Gelhrid Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Jutro planuję swoją pierwszą warkę i mam parę prostych pytań: 1. Gdy już po chmieleniu ostudzi nam się brzeczka to w jaki sposób przelewamy do fermentatora? przez kranik i oplot czy przez dekantację? 2. Rozumiem, że drożdże na końcu dodajemy do fermentatora i nie mieszamy tak? 3. napowietrzamy brzeczkę przelewając na burzliwą przez dekantację (chyba sobie odpowiedziałem na pierwsze pytanie ale jestem bardzo zmęczony i na nic nie mam siły więc proszę o odpowiedz) a ja idę spać i dobranoc;] Jutro rano czeka warka;d;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Odpocznij i przeczytaj wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Jutro planuję swoją pierwszą warkę i mam parę prostych pytań: 1. Gdy już po chmieleniu ostudzi nam się brzeczka to w jaki sposób przelewamy do fermentatora? przez kranik i oplot czy przez dekantację? 2. Rozumiem, że drożdże na końcu dodajemy do fermentatora i nie mieszamy tak? 3. napowietrzamy brzeczkę przelewając na burzliwą przez dekantację (chyba sobie odpowiedziałem na pierwsze pytanie ale jestem bardzo zmęczony i na nic nie mam siły więc proszę o odpowiedz) a ja idę spać i dobranoc;] Jutro rano czeka warka;d;d Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 A to odpowiedzi kolegów w stosunku do którego z pytań ? Żeby być sprawiedliwym: Gelhrid pytaj też precyzyjnie - to puszka, własne słody, zestaw, górna fermentacja, dolna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Acid, czyżbyśmy zmierzali do forum onetu? Tomek czuwa, całe szczęście. ad1. jak się ochłodzi dekantujesz jak chcesz, może być przez dodatkowy filtr ad2 ja mieszam jeszcze z drożdżami żeby je rozdzielić, zwłaszcza jak dodaję gęstwę ad3 napowietrzamy przed dodaniem drożdży poprzez przelewanie, mieszanie, bełtanie, napowietrzacz akwariowy lub o2 z butli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 24 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Ale czy lager? Jeśli ale to się nie przejmuj żadnym napowietrzaniem, przelej z wysoka zimną brzeczkę do fermentora i hurra drożdże. Jeśli lager, to (wg mojej praktyki) możesz wlać drożdże i solidnie przemieszać/przebełtać wydezynfekowanym mieszadłem. Zadawałem lagerowe drożdże do brzeczki napowietrzonej tylko przy przelewaniu z kadzi zaciernej i wiem, że może to dawać niezadowalający efekt (b. długa fermentacja albo w ogóle niemrawy start - burzliwa nawet do 6 tygodni przy lekkim piwie 10* ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gelhrid Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Dziękuję za rady a co do piwa to zestaw surowców z zestawu Zacier Mistrz Pro z Centrum Piwowarstwa na Kolscha (górna fermentacja). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 24 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Ja jednak solidnie napowietrzam kilkukrotnie przelewąjąc brzeczkę z jednego fermentatora do drugiego, zresztą na forum często były wzmianki by była solidnie napowietrzona i tego się trzymam. Pawulonek a jaka różnica czy górn czy dolna bo nie qmam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 24 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Górne zawsze mi startowały bez problemów, a dolne nie zawsze. Ale ja małe doświadczenie mam w lagerach Mówię cały czas o płynnych. Lagerów na suchych wcale nie robiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 24 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 . Pawulonek a jaka różnica czy górn czy dolna bo nie qmam. Co prawda pytanie do kogo innego, ale odpowiem. Dolna fermentcja wymaga zdecydowanie większej ilości drożdży, lepsze napowietrzenie to lepsze rozmnażanie drożdzy, wyjątek to spora ilość gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się