Kiepson Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Witam, wszedłem w posiadanie kilku kilogramów kawy zbożowej. Czy istnieje możliwość zastosowania kawy zbożowej w piwowarstwie? W jej skład wchodzą: jęczmień, żyto, cykoria, buraki cukrowe prażone. Słyszałem, że można zrobić z niej całkiem smaczny podpiwek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Mozna sie pokusic o Polish Stouta albo PRL Portera ;-) - zastosowac zamiast slodu czekoladowego / palonego jeczmienia, w zaleznosci od tego jak ciemno palona ta kawa. Jesli masz pod reka jeden z powyzszych slodow, zrob po szklance lekkiej "kawy" i porownaj kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Jakiś czas temu wpadłem na podobny pomysł - przy okazji następnej warki zamierzam użyć kawy zbożowej - efekt może być co najmniej interesujący Ciekawi mnie tylko jaki wpływ może mieć cykoria na fermentację ? Może w ogóle nie ma ? heh Zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Jakiś czas temu wpadłem na podobny pomysł - przy okazji następnej warki zamierzam użyć kawy zbożowej - efekt może być co najmniej interesujący Ciekawi mnie tylko jaki wpływ może mieć cykoria na fermentację ? Może w ogóle nie ma ? heh Zobaczymy Nie ma żadnego, wyjdzie z tego klasyczny stout, w zależności od producenta kawy będziesz się mógł doszukać większej lub mniejszej nuty cykorii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 dawno już kawy zbożowej nie piłem,ale ziarno na kawę jest słabiej palone niż to browarniane . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Jakiś czas temu wpadłem na podobny pomysł - przy okazji następnej warki zamierzam użyć kawy zbożowej - efekt może być co najmniej interesujący Ciekawi mnie tylko jaki wpływ może mieć cykoria na fermentację ? Może w ogóle nie ma ? heh Zobaczymy Ile procentowo do zasypu dasz tej kawy? albo pochwal się całą recepturą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Ciekawi mnie tylko jaki wpływ może mieć cykoria na fermentację ? Może w ogóle nie ma ? heh Zobaczymy łatwo sprawdzić http://www.browar-konstancin.pl/index.php/ida/20/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Ile procentowo do zasypu dasz tej kawy? albo pochwal się całą recepturą Do warki 22- 24 litry myślę dodać jedno opakowanie ( oczywiście wybebeszę je najpierw z papierowych saszetek ) - takie które mam przed nosem ma 168g i 40 saszetek - dodane na samym początku zacierania może dać niezły delikatny efekt smakowy i ciemną barwę piwa. Dla odpowiednio mocnego smaku należałoby wg moich obliczeń dodać do zasypu około 100 saszetek - ale smak jest kwestią gustu prawda ? Moje ostatnie dwie warki to były właśnie stouty z kitów - jeden 'outmeal' a drugi 'dry' - w obu przypadkach do zasypu używałem 0,5 kg słodów barwiących i palonych łącznie aby uzyskać smak kawy. Za pierwszym razem przesadziłem i do outmeala dodałem je już na samym początku zacierania - wyszło piwko które po miesiącu od zabutelkowania miało silny posmak spalenizny i powiem szczerze że spisałem je na straty choć kilku koneserów się znalazło i większość rozdałem . Minął kolejny miesiąc i postanowiłem spróbować jak smakuje... było świetne! Żadnej spalenizny tylko bardzo dobry smak kawy takiej właśnie zbożowej jakby. Pyszne! - pomyślałem i spojrzałem smutno na ostatnie 5 butelek których nie rozdałem Dry z kolei leżakuje sobie grzecznie póki co 5 tydzień - zamierzam otwierać co tydzień jedną butelkę celem oceny organoleptycznej mojego produktu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Z kawy, herbaty itp. zaleca się najpierw zrobić wywar, moczenie tych ziaren w zacierze uwalnia zbyt dużo garbników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Do warki 22- 24 litry myślę dodać jedno opakowanie ( oczywiście wybebeszę je najpierw z papierowych saszetek ) - takie które mam przed nosem ma 168g i 40 saszetek - dodane na samym początku zacierania może dać niezły delikatny efekt smakowy i ciemną barwę piwa. Dla odpowiednio mocnego smaku należałoby wg moich obliczeń dodać do zasypu około 100 saszetek - ale smak jest kwestią gustu prawda ? A dla dżemu to pączki obierasz? Kawa Anatol? Jest słabo palona i efekt daje powiedziałbym mierny. Jeśli miałbym od siebie coś polecić to kawę z Delekty /nie trzeba obierać/ dobrze przy większym zasypie zrobić wywar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Hmm herbata to chyba liście Rozumiem że prażone żyto, pszenica itp uwalniają więcej garbików niż ziarna wysłodowane ? Ale przecież stosuje się je normalnie w zasypach, czytałem kilka receptur... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 A dla dżemu to pączki obierasz? Kawa Anatol? Jest słabo palona i efekt daje powiedziałbym mierny. Jeśli miałbym od siebie coś polecić to kawę z Delekty /nie trzeba obierać/ dobrze przy większym zasypie zrobić wywar. Dzięki! widzę niższą cenę za większą ilość - btw kawa Anatol jest jak najbardziej firmy Delecta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Dzięki! widzę niższą cenę za większą ilość - btw kawa Anatol jest jak najbardziej firmy Delecta Być może, ale to raczej nie ta sama kawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reizer Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 (edytowane) Odgrzebię trochę temat. Po domu plątają mi się resztki kawy zbożowej caro i planuję je dodać do weizena, zastanawiam się tylko ile tego dać na ok 21-22l. Używał już ktoś kawy zbożowej w piwie i zechciałby podzielić się wnioskami? Edytowane 15 Lutego 2013 przez reizer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się