dziedzicpruski Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 zrobiłem takie piwo rozmyślnie w końcu się udało,drożdże german ale,zacierane tylko w okolicach 72 sC,brzeczka nastawna 10 blg,po burzliwej 5 i po 12 dniach cichej w temperaturze pokojowej 5 blg,może wpływ na to miał 0,8 kg słodu carapils,problem jest tylko z nagazowaniem tego(planuję raczej po angielsku dla pewności 70 g cukru na 24 l),plan mam taki,żeby jeszcze rozcieńczyć to 1,5 l wody mineralnej tylko nie mam pojęcia ile wtedy wyjdzie blg początkowego (9blg ?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 jak smakuje to co za różnica jakie blg, tylko aby nie rozwaliło jednak butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 chciałem to trochę rozwodnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Oprócz rozwadniania mógłbyć dodać cukru, żeby zachować Blg, a uwytrawnić piwo. Ale najpierw spróbuj, zrobiłem kiedyś takie Scottish Ale i było całkiem dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 ale ja chce odwrotnie,obniżyć blg wodą(boje się ,ze będzie trochę mdłe,chodź próbka wydaję się być znośna),cukier tylko do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 no właśnie, o to mi chodziło, że spokojnie możesz rozwodnić. Jeśli wyjdzie za "płytkie" zawsze możesz dolać trochę herbaty chmielowej. Kiedyś robiłem takie lekkie piwo. Mam w planie je powtórzyć z dodatkiem maltodekstryn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 (edytowane) tylko ile dodać tej wody, żeby wyjściowe blg było 8,5-9 ? a,ta "mdłość" to od cukru,a nie braku goryczki Edytowane 13 Marca 2012 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Ile czasu zacierałeś? Na Twoim miejscu zrobiłbym najpierw fast ferment test, żeby sprawdzić, czy faktycznie odfermentowało do końca, czy raczej drożdże odmówiły współpracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 około godziny całość. po paru miesiącach dam znać czy się przegazowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się