Skocz do zawartości

Pale Ale z BA


maku13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

 

Po długiej przerwie znowu zabrałem się do warzenia piwa... nareszcie...

Zacząłem od porządków i znalazłem zestaw Pale Ale zakupiony w BA.

Niestety zgubiłem ulotkę z recepturą :/ , czy możecie pomóc?

Nie musi być oryginalna z BA, skład zestawu to:

 

Skład zestawu Pale Ale:

- słód Pale Ale Weyermann 3,8 kg,

- słód Carahell® Weyermann 0,2 kg,

- chmiel goryczkowy Marynka 35 g (granulat),

- chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat),

- drożdże Safale US-05 11,5g - mam też Wyeast London ESB Ale

 

Dzięki, pozdrawiam.

Maku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacieranie:

Infuzyjne 67-68* aż do uzyskania negatywnego wyniku próby jodowej.

Następnie podgrzać do 76* i filtrować.

Zalecamy wykonanie zacieru gęstego: 3 litry wody na 1 kg słodu.

Do zacieru można dodać 5 g gipsu.

Chmielenie

Gotowanie 60 minut

Chmiel goryczkowy: 35 g marynki na początku gotowania;

Chmiel aromatyczny: 25 g lubelskiego 15 minut przed końcem gotowania.

Fermentacja

Drożdże Safale US-56 w temp. 18-20*

Przy okazji zauważyłem że w zestawie są inne drożdże ( lub inna nazwa tych samych) niż w instrukcji do warzenia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W przyszłym tygodniu zabieram się za tę warkę :)

Mam jednak dylemat:

Chciałem użyć drożdży London ESB Ale, jednak nie mają one rewelacyjnych recenzji.

Najpóźniej muszę zdecydować do jutra i ew. je aktywować.

Alternatywa to suche Safale US-05.

Jakie jest wasze zdanie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja również mogę polecić ESB. Zrobiłem na nich 3 warki i jestem z nich zadowolony. Pierwsze piwo leżakuje już prawie 3 miesiące i nie wykazuje oznaków przegazowania. Piwa są klarowne już na etapie zakończenia burzliwej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super.

Czytając starsze posty miałem wrażenie, że opinie o ESB nie są pochlebne.

Że za bardzo owocowe, że kapryśne w fermentacji, no i koniecznie do kega...

Owocowość mi nie przeszkadza, połowę wleję do kega, reszta do beczki 5l i butelek.

Będę miał porównanie nagazowania. No to wyciągam z lodówy i aktywuję. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.