Raczek Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Dzisiaj stworzyłem dziewiczą warkę w BS2 na koźkala warka objętości ok 20l. Oto zasyp oraz program warzenia (prośba o korektę gdyż raczkuję w programie dopiero): - słód Wiedeński 4,2kg - słód monachijski 2,3kg - Crystal Malt 1,3kg - carawheat 0,8kg - caraamber 0,3kg - carared 0,2kg drożdże: Nothingam yeast chmiele: 60 minut gotowania - marynka 24g /60 minut - lubelski 30g / 10minut Zacieranie: 63 -10minut 72 - 40 minut 76 - 10 minut filtracja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 a jaki to ma być kożlak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Nie za krótko w 63* ? Anteks, skoro sypnie Crystalu 1,3kg to może co przyciemni do Traditional Bock? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Jaki zakładany blg ? z 20? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Toż to mocarz będzie. Przy 20l uzyskalibyśmy gęstość z przedziału 25-28°Blg w zależności od wysładzania i czasu gotowania. Po za tym: - Nothingamy mogą nie dać rady dofermentować tak gęstej brzeczki, - piwo będzie będzie bardzo słodkie ( naszym zdaniem zły schemat zacierania ) - więcej chmielu dla goryczki i 0 (zero) dla aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Po drożdżach wnioskuję, że to Koźlak holenderski Ja dałem: 63 - 40minut 72 - 20 minut 76 - 10 minut filtracja Tu receptura pod BS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 a jaki to ma być kożlak? Traditional Bock Zakładane BLG wyszło zaskakująco niskie BS2 policzył 17Plato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Traditional Bock Zakładane BLG wyszło zaskakująco niskie BS2 policzył 17Plato Mój miał 16°Blg i wyszedł zaskakująco dobry, może dlatego, że nie gustuję w mocnych piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Na moje oko z tego zasypu powinno wyjść minimum 24-26 blg / 20l. Na 16 blg wystarczy 6kg słodu. Jeżeli zostawisz ten zasyp to będziesz miał 20l/16 blg + 20l cieniuszka 9-10 blg Co do zacierania , 10' w 63 to za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zrób 70' w 67°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Traditional Bock Zakładane BLG wyszło zaskakująco niskie BS2 policzył 17Plato Chyba źle wpisałeś swoją wydajność do BS2. Pamiętaj, że tam liczona jest wydajność po amerykańsku (ekstraktywność słodów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Przymierzam się właśnie do pierwszego piwa dolnej fermentacji. Wybór padł na kożlaka, konkretniej to traditional bock. Wstępny zasyp: 4,50kg Monachijski II, Strzegom 2,00kg Pilzneński, Strzegom 0,50kg Melanoidynowy, Weyermann 0,25kg karmelowy 300, Strzegom 0,20kg Caramunich I, Weyermann 0,15kg Aroma, Castle Malting 0,10kg karmelowy 600, Strzegom Zacieranie: 52°C - 15' Podgrzać do 63°C, ok. 1/3 zacieru do drugiego gara, podgrzać do 72°C, po 10' zagotować i gotować przez 10'. Zwrot dekoktu do głównego gara. 72°C - 40' 77°C - mash-out Chmielenie, gotowanie przez 70': 60' - 30g Marynka; 7,5%; szyszka 15' - 25g Lubelski; 4%; szyszka Drożdże - Saflager W-34/70 Ostatecznie planuję otrzymać 24l brzeczki 17°Blg Nie wiem czy nie za dużo słodu melanoidynowego, może lepiej go zastąpić monachijskim i przedłużyć gotowanie do 90'? Druga sprawa to czy jedna paczka drożdży wystarczy? W jakiej temperaturze lepiej przeprowadzić fermentacje? Do wyboru mam dwie piwnice: w jednej mam ~13°C, w drugiej ~8-9°C. Dobrym pomysłem będzie potrzymanie przez 2-3dni w cieplejszej piwnicy do czasu startu fermentacji, następnie przeniesienie do chłodniejszej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Jak dekokcja to melanoidynowy można sobie darować, Przydał by się starter. Burzliwa w 13 cicha w 8 ps W niedzielę będę w Mosznej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Albo starter, albo zaplanuj najpierw jakieś słabsze piwo, a po zebraniu gęstwy koźlak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Mam zaczęty słoiczek ekstraktu, więc zrobię starter. Wg BS wystarczy ~1,2L na mieszadle. Mogę go postawić w temperaturze pokojowej, czy lepiej w 13°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 W temperaturze pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł N Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Co do dekokcji w powyższym przypadku, w momencie kiedy 1/3 zacieru idzie do drugiego gara, pozostałe 2/3 pozostaje w temperaturze 63c aż do zwrotu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Co do dekokcji w powyższym przypadku, w momencie kiedy 1/3 zacieru idzie do drugiego gara, pozostałe 2/3 pozostaje w temperaturze 63c aż do zwrotu? Generalnie zacier główny, czyli pozostałe 2/3 zostają w temp pierwotnej. Jeżeli nie napisano inaczej, oczywiście. Powyżej 63°C.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się