Afghan Opublikowano 21 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Mam od niedzieli Altbiera na cichej i niestety temperatura gdzie teraz stoi wynosi 24 stopnie. Mam możliwość znieść do piwnicy gdzie jest ok 17 stopni ale na tylko 3 dni bo w sobotę mam czas i będę butelkował. Jest sens znosić do piwnicy na 3 dni? Czy piwo będzie ok jak po stoi jeszcze te 3 dni w 24 stopniach? Dodam że burzliwa była w 19 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Niepożądanych posmaków na cichej już nie powininno nabrać zarówno w 24 jak i 17 °C, problemem może być brak sklarowania po 6 dniach w wysokiem temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Aha. Nie klarowność piwa mi nie przeszkadza, chodzi mi o smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 W tej temperaturze trudno w ogóle mówić o "cichej"... Jednak skoro już musisz, to trzymaj jak najkrócej, bo Ci piwo skiśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 W tej temperaturze trudno w ogóle mówić, że to alt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 W tej temperaturze trudno w ogóle mówić, że to alt. Stylem to w ogóle się nie przejmuję aby piwo było dobre. Ale zdaję sobie sprawę że alt to w niskich temperaturach. Ale jak ma na cichej już złych posmaków nie złapać a będzie trochę bardziej mętne to trudno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 a dlaczego ma być mętne ?,kiedyś starter robiony z mrożonki (nigdy go nie wykorzystałem) trzymałem w pewnie 25-28 stopniach i po pewnym czasie zrobił się kryształowo przejrzysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Mętność nie wynika tylko z drożdży ale i innych osadów. Jeżeli nie pozbędzie się tych osadów to piwo klarowne raczej nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 toż napisałem ,że się zrobiło klarowne jak kryształ,a osadu tam nie brakowało i temperatura tez wysoka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 a dlaczego ma być mętne ?,kiedyś starter robiony z mrożonki (nigdy go nie wykorzystałem) trzymałem w pewnie 25-28 stopniach i po pewnym czasie zrobił się kryształowo przejrzysty. Faktycznie, robię czasem test fermentacji i stoi to w cieple i po kilku dniach próbka robi się bardzo klarowna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 dobra,to je teraz mam pytanie o obecne temperatury;dwie sprawy 1. na cichej mam mocne belgijskie (Belgian Wheat),chce dać jeszcze trochę płatków dębowych ,wiadro stoi w domu,temperatura pokojowa,czyli pewnie ze 27 stC ,moze tak stać czy przenieść do piwnicy ?(jakieś 13-14 stC),ma leżeć około 3 tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Też się podłączę. Mój Alt na zestawie z TB pomału kończy burzliwą w piwnicy ~18-20°C. Uwarzone w zeszły czwartek było. I teraz czy jak zleję na cichą to te 20 to nie będzie za dużo? Dodam, że chciałbym to sklarować jakąś żelatyną przy cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Też się podłączę. Mój Alt na zestawie z TB pomału kończy burzliwą w piwnicy ~18-20°C. Uwarzone w zeszły czwartek było. I teraz czy jak zleję na cichą to te 20 to nie będzie za dużo? Dodam, że chciałbym to sklarować jakąś żelatyną przy cichej. Jeżeli chcesz, żeby to był alt, to o wiele za dużo. Jeżeli satysfakcjonuje Cię po prostu piwo górnej fermentacji, to będzie ok, choć lepiej byłoby trzymać się dolnego zakresu podanych przez Ciebie temperatur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Fajnie by było, jakby wyszło w stylu. Ale i tak tego nie będę wiedział, bo nie rozpoznam, więc głównym zadaniem tego piwa jest smakowanie mi. W sumie i tak miał ok 13,5 blg (rozkalibrowanym areometrem mierzone, po uwzględnieniu poprawki), czyli nieco ponad BJCP. Czy w celu zbliżenia się do "kanonu" warto to jakąś zimną szmatą obkładać na cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 13,5°Blg to prawie w górnej granicy stylu - tym bym się martwił. Ale to piwo hybrydowe, fermentowane drożdzami górnej fermentacji (w niskim zakresie temperatur) a następnie lagerowane. Bez tego trudno mówić o alcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Ten areometr pokazywał z czystej wodzie -1, ale że nie ma skali to powiedzmy, że było to 0,8 i mamy górną granicę Do ad remu - jakbyś Olo zrobił cichą mając do dyspozycji w/w warunki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Najprościej lodówka ze styropianu i zamrożone pety do środka. Oczywiście jeszcze prościej mieć nieużywaną lodówkę, ale zakładam, że nie masz. Ja nie mam i dlatego nie biorę się za takie piwa o tej porze roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 A jak długo to musi stać w tej lodówce? Bo piwnicznej lodówki na zbyt długi czas nie możemy zająć. I czy nielagerowany alt, pomimo tego, że altem nie jest jest dobry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Myślę, że dwa tygodnie to minimum. Lagerowanie to tylko jeden z czynników wpływających na smak - ważna jest temperatura fermentacji burzliwej i wiele innych rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 W tej temperaturze trudno w ogóle mówić o "cichej"... Jednak skoro już musisz, to trzymaj jak najkrócej, bo Ci piwo skiśnie. Ciekawe. Nie wiedziałem, że piwo może skisnąć siedząc sobie w sterylnym fermentorze jeżeli temperatura jest odrobinę za wysoka. Jeżeli faktycznie tak jest, to od jakich temperatur powinniśmy się martwić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 a ja trzymałem na cichej w tych temperaturach 24 dni...Z braku czasu nie mogłem wcześniej zabutelkować.Bezstylowiec-pilzneński,trochę własnego karmelizowanego ,gęstwa z S-04.Przy butelkowaniu nie miało jakiś oznak skiśnięcia.Zobaczymy za dwa tygodnie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się