Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Wczoraj wieczorem dodałem drożdże do brzeczki o temperaturze 32C. Zepsuł mi się termometr i myślałem, że jest 25C, dopiero po dodaniu drożdży brzeczka wydała mi się za ciepła. Gęstwa London Ale III była świeża, zresztą drożdże zaczęły już się ruszać po wyjęciu z lodówki i dodaniu brzeczki do słoika, ale mimo to do teraz fermentacja jeszcze nie ruszyła. Czy temperatura mogła zaszkodzić? W końcu te 32C to nie aż tak dużo, a rekomendowana jest temperatura do 30C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Do 40°C nic im nie będzie, wyżej nie próbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Do 40°C nic im nie będzie, wyżej nie próbowałem. Do 40 o kurcze, z jakim piwem miałeś tą przygodę, jak piwo smakowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Do pierwszego mojego piwa (brewkit) tak zadałem - smakowało mi . Ale te drożdże ruszyły dopiero po kilku godzinach, temperatura była wtedy o wiele niższa. Później nieraz jeszcze zadawałem pomiędzy 30°C a 35°C, ale podobnie jak w tym brewkicie - zanim ruszyły to temperatura spadła. Myślę, że lepiej tak zadać i schłodzić, niż zadać np. w 25°C i całą fermentację w tej temperaturze prowadzić. Oczywiście, w przypadku lagerów na coś takiego bym się nie zdecydował, lepiej poczekać do rana. Raz zrobiłem tzw. ciepły start w marcowym i tego żałowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 No nic, ale chyba coś się rusza. Niestety nie miałem wyjścia, bo zerwał mi się gwint w rurce łączącej wymiennik płytowy z kotłem i 1/4 brzeczki trafiła do fermentora bez chłodzenia (dobrze, że tylko tyle). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Jake, nie przejmuj się, ja zawsze dodaje drożdży w ok. 30°C. 30°C to normalna temperatura rehydrazacji drożdży, więc im to wcale nie zaszkodzi, a po kilku godzinach i tak opadnie do temperatury pomieszczenia w którym fermentujesz. Jedynym niebezpieczeństwem jest to że jeżeli używasz rurki fermentacyjnej w kształcie "S" to zmieniająca temperatura w fermentorze zassie ci wodę z rurki do środka. Z rurką 3-częściową nie będziesz miał tego problemu. Dlatego w rurce fermentacyjnej zamiast wody używam StarSanu który w brzeczce zamieni się w pożywienie dla drożdży, niektórzy używają wódki która jest sterylna ale nie zepsuje ci brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Ja raz zadałem w 31st.Miałem stracha,schłodziłem i ruszyły pięknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 U mnie też wreszcie ruszyły, ale trwało to prawie 24 h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 27 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 (edytowane) Do 40°C nic im nie będzie, wyżej nie próbowałem. No pocieszyło mnie to wielce, bo wlasnie bezmyślnie zaszczepilem brzeczke 35°C uwodnionymi Mauribrew Weiss.. Edytowane 27 Lipca 2013 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Robił ktoś starter w tak wysokiej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 co to znaczy wysokiej temperaturze? Standardowo robi się/powinno się robić startery w temperaturze 28-30C, bo to optymalna temperatura wzrostu dla drożdży. Oczywiście taka temperatura nie nadaje się do fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 wysokiej...chodziło mi o taka jaka teraz panuje czyli ok 35...no w pomieszczeniu powiedzmy ok 30 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 co to znaczy wysokiej temperaturze? Standardowo robi się/powinno się robić startery w temperaturze 28-30C, bo to optymalna temperatura wzrostu dla drożdży. Oczywiście taka temperatura nie nadaje się do fermentacji. dzięki za szybka odpowiedź. widzę że moje obawy są nie uzasadnione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Ja dwa dni temu dodałem do pszeniczniaka drożdze safbref WB-06 w 27stopniach i przez dwa dni fermentowało w 29stopnich. Dopiero dziś przeniosłem do garażu w 25 st. Jakie mogą być konsekwencje tak wysokiej temp fermentacji? Czy ktoś fermentował w takiej temp? Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Rozpuszczalnik, guma balonowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 (edytowane) Ja się trochę wystraszyłem, bo piwo mi pachniało i smakowało na kwaśno na początku fermentacji (w drugiej dobie) a do tego było strasznie musujące: na powierzchni wyglądało jak szampan... teraz zarówno zapach, jak i musowanie zdaje sie uspokajać, ale dalej mam stresa.. nie miałem jeszcze nic takiego do tej pory.. Ale ta warka już od razu dostała przydomek "chaos".. Edytowane 29 Lipca 2013 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Rozpuszczalnik, guma balonowa. Piwo wyszło całkiem dobre, nie ma zadnych niechcianych posmaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Rozpuszczalnik, guma balonowa. Piwo wyszło całkiem dobre, nie ma zadnych niechcianych posmaków. Uspokoiłeś mnie. Mój pszeniczniak wystartował parę godzin temu, a temperatura jego to 29 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Uspokoiłeś mnie. Mój pszeniczniak wystartował parę godzin temu, a temperatura jego to 29 stopni To, że ktoś przebiegał na czerwonym świetle przez ruchliwą ulicę i miał na tyle szczęścia, że nic mu się nie stało, nie znaczy, że należy brać z niego przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Uspokoiłeś mnie. Mój pszeniczniak wystartował parę godzin temu, a temperatura jego to 29 stopni To, że ktoś przebiegał na czerwonym świetle przez ruchliwą ulicę i miał na tyle szczęścia, że nic mu się nie stało, nie znaczy, że należy brać z niego przykład. Nie dramatyzuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Raczej mówi jak jest, jak Max Kolonko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 włąsnie dodałęm us s5 do 31 stopniwej brzeczki pale ale z brewkitu...i odlozylem di piwnicy temp.19 stopni, co z tego bedzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 (edytowane) włąsnie dodałęm us s5 do 31 stopniwej brzeczki pale ale z brewkitu...i odlozylem di piwnicy temp.19 stopni, co z tego bedzie? proponuję następnym razem najpierw pytać (a najlepiej czytać), a potem coś robić EDIT żeby nie było, że nie w temacie to wg mnie wyjdzie piwo z dodatkiem rozpuszczalnika Edytowane 30 Sierpnia 2017 przez �Dr2 deep floyd 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 co z tego bedzie? Piwo Chyba że pytasz o coś innego, np. jakie aromaty będą czy coś w ten deseń? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 czytal włąsnie dodałęm us s5 do 31 stopniwej brzeczki pale ale z brewkitu...i odlozylem di piwnicy temp.19 stopni, co z tego bedzie? proponuję następnym razem najpierw pytać (a najlepiej czytać), a potem coś robić EDIT żeby nie było, że nie w temacie to wg mnie wyjdzie piwo z dodatkiem rozpuszczalnika czytalem pytalem ale i tak sie zamieszalem.. co z tego bedzie? Piwo Chyba że pytasz o coś innego, np. jakie aromaty będą czy coś w ten deseń? lipa bedzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się