gradagala Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Browar Czwarte Piętro rozpoczął zapiski popełnionych warek. Wyposażenie browaru - gar 40 L - fermentator do filtracji z kranikiem, - fermentator do burzliwej z rurką, - fermentator do cichej, - chłodnica samodzielnego wykonania, dzięki poradom z forum, - filtr z oplotem z rurki do wc samodzielnie wykonana, - puste butelki od znajomych i rodziny, - cała reszta tj. kapslownica, balingometr, termometr, i inne Browar działa w mieszkaniu. Czwarte piętro (bez windy) + piwnica + garaż (ok. 2 km od miejsca warzenia). Warunki lokalowe służyć będą raczej rozwijaniu tężyzny fizycznej, ale to się raczej przyda :-) Zapiski rozpoczynam po uwarzeniu trzech warek. Kilka błędów popełnionych. A że zapiski porozrzucane po całym „browarze” postanowiłem dla własnej wygody jakoś to uporządkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Pierwsza warka. #1 Testowa – nazwa robocza Postanowiłem od razu zacząć od zacierania. Lubię gotować więc wydawało mi się że to będzie najlepsza forma ;-) Nie pomyliłem się. Warka testowa. Podczas robienia zakupów pierwsze błędy. Kupiłem słód nieśrutowany. Postanowiłem użyć elektrycznego rozdrabniacza rozdrabniacza. Słód ześrutowałem na kaszę. Składniki na pierwsze piwo pilzneński 3-5 EBC 3 kg monachijski jasny 12-17 EBC 1 kg carapils 3-5 EBC 0,2 kg drożdże seflager w-34/70 chmiel marynka 30 g chmiel lubelski 30 g Do 12 litrów wody - temperatura 60 stopni wsypałem słody. Zacieranie infuzyjne 54 stopnie - 15 minut Dodałem 3 litry gorącej wody 63 stopnie - 35 minut 73 stopnie - 42 minuty 77 stopnie - 5 minut negatywna próba jodowa Wysładzanie. No i tu pojawiły się pierwsze problemy. Lub raczej nieuctwo ;-) Wysładzanie zakończyłem bardzo szybko. Do wysładzania użyłem tylko 4 litry wody (ok. 80st.). Całość poszła z powrotem do gara i zaczęło się chmielenie. 30 minuta - 30g marynka 60 minuta - 30g lubelski 85 minuta - 30g lubelski 90 minuta – studzenie I tu pojawiły się kolejne problemy związane z błędami popełnionymi wcześniej. Brzeczki po chmieleniu zostało dużo za mało (miało być ok 20 L). Po dolaniu wody udało się osiągnąć 16 L brzeczki z blg 11,5. Niestety chmiel był dodawany na 20 L warkę więc powstało piwko mocno nachmielone, ale przez to ciekawe w smaku. Żonie smakuje ;-) Na tym etapie mojej przygody z warzeniem nie miałem jeszcze chłodnicy więc chłodzenie to … 7 godzin na balkonie i zasypywanie drożdży w temp. 27 st (miało być 20 st. ale nie wytrzymałem). Brzeczkę chłodziłem w fermentatorze. Fermentacja burzliwa 3 tygodnie w temp. 12-14 stopni. Fermentacji cichej nie robiłem. Blg zeszło do 3. Więc wychodzi mi że alkohol ok. 4,5% Rozlane do butelek z niepełną łyżeczką glukozy do refermentacji. Tu kolejny błąd. Po rozlaniu skrzyneczki od razu powędrowały do garażu – ok. 6 stopni. Po tygodniu kontrolnie otwarłem jedną buteleczkę i okazało się że przez niską temp. piwko nie dało rady się nagazować. Całość poszła do pomieszczenia z 20 stopniami na ok. 5 dni, potem z powrotem do 6 stopni. Dziś po 3 tygodniach po zabutelkowaniu mogę stwierdzić że piwo się ładnie nagazowało. Czuć dużą goryczkę ale jak pisałem to piwko testowe, mam nadzieję że nauka nie pójdzie w las. A z sokiem wiśniowym smakuje całkiem fajnie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Piwo jasne pełne. Warka #2 Piwo wzorowane na recepturze http://www.piwo.org/...__fromsearch__1 Skład: pilzneński 5 kg drożdże w 34/70 chmiel Marynka 50 g chmiel Lubelski 30g Zacieranie dekokcyjne. Całość słodu wsypałem do temp. 40 st. Zostawiłem to na 4 godziny. 