy zobaczę jak bedzie ze stoutem,IRą,i BROWN ALE,bo będą po 3 miesięcznym leżakowaniu.Powolutku do wszystkiego sie dojdzie prawda metodą prób i błędów,oczywiście myślę nie granatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cjhouse Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Aha jeśli chodzi o drożdże to wszystko na suchych.W sumie jak już tu jestem to mam do was pytanko,aktualnie fermentuje mi sie monachijskie na drożdżach s 23,no nie powiem 1wsza moja warka dolnej fermentacji,kurde po ponad 20godz,jakaś oznaka że zaczynają robotę,ale juz jest ok.Oczywiscie brzeczka napowietrzona jak zawsze przez kołysanie fermentorem no i pracownicy po rehydratacji zadane w 16 stopniach.Wrócę do pytania.Czy mogę zebrać gestwe z tych drożdży i zaszczepić tą warkę? Sk³ad zestawu Pilzner / Pils: - s³ód pilzneñski Weyermann® 4,0 kg, - s³ód karmelowy Carapils® 0,2 kg, - chmiel aromatyczny Lubelski (PL) granulat 100 g, - dro¿d¿e dolnej fermentacji Saflager W 34/70 11,5 g, Bo tu sa inne drożdże,no i czy w ogóle zbiera sie po dolniakach gęstwę?jeśli chodzi kiedy będą zużyte to mogę nawet i po 3 dnach zacierać od zebrania. DZIĘKUJĘ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Ja polecam na koniec fermentacji podnieść temperaturę o 2-3 stopnie na 2-3 dni, wtedy każde drożdże dojedzą wszystko co jest do zjedzenia. Oczywiście na fermentacji burzliwej, bo cichej nie robię. Na Scottish Ale i European Ale u mnie to nie zadziałało, dojadły w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas. Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 To czy dofermentuje przed rozlewem do końca wiele zależy od drożdży. Są szczepy które opadają i kończą pracę zanim przefermentują wszystkie cukry, inne nie mają takich skłonności. Z angielskich London ESB są z tych pierwszych, British Ale II z tych drugich. Dobrze sobie to sprawdzić przed rozlewem, bo na tych "szybkich" piwo raczej powinno powędrować do kega albo zostać szybko wypite. Nie wiem, czy dobrze rozumiem: jeśli moje drożdże opadną na dno, to po przelaniu piwa do butelek nie będzie ich tam (drożdży), czyli nie będzie refermentacji? Nie wiam jakich drożdży użyłem do cydru - jakieś przeterminowane, uniewrsalne drożdże w płynie do win białych z biowinu. Nic więcej o nich nie wiem. Do piwa użyłem safale S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Nie wiem, czy dobrze rozumiem: jeśli moje drożdże opadną na dno, to po przelaniu piwa do butelek nie będzie ich tam (drożdży), czyli nie będzie refermentacji? Cicha to nie mikrofiltracja, żebyś pozbył się wszystkich komórek drożdżowych z piwa - ciągle jest ich wystarczająco dużo, żeby przeprowadzić refermentację. Cukier, jaki im dasz, żeby nagazować piwo, to dla nich proste pożywienie - z pewnością się skuszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek (G) Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 7. Piwo robione w technice HG jest gorsze niż robione normalnie - ja nie widzę różnicy. To tylko kilka przykładów. Czy dobrze rozumiem? Twierdzisz, że nie ma różnicy pomiędzy piwem warzonym a przemysłowym? Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Chyba mylisz pojęcia, na piwa "przemysłowe" składa się nie tylko HG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Wracając do pytania zawartego w temacie tego wątku ... wszyscy zaawansowani piwowarzy pouczają mnie - 3g cukry bądż glukozy na 0,5 litra piwa i wystarczy.. nie kombinować.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Wracając do pytania zawartego w temacie tego wątku ... wszyscy zaawansowani piwowarzy pouczają mnie - 3g cukry bądż glukozy na 0,5 litra piwa i wystarczy.. nie kombinować.. Dobrze pouczają. Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Średnio tak wychodzi, jednak zaleca się korzystanie z programów specjalnie do tego celu stworzonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Ten jest bardzo dobry Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Zrobiłem jasną pszenicę z BA, na instrukcji jest napisane, żeby dodać do refermentacji 170g glukozy, wg tego kalkulatora http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?13748177#tag wyliczyłem sobie 240g cukru, dałem w końcu 220g. Warka 20l. Jestem ciekaw czy nie będzie przegazowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 To masz tak około 3,4 v/v. Proponuję szybko wypić i otwierać nad zlewem. Na 20 litrów to dałbym tak z 170 g cukru.To i tak dużo gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 W tym kalkulatorze jest dla weizenów od 3.6 do 4.4, dałem na 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Ten kalkulator ma przepis na granaty, jeśli chodzi o weizeny. Przy naszym wykorzystaniu butelek (rotacja, wielokrotne używanie, mikropęknięcia) ja staram się nie przekraczać 3 vol. co2. Raz się oszukałem przez ten kalkulator, piliśmy warkę w tempie ekspresowym (dwie butelki wybuchły w drobny mak, na szczęście w skrzynce i nikogo nie było w pobliżu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Osz kurde, to chyba popsułem dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Nie popsułeś - piwo będzie dobre, tylko mocno gazowane. Otwieranie w temperaturze pokojowej tylko jeśli chcesz coś świętować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Zaraz zanoszę je do piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Odświeżę temat o ilosci cukru do refermentacji.. Korzystając z receptur staram sie trzymać opisywanego reżimu postępowania.. (no moze nie ortodoksyjnie... ale pilnować założen ) W ksiązce "Znakomote piwa... receptury.. " znajduje sie przepis! na piwo pod nazwą "Lipa z Miodem" i wynik zacierania to 15l piwa... ale autor tegoż dodaje że do refermentacji potrzebne 200g (sic!) cukru. Zwracam sie z pytaniem do sznownych forumowiczów : Czy ktos juz takie piwo warzył , i czy te 200 gram na 15 litrów to czy aby nie za dużo?? Ja obawiam sie granatów... no chyba że ma być WYPITE w trzecim tygodniu po uwarzeniu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się