mcpol1 Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 (edytowane) No to zaczynam eksperymentalną (i ostania w tym kwartale) warkę. Cały myk będzie polegał na tym by zatrzeć 5kg słodu Pilzneńskiego począwszy od temperatury 28°C do negatywnej próby jodowej bez robienia przerw a jedynie utrzymując odstępy od wzrostu temp. o 1°C do ok1 min. Całość dam do przerobienia drożdżom z gęstwy po warce z ciemnego piwa. Drożdże s-33 Jeśli macie jakieś uwagi i pomysły chętnie poczytam i jeśli się uda zastosuję. Start 16:00 Na razie idzie zgodnie z planem. 15°C w 16 min. Trochę gęsto śruta dość drobna a wody na 5 kg słodu jakieś 15 ltr Edytowane 30 Marca 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 No to zaczynam eksperymentalną (i ostania w tym kwartale) warkę. Cały myk będzie polegał na tym by zatrzeć 5kg słodu Pilzneńskiego począwszy od temperatury 28°C do negatywnej próby jodowej bez robienia przerw a jedynie utrzymując odstępy od wzrostu temp. o 1°C do ok1 min. Całość dam do przerobienia drożdżom z gęstwy po warce z ciemnego piwa. Drożdże s-33 Jeśli macie jakieś uwagi i pomysły chętnie poczytam i jeśli się uda zastosuję. Start 16:00 Na razie idzie zgodnie z planem. 15°C w 16 min. Trochę gęsto śruta dość drobna a wody na 5 kg słodu jakieś 15 ltr A co chcesz osiągnąć przez takie zacieranie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Są dwa rodzaje eksperymentów. Jeden rodzaj ma coś potwierdzić, a drugi ma coś pokazać - dać odpowiedz na pytanie "co się wydarzy". Podejżewam, że to ten drugi typ eksperymentu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 No to się namieszasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Jacki trafiłeś bezbłędnie. Od czasu do czasu trzeba odejść od schematu, nawet jeśli to dopiero 16 warka. Bubuś ... spoko głowa, mieszadło miesza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 A tak poważnie. Wedle Twojego założenia 1°C na minutę daje tylko 12 minut od 60°C do 72°C , przy s-33 które nie słyną z wysokiego odfermentowania , może wyjść słodkie niskoalkoholowe piwo. Z drugiej strony , na początku też robiłem różne dziwactwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 hmmm mieszadło miesza ale słód dość drobno zmielony (przynajmniej jego część) i już mam delikatne przypalenie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Jacki trafiłeś bezbłędnie. Od czasu do czasu trzeba odejść od schematu, nawet jeśli to dopiero 16 warka. Czyli ogólnie koledze się nudzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Bubuś właśnie się nad tym zastanawiam, z drugiej strony nie zależy mi na alkoholu aż tak bardzo a lubię treściwe piwka. Zresztą kiedyś też nie robili mocnych piwek... jak mówiłem jest to swego rodzaju eksperyment dla mnie więc.... co będzie to będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 A więc powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 powiem szczerze kiedyś trafiłem na wątek Jak to drzewiej bywało ... przy produkcji piwa i różne rzeczy były tam zakładane np: palce łokcie i inne rzeczy służące do kontroli temperatury... ja założyłem sobie najprostszą teorię. A co do tego łokcia czy palca to przy temp 78°C stwierdze osobiście organoleptycznie czy jest to możliwe by w ten sposób kontrolować temp... a co tam poświęcę sie i włożę ten łokieć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Popieram działanie, w końcu gdyby nie eksperymenty świat stałby w miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Robiłem kiedyś pszenicę na WB-06 i od ferulikowej do dekstrynującej zacierałem w "locie". Piwo na tych żarłaczach zeszło tylko do 3,5°Blg, czyli pełny sukces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Właśnie kończę wysładzanie... sam