64 stopnie – 20 minut, Dekokt ok 1/4 nastawu (nie miałem większego garnka, ale brałem bardzo gęsty) 72 stopnie 15 minut i dalej podgrzałem do wrzenia i trzymałem 20 minut.. Oddałem dekokt do reszty do 72 stopni i trzymałem 30 minut. Przy wysładzaniu znowu źle wyliczyłem potrzebną wodę. Tak na moje oko zabrakło ok. 3-4 litrów. Chmieliłem tak jak w przepisie: 5' Marynka 50' Lubelski 65' Koniec Chłodzenie ok 12 godzin w fermentatorze na balkonie. Drożdże zadane przy temp. Ok 14 stopni. Poszła cała saszetka wsypana na górę brzeczki. Wyszło 19 litrów 12 blg (znowu niższe blg ale to przez błędy przy wysładzaniu) Burzliwa 10 dni – 12 stopni Cicha 14 dni – 12 stopni. Blg zeszło do 3. Alkohol 4,5%. Do refermentacji dodane ok 130 g. glukozy wymieszane w 1/2 l wody. Butelki 5 dni temp. 22 stopnie. Od tygodnia skrzyneczki stoją w 12 stopniach. Wczoraj testowałem jedną buteleczkę. Jak dla mnie piwko wyszło świetne. Idealnie dobrana goryczka. Piwo nie do końca się wyklarowało ale wszystko przed nim... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Leager wiedeński. Warka #3 Za Brewtarget 12,9 blg, końcowe 3,3 blg, 5,1% alk., IBU 26,8, barwa 26,6 pilzneński 2 kg wiedeński 2 kg monachijski ciemny 1 kg carared 0,2 kg zakwaszający 0,1 kg barwiący 50 gram drożdże w 34/70 pierwsza gęstwa zacieranie infuzyjne 62 stopnie – 40 minut 72 stopnie – 30 minut 77 stopni – 5 minut negatywna próba jodowa Wysładzanie chyba po raz pierwszy poprawne. Wysładzałem aż do 5 blg i dodatkowo zostawiłem sobie ok 5 l. rezerwy na wszelki wypadek 60 m. - chmiel Sybilla 30 g 30 m. - chmiel Lubelski 10 g 10 m. - chmiel Saaz 30 g Chłodzenie po raz pierwszy chłodnicą. Chłodzę w fermentatorze, przelewając z gara na pieluchą tetrową. I widzę że dwa zwoje chłodnicy wystają ponad lustro brzeczki, więc będę musiał ją trochę poprawić. Jak dla mnie rewelacja 30 minut i całość schłodzona. A zużyta woda przeznaczona na mycie. Wyszło 22 l. 12,5 blg. troszeczkę słabsza wydajność, ale to pewnie wina że bawię się sam w śrutowanie (rozdrabnianie) na rozdrabniaczu przypominającym duży młynek do kawy. Muszę brać na to poprawkę przy następnych warkach. Ale ogólnie jestem zadowolony z tej warki. Pomimo stłuczonego termometru podczas warzenia. Dobrze że mam w rezerwie 3 szt. Chyba będę musiał sobie kupić rezerwowy balingometr ;-) Warka po 10 dniach burzliwej zeszła do 3,5 blg. W tej chwili odpoczywa na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Warka #3 rozlana 10.04.2012 - 39x0,5 i 6x0,33. Poniżej etykieta piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Warka #4 - piwo w stylu Oktoberfest 15.04.2012 Brewtarget Gęstość -BLG - 13,7 Goryczka - IBU - 25,1 Barwa - SRM - 16,7 Warka 22 L. Składniki: Słód Pilzneński Castle Malting 2,5 - 3,5 EBC - 2,55 kg Słód Pilzneński Optima 3,5 EBC - 1,00 kg Słód Monachijski Castle Malting 25 EBC - 1,00 kg Słód Monachijski Jasny Castle Malting 15 EBC - 0,60 kg Słód Carapils Weyermann 3-5 EBC - 0,30 kg Słód Melanoidowy Castle Malting 80 EBC - 0,20 kg Drożdże gęstwa (dzięki dla Pavulonka) Weeast 2308 Munich Lager Chmiele granulat Sybilla granulat Saaz mech irlandzki Słody jak zwykle potraktowałem zwykłym rozdrabniaczem elektrycznym. Mieliłem do stanu pomiędzy grubą mąką a czymś co mogłoby przypominać ziarenka cukru. Zacieranie infuzyjne Całość słodów wsypana do 20 L. wody w temp. 68 st.C. Zacieranie 30 minut w 63 st.C. Zacieranie 40 minut w 73 st.C Zacierania 5 minut w 78 st. C. Próba jodowa negatywna Wysładzałem ok. 40-50 minut. Ok. 25 litrów poszło