Skocz do zawartości

Gotować, czy nie?


Krzys

Rekomendowane odpowiedzi

Nie pisałem, że mycie naczyń to pic, miałem na myśli opłakany (prawdopodobnie) wynik fermentowania piwa w fermentorze umytym jedynie ludwikiem, a nie wydezynfekowanym.

 

Ja myję ludwikiem, a potem wszystko dezynfekuję w wysokiej temperaturze (wrzucam wszystko do gara, zalewam wodą i gotuję). Wtedy mam pewność, że wszystko jest dobrze odkażone. Do chemii nie mam przekonania.

 

 

lepiej dokładnie umyć i nie dezynfekować niż słabo umyć i mocno zdezynfekować(...)

 

Hmmm... jak się nad tym dłużej zastanowić, nie jest to pozbawione logiki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem na myśli chemiczne odkażanie a nie mycie. Jeśli wszystko wygotuję, to mam pewność że jest sterylne. I tyle na temat mojej nieufności do chemii, a dokładniej do chemicznego odkażania. Możliwe, że jest to spowodowanie tym, że nigdy tego nie robiłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem na myśli chemiczne odkażanie a nie mycie. Jeśli wszystko wygotuję, to mam pewność że jest sterylne. I tyle na temat mojej nieufności do chemii, a dokładniej do chemicznego odkażania. Możliwe, że jest to spowodowanie tym, że nigdy tego nie robiłem.

Nie do końca prwada :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem na myśli chemiczne odkażanie a nie mycie. Jeśli wszystko wygotuję, to mam pewność że jest sterylne. I tyle na temat mojej nieufności do chemii, a dokładniej do chemicznego odkażania. Możliwe, że jest to spowodowanie tym, że nigdy tego nie robiłem.

 

 

Moim zdaniem za malo kwasnego piwa w zyciu wylales. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czemu gotowanie jest nieskuteczne? Wielokrotnie na forum widziałem informacje, żeby kapsle wyparzać w gorącej wodzi. Jeśli kapslom to pomaga, to i innym elementom też powinno. W 100oC powinno wyginąć większość drobnoustrojów. W którym miejscu się mylę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Formy przetrwalnikowe - większość ginie w temperaturze 120°C (oprócz jakiś egzotycznych, wymienionych przez Wiktora). Dlatego stosuję się autoklawy, a w w arunkach domowych szybkowary. Jeżeli chodzi o kapsle, to ja z nimi nic nie robię, ale to nie jest zalecana metoda ;)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Przetrwalnik

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.