jestem ciekaw co będzie. Jejski powiedz lepiej jak smakowało piwko robione "w locie..." nie było za słodkie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 (edytowane) A tak przy okazji ... zdegustowałem własnie 2 bączki moich 2 dolniaków... i już wiem co to jest i z czym to się je... mmmm to jest to... czas zacząć konstruować lodówke na dolną.... Filtracja i wysładzanie bez większych problemów. Troszkę przy końcówce zwolniło ale nie jest źle. Blg dla 20 ltr = 14,5 przy 24 ltr= ok 12blg czyli wszystko zgodnie z brewtarget... Edytowane 30 Marca 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Początek gotowania i przełom już całkiem niezły.Dodane 25 gr sybilli drugie tyle na 10 min przed koncem plus na jedną min 15 gr lubelskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 (edytowane) No i efekt finalny 19,5 ltr 14 blg.Drożdże zadane idziemy spać. Efekt opiszę za.... no jak będzie gotowe... S-33 gęstwa z Czarnego Piotrusia ruszyły i to z kopyta,pytanie do ilu zejdą. Edytowane 31 Marca 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Cześć BNP kiedyś zadał identyczne pytanie na forum. Wielcy tegoż świata odpowiedzieli mu że dostanie brzeczkę mocno odefermentowana jak w browarach przemysłowych. Warząc dziesiatke robiłem przerwę 10' w 64°C. Po owym czasie próba jodowa była negatywna, piwo zakończyło fermentację na 3 blg. Nie liczyłbym na słodkie piwo na Twoim miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Z tego co mi się wydaje to ciężko uzyskać słodkie piwo bez dosładzania, bo cukry niefermentowalne nie są słodkie (oczywiście mogę się mylić ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Cześć BNP kiedyś zadał identyczne pytanie na forum. Wielcy tegoż świata odpowiedzieli mu że dostanie brzeczkę mocno odefermentowana jak w browarach przemysłowych. Warząc dziesiatke robiłem przerwę 10' w 64°C. Po owym czasie próba jodowa była negatywna, piwo zakończyło fermentację na 3 blg. Nie liczyłbym na słodkie piwo na Twoim miejscu. Moglbys troszke rozwinac i opisach, co pozniej zrobiles po tym jak proba jodowa byla negatywna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Cześć. Warzyłem dziesiatke wzorując się na przepisie Mateusza Pająka z książki Znakomite piwa, sprawdzone receptury. Po przerwie 10' w 64°C podniosłem tem. do 72 i przetrzymałem piwo 40' w tej temperaturze wg. przepisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 A ok, czyli dalej zacierałeś. Bo ostatnio klaruje się technika mniej więcej taka. Zacieranie (domyślnie w zakresie temperatur 65-70°C)do uzyskania negatywnej proby jodowej, pozniej mashout 10 minut i filtracja. Czyli w twoim wypadku po tych 20 miutach można byłoby robić mashout i wysładzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 A czy ktoś próbował zacierać słody osobno? Tzn, np. zacieramy 4kg przez powiedzmy 40min. w 62*, podgrzewamy do 72* , dosypujemy jeszcze kilo słodu i zacieramy znowu 40 min. Otrzymujemy wtedy dokładnie tyle cukrów niefermentowalnych ile chcemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 A czy ktoś próbował zacierać słody osobno? Tzn, np. zacieramy 4kg przez powiedzmy 40min. w 62*, podgrzewamy do 72* , dosypujemy jeszcze kilo słodu i zacieramy znowu 40 min. Otrzymujemy wtedy dokładnie tyle cukrów niefermentowalnych ile chcemy. Moim zdaniem najlepsza metoda to zacieranie na lenia. Jeśli piwo odfermentuje za bardzo to następnym razem dokładnie taki sam zasyp należy zacierać w temperaturze wyższesz o 1-2°C i odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 A moje S-33 tak jak ruszyły z kopyta tak już zaczynają przygasać. Po 24 godzinach piana opada...jestem ciekaw... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się