karczmarz Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) Zrobiłem dziś starter do bocka z S-23. Użyłem rezerwy, z przedostatniej warki (miesiąc temu ją warzyłem). Słoik z rezerwą był przechowywany w temp ~5 st. Słoik oczywiście "trzymał" (wlałem wrzącą brzeczkę) jednak przed dodaniem drożdży powąchałem brzeczkę i trochę jakby pszenicznym pachniała, nie był to intensywny zapach, jednak trochę mnie zdziwił. Rezerwa była po stoucie, więc spodziewałem się palonego zapachu. W dodatku na ściankach słoika był lekki osad jakby właśnie drożdżowy (również osad był na dnie, ale to naturalne). Starter fajnie zaczął pracować już po godzinie i teraz pytanie: w sobotę chcę warzyć, jeśli rezerwa była zakażona, to sądzicie, że infekcja na tyle się rozwinie, by ją wyczuć? Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Jeżeli brzeczka jest nie zmieniona w smaku, deczko słoja było wklęsłe, po otwarciu zassało powietrze to nie panikuj! Osad to chmieliny lub białka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 jakby byłą zakażona wybuchłaby dawno,miałem taki przypadek i smród jest do nieopisania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Potwierdzam, taka zakażona brzeczka niesamowicie śmierdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Najpewniej nie była zakażona, zwłaszcza patrząc na temperaturę przechowywania, jak piszesz ~5°C. Trzymałem starter ponad pół roku w szafce w kuchni i nic mu nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 (edytowane) Dziś fajna piana już się pojawiła i starter intensywnie pracuje Czuję tylko silny zapach drożdży, zatem chyba wszystko ok, dziękuję za odpowiedzi. Edytowane 5 Kwietnia 2012 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się