do gara, dodatkowe 4-5 litrów cienkusza o gęstości 5 blg, zostało jako rezerwa. Chmielenie 60 minuta 30 g. Sybilla 30 minuta 5 g. Sybilla 10 minuta 30 g. Saaz + łyżeczka mchu irlandzkiego. Po chmieleniu całość przefiltrowana i przelana do fermentatora. Studzenie ok. 40 minut do 24 st.C. Dodałem starter drożdżowy przygotowany dzień wcześniej. Dziś rano piwko w temp. 9 st.C ładnie pracuje. To był ostatni lager w tym sezonie. Jestem pozytywnie zaskoczony wydajnością. Zamiast 22 litrów - 13,7 blg, wyszło ok. 24,5 litra - 13,9 blg. Nie obyło się bez strat. Balingometr stłuczony. Dobrze że był rezerwowy ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 2 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 Warka #5 - Piwo w stylu Kolsch 01.05.2012 r. Planowane Gęstość -BLG - 12,0 Goryczka - IBU - 21,3 Barwa - SRM - 8 Warka 20 L. Składniki Słód Pilzneński Optima 3,5 EBC - 3,450 kg Słód Pale Ale Weyermann 7,5 EBC - 0,300 kg Słód Pszeniczny Steinbach 3-5 EBC - 0,250 kg Słód Orkiszowy Steinbach 6 EBC - 0,200 kg Drożdże gęstwa Wyeast 2565 Kolsch Chmiele Marynka, Tettnanger Zacieranie Śruta wsypana do 16 l. wody temp. 45 st.C 52 st. C - 10 minut 64 st. C - 50 minut 72 st. C - 20 minut 78 st. C i negatywna próba jodowa Filtrowanie + Wysładzanie Chmielenie 60 minut 60 minut Marynka 16 gram 15 minut Tettnanger 20 gram Po chmieleniu całość przefiltrowana i przelana do fermentatora. Studzenie ok. 50 minut do 20 st.C. Dodałem starter drożdżowy przygotowany dzień wcześniej. Wyszło 20 l. 11,5 BLG Podczas przygotowania startera po raz pierwszy korzystałem z mieszadła magnetycznego. Mieszadełko fajnie pracowało przez 12 godzin, starter wyszedł świetnie po 6 godzinach po zadaniu piwo wystartowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Zdjęcia mieszadła którym od niedawna przygotowuję startery. Koszt przygotowania mieszadła ok. 30 zł. Rdzeń do mieszadła magnetycznego który kupiłem tu nie sprawdził się. Element z klocków magnetycznych mojego syna pełni rolę mieszadła i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Warka #4 rozlana 09.05.2012. Blg 3,7. Wyszło 46 butelek 0,5 l Etykietka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Zdjęcia mieszadła którym od niedawna przygotowuję startery. Koszt przygotowania mieszadła ok. 30 zł. Rdzeń do mieszadła magnetycznego który kupiłem tu nie sprawdził się. Element z klocków magnetycznych mojego syna pełni rolę mieszadła i jest ok. Fajny pomysł z tymi klockami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Obudowę na mieszadło zaadaptowałeś z czegoś czy można je gdzieś nabyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 To są obudowy uniwersalne, a górę kolega wykonał raczej samodzielnie Pierwszy sklep z brzegu: http://www.centrumel...35_29_1119.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 11 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Obudowa kupiona tu Pianka na górze przykrywa śrubki którymi przykręcony jest wentylator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 (edytowane) Warka #5 rozlana do butelek - 20.05.2012r.. Fermentacja burzliwa 16 dni, cicha 3 dni. Drożdże bardzo ładnie odfermentowały do 2,0 blg. Do warki dodano 150 gram cukru rozpuszczonego w 0,4 l. wody. Wyszło 38 butelek 0,5 l. Poniżej etykieta do piwka. Tym razem bez kodu QR - jakoś nie było miejsca Edytowane 22 Maja 2012 przez gradagala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Przy pomocy kolegi, udało się zmontować mały śrutownik. Czas pracy nad konstrukcją ok. 1 h. Śrutownik jest w pełni zautomatyzowany, Ok. 