adamsky Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 (edytowane) nie ma czegoś takiego jak lepiej, bo trudno tutaj zmierzyć lepsiejszość 30g Chinooka dodane na początku gotowania 10l brzeczki na pewno da solidną goryczkę Tomahawk, Zeus i Columbus to to samo - również chmiel goryczkowy, ale nieco inny niż Chinook możesz zrobić goryczkę na samym Chinooku, możesz na samym Zeusie, możesz też połączyć obydwa Edytowane 18 Września 2013 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Ok, chodzi mi o to czy ktoś ma doświadczenia z łączenia tych chmieli. Co do pozostałych chmieli. W instrukcji napisali, żeby dodać je po zakończeniu gotowania. Rozumem, że chodzi o dodanie przed chłodzeniem? I jeszcze jedno czy dać 30g Cascade na cichą czy może na koniec gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Nic nie wybuchnie jeśli je połączysz. W instrukcji napisali, żeby dodać je po zakończeniu gotowania. Rozumem, że chodzi o dodanie przed chłodzeniem? Standardowo dodaje się je po wyłączeniu palnika. Bardziej zaawansowana wersja to schłodzenie brzeczki do 80°C, dodanie chmielu, odczekanie 30 - 60 minut i kontynuowanie chłodzenia po tym czasie. I jeszcze jedno czy dać 30g Cascade na cichą czy może na koniec gotowania? Pod koniec gotowania wpływa na smak, daje dużo słabszy ale chyba nieco trwalszy aromat. Dodany na cichą daje przede wszystkim intensywny aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Standardowo dodaje się je po wyłączeniu palnika. Bardziej zaawansowana wersja to schłodzenie brzeczki do 80°C, dodanie chmielu, odczekanie 30 - 60 minut i kontynuowanie chłodzenia po tym czasie. Możesz po krótce opisać co daje ta technika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Możesz po krótce opisać co daje ta technika? Pokrótce poczytaj tu: http://www.piwo.org/topic/10132-artykul-byo-hop-stand-chmielenie-whirpoolowe/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Dzięki za linka Chyba wypróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Co sądzicie o takim chmieleniu AIPA? czy to polski programik do obliczeń? proszę o linka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 To mi wygląda na screen z brewtargeta w polskiej wersji językowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się