maku13 Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Witam Po długiej przerwie znowu zabrałem się do warzenia piwa... nareszcie... Zacząłem od porządków i znalazłem zestaw Pale Ale zakupiony w BA. Niestety zgubiłem ulotkę z recepturą , czy możecie pomóc? Nie musi być oryginalna z BA, skład zestawu to: Skład zestawu Pale Ale: - słód Pale Ale Weyermann 3,8 kg, - słód Carahell® Weyermann 0,2 kg, - chmiel goryczkowy Marynka 35 g (granulat), - chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat), - drożdże Safale US-05 11,5g - mam też Wyeast London ESB Ale Dzięki, pozdrawiam. Maku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CIESIEL Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Zacieranie: Infuzyjne 67-68* aż do uzyskania negatywnego wyniku próby jodowej. Następnie podgrzać do 76* i filtrować. Zalecamy wykonanie zacieru gęstego: 3 litry wody na 1 kg słodu. Do zacieru można dodać 5 g gipsu. Chmielenie Gotowanie 60 minut Chmiel goryczkowy: 35 g marynki na początku gotowania; Chmiel aromatyczny: 25 g lubelskiego 15 minut przed końcem gotowania. Fermentacja Drożdże Safale US-56 w temp. 18-20* Przy okazji zauważyłem że w zestawie są inne drożdże ( lub inna nazwa tych samych) niż w instrukcji do warzenia Jarzyn_waleczny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 US-05 kiedyś się nazywały US-56. To te same drożdże, tylko nazwa inna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku13 Opublikowano 18 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku13 Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 W przyszłym tygodniu zabieram się za tę warkę Mam jednak dylemat: Chciałem użyć drożdży London ESB Ale, jednak nie mają one rewelacyjnych recenzji. Najpóźniej muszę zdecydować do jutra i ew. je aktywować. Alternatywa to suche Safale US-05. Jakie jest wasze zdanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Ja tam nie narzekam na ESB trzeba zadbać żeby dofermentowały do końca i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Ja również mogę polecić ESB. Zrobiłem na nich 3 warki i jestem z nich zadowolony. Pierwsze piwo leżakuje już prawie 3 miesiące i nie wykazuje oznaków przegazowania. Piwa są klarowne już na etapie zakończenia burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 ESB jak dla mnie też są OK, piwa są idealnie klarowne, smak, zapach, bez zarzutu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku13 Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Super. Czytając starsze posty miałem wrażenie, że opinie o ESB nie są pochlebne. Że za bardzo owocowe, że kapryśne w fermentacji, no i koniecznie do kega... Owocowość mi nie przeszkadza, połowę wleję do kega, reszta do beczki 5l i butelek. Będę miał porównanie nagazowania. No to wyciągam z lodówy i aktywuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się