mcpol1 Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Witam jak w temacie. Robię warki po 20 ltr i została mi reszta słodu. Na dolniaka to już nie mam warunków a chcę coś jeszcze uwarzyć na górnej. Niestety drożdże zostały mi W34/70 tak więc będę musiał coś dokupić i tu mój dylemat. Moze macie pomysł na coś nietypowego? Chętnie przetestuję jakąś recepturkę. Zacieranie infuzyjne. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Zabarw czymś i zrób cokolwiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Dorzuć 0,5 kg karmelowego albo crystal 120, us-05 i chmielenie na poziomie 35 IBU najlepiej amerykańskimi chmielami i masz eleganckie american pale ale. Może to nie coś nietypowego ale będzie smakować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 (edytowane) a drożdże jakie? sorki doczytałem us-05 Edytowane 23 Marca 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Witam jak w temacie. Robię warki po 20 ltr i została mi reszta słodu. Na dolniaka to już nie mam warunków a chcę coś jeszcze uwarzyć na górnej. Niestety drożdże zostały mi W34/70 tak więc będę musiał coś dokupić i tu mój dylemat. Moze macie pomysł na coś nietypowego? Chętnie przetestuję jakąś recepturkę. Zacieranie infuzyjne. Z góry dzięki. Skoro musisz dokupić drożdże, to warto przy okazji zakupić wszystko czego potrzebujesz (np. brakujące słody czy chmiele) aby obniżyć koszty przesyłki. Jeżeli nie chcesz nic kupować weź słód jaki masz, nachmiel brzeczkę jak lubisz i dodaj drożdże jakie masz, nawet W34/70 i też będziesz miał piwo - może bezstylowe ale też może być całkiem dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 właśnie nie planuje zakupów bo przede mną sporo wydatków a i kasy mało. Tak myślałem nad tymi W34/70 tylko że nie za bardzo wiem co z nich wyjdzie. To są dolniaki a ja już nie mam temperatury na dolną. Najniżej mam 16 st a i tak idzie już do góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Zrób na tych drożdżach, nie otrujesz się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 A może stary sprawdzony przepis http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Jeśli lubisz piwa dolnej fermentacji to wg. mnie lepiej fermentować dolnymi w 16 C niż górnymi w tej temperaturze. 16 C to b. dobra temperatura dla piw hybrydowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Mam jeszcze możliwość zastosowania gestwy z fermentujacej wlasnie warki ciemnego. Są to drozdze s-33. Co sądzicie o takim rozwiazaniu? Tyle ze one zawsze mi dosyc kiepsko schodza, może wykombinowac z teego cos na slodko? Da radę? I np porzadny aromat chmielu z delikatna goryczka. Mam w zapasie sybille i ze 20 gr lubelskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 forum odradza robić jasne piwo na drożdzach po ciemnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Mam jeszcze możliwość zastosowania gestwy z fermentujacej wlasnie warki ciemnego. Są to drozdze s-33. Co sądzicie o takim rozwiazaniu? Tyle ze one zawsze mi dosyc kiepsko schodza, może wykombinowac z teego cos na slodko? Da radę? I np porzadny aromat chmielu z delikatna goryczka. Mam w zapasie sybille i ze 20 gr lubelskiego. Możesz zrobić kolońskie na samym pilsie i s-33 Co do słabego schdzenia , zrób 40 / 20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 forum odradza robić jasne piwo na drożdzach po ciemnym. A jakie przeciw wskazania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 A jakie przeciw wskazania? Jedynym przeciwwskazaniem może być kolor. Jeśli nie zależy Ci na super jasnym piwie to śmiało możesz użyć gęstwę z ciemnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 i tak chyba zrobię eksperyment. Wrzucę słód do wody o temp 40°C i będę stopniowo podgrzewał do temp 72°C do momentu negatywnej próby. Zobaczymy co wyjdzie a gęstwa z ciemnego pewnie już mu bardziej nie zaszkodzi skoro nie ma innych przeciwskazań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Wrzucę słód do wody o temp 40°C i będę stopniowo podgrzewał do temp 72°C do momentu negatywnej próby. Jeśli już eksperyment to zasyp zrób w ok 32-35°C to się załapie i przerwa zakwaszająca. A tak w ogóle to eksperyment ciekawy, pod warunkiem że masz mieszadło. Jeśli nie masz, to mieszać przez godzinę non stop zacier... trochę męczące będzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 forum odradza robić jasne piwo na drożdzach po ciemnym. Forum tego piwa pić nie będzie. Ja tam się jakimiś abstraktami nie przejmuję, jak mam ochotę na jasne, to robię jasne. Nie dajmy się zwariować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 (edytowane) ?Czy to jakiś problem zatrzeć 5 kg Edytowane 27 Marca 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Jedynym przeciwwskazaniem może być kolor. Jeśli nie zależy Ci na super jasnym piwie to śmiało możesz użyć gęstwę z ciemnego. Zawsze można gęstwę przepłókać wodą , kolor zmieni się nieznacznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Zawsze można gęstwę przepłókać wodą , kolor zmieni się nieznacznie. Oczywiście, że tak To tylko było odnośnie wpisu 'forum odradza" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem mieszadla wiec problemu nie będzie, a pomyśl z tem 32 St tez dobry. O i watek posuwa się dalej a mój problem się rozwiazuje i może powstanie jakies ciekawe piwko. Mam już kilka warek zrobionych wdg stylu teraz czas cos innego zatrzec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Cała zabawa w piwowarstwo domowe polega na tym , że możemy robić co chcemy. Można warzyć stylowce lub puścić wodze fantazji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się