MSB_XIII Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Witam, dzis otwieram fermentor do zrobienia pomiaru - i zdziwienie - na gónej warstwie pływa "kożuch" w formie jakby kry badam wydezynfekowanym termometrem - konsystencja podobna do kożucha jaki robi sie w przegotowanym mleku. Biorę na język - mdłe a pod koniec sierpka nuta . A może tak ma byc ? poniżej link do owego brewkita. http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/ekstrakty_slodowe/brewkity_nachmielone/geordie_winter_warmer_1,5_kg fot w załączeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holbers Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 U mnie zawsze jest kożuch przy drożdżach US-05 , na języku mdłe , a pod koniec cierpkie. Piwa wychodzą dobre, a po leżakowaniu wręcz pyszne. U Ciebie chyba jest ok. Jak kożuch gruby to ok. Jak cienki to niepewne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Gdzie to zdjęcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 (edytowane) włsnie chyba za duży rozmiar fot. był , teraz po kompresji powinno byc OK. ps. kożuch gruby - więc mnie uspokoiłes ;-). ps 2 jak się w nowej odsłonie formu dodaje fot ? Edytowane 13 Marca 2012 przez MSB_XIII Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Maławe te zdjęcia. Są to resztki chmielin, resztki drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Czyli rozumiem że bez paniki . Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Piwo uwarzyło się znakomicie, smakowało jeszcze lepiej , już nawet pustych butelek po nim nie ma ;-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmi Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Podpinam się pod ten temat bo wydaje mi się podobny. Warzyłem żytnie http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/zytnie_12_blg, drożdże zadane to MauriBrew WEISS - Y1433. Data warzenia to 21 kwietnia. Jakoś po tygodniu podejrzałem fermentację i wyglada ona tak: Próbowałem tydzień temu - z 10,5 Blg zeszło do 4 i w smaku nie było nic dziwnego. Do tego to co jest przy powierzchni wygląda i pachnie jak drożdże. Macie jakieś skojarzenia cóż to może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Cześć. Sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmi Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Cześć. Sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie. Niepokoi mnie jednak to, że te drożdże utrzymują się na powierzchni tyle czasu i są lekko białawe z wierzchu. Jak do tej pory czegoś takiego nie widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Przyjdzie czas to opadną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 (edytowane) Miałem bardzo podobne , i jak przedmówcy i mnie uspokajali tak samo bym Tobie zalecał , w mysl zasady "jak nie wali z brzeczki - będzie piwo przednie " ps w jakiej temp. prowadziłes fermentację ? Edytowane 8 Maja 2012 przez MSB_XIII Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Podpinam się pod wątek. Mam bardzo podobny kożuch na wierzchu, piwo warzone z brewkita coopersa "european lager" - drożdże te które były dołączone. Minął już tydzień od rozpoczęcia fermentacji (fermentacja w temp ok 22 stopnie). Wydaje mi się że kożuch sam z siebie nie opadnie - co mam robić? Przelać na cichą - kranikiem czy wężykiem? A może jeszcze poczekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Robiłeś pomiary Blg początkowego i aktualnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się