5 kg słodów śrutuje sobie spacerowym tempem przez ok. 1,5 h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Fajna konstrukcja, a to jest zwykły młynek do kawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Tak. Najzwyklejszy młynek żarnowy do kawy. Stał na półce u kolegi i się kurzył. Choć jego żona chyba miała inne zdanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 2 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Czas rozpocząć sezon !!! Podczas przerwy uwarzyły się 2 dodatkowe warki. Zapisy szczegółowe warki #6 Pszeniczne - "uciekły". Jakaś niesamowita ta warka nie była więc może to i dobrze. Warka #7 Pils. Odtworzona warka #2 tylko na górnych drożdżach US-05. Piwko wyszło całkiem całkiem. Z 46 butelek zostało 6 ;-) Sezon rozpoczynam z nową kapslownicą Grifo. Greta niestety padła. Urywa szyjki. Prostowałem blaszki ale na długo to nie pomaga. Musiałbym ja rozebrać i wymienić blaszki ale stwierdziłem że są to półśrodki. Wytrzymała 6 warek + 2 cydry + 2 warki znajomego. Jednym słowem grety nie polecam. Plany na sezon Przekonuje się powoli do zbudowania małej skrzyni styropianowej. Ciężko zapanować nad temperaturą przy tak ograniczonych możliwościach jakie posiadam. Jeżeli chodzi o samo warzenie to nie mam sprecyzowanych planów. Na pewno będzie to kilka lagerów bo takie mi najbardziej smakują, ale też postaram się powarzyć troszeczkę pod konkursy. Szacuję że ok. 10 warek do kwietnia pęknie. Zobaczymy... W chwili obecnej nastawiony cydr. Wypestkowanych owoców wyszło 18 kg. Jabłka starte na miazgę. Przez tetrę wycisnąłem 15,5 l soku o początkowym blg 11,5. Aktualnie cydr potraktowany pirosiarczynem potasu, a starter na drożdżach Tokay się rozkręca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 (edytowane) Warka # 8 Pils, 04.10.2012 Brewtarget BLG - 12,0 IBU - 29,5 SRM - 9,6 SKŁADNIKI Słód Pilzneński Optima 3,6 EBC - 4,000 kg Słód Monachijski Steinbach 20-30 EBC - 0,500 kg Słód Carapils Weyermann 5 EBC - 0,200 kg Słód Zakwaszający Weyermann 6 EBC - 0,050 kg Chmiel Marynka 9,0 % AA - 33 g Chmiel Saaz 4,5 % AA - 10 g Mech Irlandzki - 5 g Drożdże Fermentis Saflager W-34/70 ZACIERANIE Woda 16l - 60°C 10' - 55°C 40' - 63°C 20' - 73°C 05' - 78°C WYSŁADZANIE 18l - 75°C CHMIELENIE 70' - Marynka 20g 20' - Marynka 13g 15' - Mech Irlandzki 5g 10' - Saaz 10g FILTRACJA 21,5 l brzeczki CHŁODZENIE 70' - 26 °C FERMENTACJA Starter 1l ekstrakt słodowy (1/3 saszetki Fermentis Saflager W-34/70) 4h - 25 °C Aktualnie 10 - 12 °C UWAGI - ok. 1l odlane na starter na kolejne warzenie - wydajność 72 % - w balingometrze przesunęła się skala i początkowo wyszło 9 BLG ?! Po wyskalowaniu na wodzie odetchnąłem z ulgą. Edytowane 6 Października 2012 przez gradagala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 (edytowane) Warka # 9 English IPA, 08.10.2012 Brewtarget BLG - 17,0 IBU - 39,7 SRM - 20,1 SKŁADNIKI Słód Pale Ale Weyermann 4,5-8 EBC - 3,700 kg Słód Monachijski Steinbach 20-30 EBC - 0,500 kg Słód Carramber Weyermann 70 EBC - 0,200 kg Słód Carared Weyermann 50 EBC - 0,200 kg Słód Pilzneński Optima 3,6 EBC - 0,200 kg Słód Pszeniczny Jasny Litovel 3-4 EBC - 0,200 kg Słód Biscuit Castle Malting 50 EBC - 0,150 kg Chmiel Goldings, East Kent 5,0 % AA - 60 g Chmiel Fuggles 4,2 % AA - 20 g Drożdże Gęstwa London Ale III ZACIERANIE Woda 12l 65' - 68->65°C WYSŁADZANIE 15l - 75°C CHMIELENIE 70' - Goldings, East Kent 40g 30' - Goldings, East Kent 20g 10' - Fuggles 20g FILTRACJA 17,0 l brzeczki CHŁODZENIE 70' - 16 °C FERMENTACJA Starter 0,4l ekstrakt słodowy UWAGI - Gęstwa London Ale III w ilości ok. 20 ml z 04.2012 przetrzymywana w lodówce. Rozruszana w 400 ml rozmrożonej brzeczki - po 24 h stwierdziłem że zapach jest ok. Odlałem przefermentowana brzeczkę i dolałem 500 ml zielonego piwka z warki #8. Po 36 h 400 ml gęstwy poszło do brzeczki. - pilzneński w zasypie to moja pomyłka. W dwóch takich samych workach miałem ześrutowany pszeniczny i pilzneński i zanim się zorientowałem .... Ale może piwko będzie przez to wyjątkowe. Takiego przekroju słodów to jeszcze nie miałem w zasypie. Słodowni też - po raz pierwszy fermentował będę w wiaderku bez rurki. Dwa wiaderka zajęte przez cydr i pilsa, więc musiałem wyciągnąć nowe nieśmigane wiaderko i nie chciało mi się wstawiać rurki. Bez bulkania będzie ciężko.... - Przy śrutowaniu w słodzie Pale Ale Weyermanna znalazł się mały kamyczek i trochę konstrukcja śrutownika się zwichrowała. Całe szczęście magazyn części zamiennych był dobrze zaopatrzony. Żarna w młynku nawet nie zarysowane. Nie ma to jak PRL-owska konstrukcja . Ześrutowanie na wyższych obrotach wiertarki 4 kg słodu trwa ok. 30 minut. - Piwo na cichej potraktuję jeszcze pigułą Fuggles. Zastanawiam się jeszcze ile jej dodać. - Wydajność 75% Edytowane 8 Października 2012 przez gradagala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Cydr zabutelkowany 24.10.2012. Drożdże Tokay ładnie popracowały i zeszło do 0 blg. Na 16l poszło 140 g cukru. Butelki 0,5l dostały 2 tabletki słodzika, 0,66l - 3, a 0,75 - 3,5. Warka #8 zeszła do 2,5 blg, na cichą - 14.10.2012. Zabutelkowana 29.10.2012 z dodatkiem 140 g cukru. Wyszło 41 butelek 0,5 l. Warka #9 - 29.10.2012 poszła na cichą. Do chmielenia na zimno poszła jedna piguła Fuggles. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Warka #9 zabutelkowana 13.12.2012 Końcowe BLG zeszło do ok. 2,5 Do rozlewu dodano 90 g cukru /200 ml wody. Wyszło 42 butelki 0,33 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Warka # 10 Witbier, 12.12.2012 SKŁADNIKI Słód Pszeniczny jasny Litovel 2-4 EBC - 2,800 kg Słód Pilzneński Optima 3,6 EBC - 2,000 kg Płatki Pszeniczne - 0,800 kg Płatki Owsiane - 0,400 kg Mąka 650 – 0,100 kg Chmiel Citra - 20 g Chmiel Lubelski - 15 g Curacao – 20 g Kolendara – 15 g Świeża Skórka Pomarańczy – 38 g Świeża Skórka Cytryny – 26 g Drożdże S-33 ZACIERANIE Zacier główny Woda 14l – 56°C Wsypano Słody podgrzano zacier do 66°C 66°C – 45’, dodano kleik 72°C – 30’ 78°C - koniec Kleikowanie Płatki + mąka wsypano do 5l wody podgrzano 66°C 66°C – 30’ podgrzano do 90°C zwrócono do zacieru głównego WYSŁADZANIE 18l - 80°C CHMIELENIE 70' – Citra 20g 15' - Lubelski 15g 10' – Kolendra 7,5g + Curacao 10g 0’ – Kolendra 7,5g + Curacao 10g + Skórka Pomarańczy 38g + Skórka Cytryny 26g FILTRACJA 25,0 l brzeczki CHŁODZENIE 18h temp. 17°C FERMENTACJA Starter 0,4l ekstrakt słodowy – S-33 UWAGI - Piwo robione „na czuja” bez pomocy Brewtarget, nie wiedziałem jak wprowadzić w składnikach płatki i mąkę, - m.in. dlatego dałem chyba trochę za dużo chmielu aby być w stylu, - wysładzanie 7 h, było ciężko. Nie wiem czy jeszcze raz podejdę do tego piwka. - 11,5 blg końcowa gęstość Edytowane 18 Grudnia 2012 przez gradagala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 7h na same wysładzanie to masz chłopie cierpliwość... Trzeba było przerzucić cały zacier do kotła , podgrzać do 78°C i jeszcze raz do kadzi filtracyjnej i filtrować. 1,2kg surowców niesłodowanych to raptem 20% więc żadna tragedia, chyba, że to ta mąka wszystko zaklajstrowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się